logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odjąć zmienną częstotliwość od wzorca 10MHz w układzie cyfrowym?

Prodig 23 Lut 2008 09:21 1833 3
REKLAMA
  • #1 4836035
    Prodig
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam.

Mam dwa źródła częstotliwości ok. 10MHz. Jedno jest wzorcem a drugiego częstotliwość zmienia się. Chcę teraz odjąć tą zmienną częstotliwość od wzorca i otrzymać wynik. Czy istnieje jakiś układ cyfrowy, który to realizuje?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4836404
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    Prodig napisał:
    Witam.

Mam dwa źródła częstotliwości ok. 10MHz. Jedno jest wzorcem a drugiego częstotliwość zmienia się. Chcę teraz odjąć tą zmienną częstotliwość od wzorca i otrzymać wynik. Czy istnieje jakiś układ cyfrowy, który to realizuje?

Pozdrawiam.

Cyfrowy to nie wiem, ale istnieje analogowy: mieszacz. Dostaniesz na wyjściu sumę i różnicę częstości, jeśli częstości są porównywalne to sumę wytniesz filtrem i dostaniesz różnicę na niskich f.
  • REKLAMA
  • #3 4836451
    Prodig
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Gdyby częstotliwości różniły się o np. 1MHz to na wyjściu dostanę 1MHz? Mogę prosić o jakiś przykładowy schemacik?
  • #4 4836748
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    Prodig napisał:
    Gdyby częstotliwości różniły się o np. 1MHz to na wyjściu dostanę 1MHz? Mogę prosić o jakiś przykładowy schemacik?

Zależy czy to będzie podwójnie zrównoważony czy nie, dostaniesz na wyjściu sumę i różnicę oraz produkty mieszania wyższych harmonicznych. W sumie detektor fazowy też by się nadał.
    Schemat jest prosty, podłączasz do wejścia sygnały o odpowiednich poziomach i koniec. Więcej znajdziesz w 'Poradniku ultrakrótkofalowca'.
REKLAMA