logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić system na RAID 0+1 z kartą Promise FastTrack 2000?

muminez 22 Lut 2008 21:56 921 2
REKLAMA
  • #1 4835208
    muminez
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam i pytam specjalistow a nie laikow co mozna zrobic, zeby na PCI karcie Promise FastTrack 2000 przywrocic choc na chwile caly system do zycia. problem jest taki ze komputer na tej karcie ma 4 identyczne Hitachi Deskstar 80 Gb dyski podlaczone. wszystko dzialalo ponad 2 lata bezproblemowo, przed tygodniem sporadycznie raid zameldowal 2 razy "crititcal" ale po nacisnieciu ESC bylo OK. przedwczoraj raid nie poznal dwoch dyskow obydwa Slave *mirror* no i oczywiscie nie ma windowsa. w menu z kontrolera sa wszystkie dyski widoczne, z tym ze obydwa master HD sa w Array 1 OK a obydwa Slave jako Free. proba reperacji cd windows xp konczy sie niepowodzeniem, bo windows nie widzi tych 2 dyskow. nie chce na razie wszystkiego formatowac, bo mam duzo plikow, ktore chce uratowac. Korzystam chwilowo z linuxa CD, zeby chociaz do internetu wejsc i was o pomoc zpytac. prosze moda, zeby mnie nie przeniosl do kosza za interpunkcje i pisownie bo nie ma polskiej czcionki. dodam jeszcze, ze sterownikow z linuxa na windows nie potrafie tak zapisac, zeby obydwa systemy |xp i linux| mogly z nimi cos zaczac. w tej sytuacji jest naturalnie nielatwo cos sciagac z sieci i diagnozowac programami z innego systemu. prosze o konstruktywne odpowiedzi fachowcow
  • REKLAMA
  • #2 4838070
    muminez
    Poziom 19  
    no nie ma fachowca ktory by mi poradzil ?
  • #3 4871230
    muminez
    Poziom 19  
    Pozwole sobie odswiezyc temat, bo problem dalej istnieje. Po wielu usilowaniach z roznymi wersjami XP udalo mi sie wszystko uruchomic. Niestety komputer zachowuje sie dziwnie. Po wlaczeniu laduje wszystko normalnie, moge otwierac praktycznie wszystkie pliki - problem jest, ze bez zadnego ostrzezenia ekran robi sie czarny i komputer startuje od nowa. Czas, jaki posiadam, zeby "popracowac" to nawet nie jedna minuta. Niestety, za malo zeby cokolwiek skopiowac/uratowac. Ma ktos jakies sugestie ?
REKLAMA