logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować ręczne włączanie grzania świec w Golfie II 1.6 TD?

gacek116 20 Lut 2008 01:14 9221 7
REKLAMA
  • #1 4825070
    gacek116
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich, zakupiłem do firmy golfa II benzyne do którego wsadziliśmy z bratem 1.6 TD ponieważ sam mam auto po swapowaniu i jestem bardzo zadowolony;) tylko ze tym razem mam ten problem ze nie mam juz drugiej kompletnej instalacji od TD a że auto będzie latać na trasie i służyć do tłuczenia sie to idziemy na łatwizne i chce zamontować w kabinie ręczne włączanie grzania świec , tzn zwykły włącznik i przekaźnik po maską:) moje pytanie brzmi jaki rozwiązanie byście polecili? oryginalny przekaźnik od świec zastosować czy jakiś inny? i jaki bezpiecznik na to dać??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4825188
    gacek116
    Poziom 14  
    Dzięki kolego;) a ma ktoś na forum u siebie takie archaiczne rozwiązanie??:)
  • #4 4825307
    radzio740
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    mam tak w starym mercedesie wlacznik reczny dziala bezproblemowo ale w golfie prosta sprawa dorwij tylko oryginalny przekaznik jest dobrze opisany a wiazke upleciesz sam
  • REKLAMA
  • #5 4825340
    Elektron1234
    Poziom 20  
    Ocena: 100
    Witam Jak chcesz prowizorke ta sa takie przekazniki 70 A Styki robocze koncowki na konektor duzy a sterujace na male (standartowe) Proponuje na takim zrobic Pozdrawiam (wystepuje tez vw 2 na kasecie bezpiecznikow -wystarczy popatrzec)
  • REKLAMA
  • #6 4881879
    gacek116
    Poziom 14  
    Witam jednak montuje normalne grzanie świec tzn oryginalny automat jednak z tym iż sie boje trochę bo ostatnio dużo Turbo Dieslów płonie z wyżej niewyjaśnionych powodów (ale ja podejrzewam zacinanie sie automatu od świec gdyż u znajomego to wystąpiło) to chciałbym sobie zmontować pewne zabezpieczenie w postaci przekaźnika który będzie odcinał prąd do przekaźnika od świec na zamieszczonym obrazku widać mój szkic i owy włącznik zabezpieczający miałbym obok kierownicy przy włączniku były by dwie czerwone diody , jedna mrugająca (niebieski przewód) która będzie informować ze przekaźnik od świec ma dojscie do prądu oraz druga (zielony przewód) która będzie sygnalizować ze świece grzeją. po podgrzaniu świec oraz odpaleniu po 2 minutach wyłącznik w pozycje off i miałbym trochę mniej nerwów ze mój turbo diesel spłonie . czy ten schemat jest poprawnie narysowany?? czy to ma prawo działać? i gdzie mam podpiąć kabel od przekaźnika świec(+12V o załączeniu rozrusznika) z góry dzięki za info

Jak zamontować ręczne włączanie grzania świec w Golfie II 1.6 TD?

Regulamin, p.10.9. i 15. Proszę poprawić swoje posty w tym temacie. Czyżby Kolega miał klawisz shift zablokowany?[MS]
  • #7 4881911
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4422
    +12 po załączeniu rozrusznika podpinasz pod stacyjkę, to ten przewód który daje zasilanie na elektromagnes rozrusznika, żeby automat "wiedział", że samochód jest już odpalony :) A co to jest dorysowane i opisane on, off (z czerwonymi kropkami?

Dodano po 10 [minuty]:

Jeśli to ma być dodatkowa kontrolka to powinno być tak, a połączenie niebieską linią usuń
    https://obrazki.elektroda.pl/96_1204852438.jpg
  • #8 4882028
    gacek116
    Poziom 14  
    nie rozumiem nic z tego co ty narysowałeś:P nie wiem czy ten twój kabel idzie do obydwu diod czy jednej , i ja chce podłączyć kontrolke pod kabel ze świecami żebym wiedział ze jest prąd na świecach(jedna będzie w liczniku oryginalna, druga na włączniku) , a drugą ze układ jest że tak powiem uzbrojony i ma prąd. a to dorysowane to taki zarys tego jak przełącznik ma wyglądać :)

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy montażu ręcznego włączania grzania świec w samochodzie Volkswagen Golf II po swapie silnika na 1.6 TD. Właściciel nie posiada kompletnej instalacji od silnika TD, dlatego planuje zastosować prosty włącznik kabinowy wraz z przekaźnikiem pod maską. Zalecane jest użycie oryginalnego przekaźnika świec z bezpiecznikiem o wartości około 60A, co zapewnia odpowiednią ochronę i niezawodność. Alternatywnie można zastosować przekaźnik 70A o standardowych końcówkach, często spotykany w instalacjach VW. W dyskusji pojawił się również pomysł dodania zabezpieczenia w postaci dodatkowego przekaźnika odcinającego prąd do przekaźnika świec, sterowanego ręcznie, z sygnalizacją diodową informującą o stanie zasilania i grzania świec. Podłączenie przewodu +12V sterującego przekaźnik świec powinno być wykonane pod stacyjkę, czyli przewód zasilający elektromagnes rozrusznika, co pozwala na automatyczne rozpoznanie momentu uruchomienia silnika. Schematy i połączenia diod sygnalizacyjnych wymagają precyzyjnego wykonania, aby poprawnie wskazywały stan uzbrojenia układu i aktywności świec żarowych. Montaż ręcznego włącznika grzania świec jest prosty do wykonania, wymaga jednak odpowiedniego doboru przekaźnika i zabezpieczeń oraz poprawnego okablowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA