logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić pop filtr DIY z domowych materiałów?

greatadrian 23 Lut 2008 22:53 29835 24
REKLAMA
  • #1 4839038
    greatadrian
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam serdecznie.
    Otóż chodzi o to bym nie musiał kupować takiego filtra głosek wybuchowych bo cena nie jest mała.
    Nie miałem takiego w ręce więc ciężko mi jest powiedzieć z jakiego materiału jest on zrobiony?
    Czym więc mogę go zastąpić?
    Myślałem o jakiejś pończosze, ale czy spełni ona swoje zadanie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4840036
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    OT po prostu kawałek szmaty dźwięko przepuszczanej (sprzedają na giełdach stosuje się to na przody do kolumn)
    Cała piłka rozbija sie o to aby nie dmuchać w mikrofon.
  • Pomocny post
    #3 4840099
    barek89
    Poziom 20  
    dobrze naciagniety dzwieko przepuszczalny material, moze byc ponczocha ale lepsze sa takie cienkie chusty;p
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4840455
    Luczik
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Widziałem taki robiony z pończochy naciągniętej na jakąś obręcz. Wyglądało jak wyglądało ale swoje zadanie spełniało.
  • Pomocny post
    #5 4840813
    Czaku89
    Poziom 24  
    Ocena: 17
    Najlepiej wziąć kawałek chusty - materiału dźwiekoprzepuszczalnego i naciągnąć na jakąś jak to kolega nazwał obręcz. Wygląd w dużej mierze zależy od twojego wykonania, ale przecież chodzi o to by spełniało swoją funkcję.
  • Pomocny post
    #6 4860531
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Witam,
    skocz do pasmanterii i poproś o tamborek do wyszywania (najlepiej drewniany (wygląda to tak: http://www.namuche.pl/images/muchy/jzych09_01.jpg )
    pomaluj go czarnym sprayem. Natępnie naciągnij na wewnętrzną część tegoż tamborka pończochę i zleć swojej dziewczynie/mamie obszycie tejże pończochy tak aby dobrze była naciągnięta, następnie obetnij pozostałości, zakręć zewnętrzną część. Elastyczny drążek do mocowania wykonaj z grubego drutu miedzianego (ja użyłem takiego do przyłączy uziemienia) którego izolację możesz pokryć czarną taśmą klejącą bądź termokurczem. zdjęcia mojego pop filtra dostarcze niebawem:)
  • REKLAMA
  • #7 4860575
    greatadrian
    Poziom 15  
    <lol> Bardziej szczegółowo już się nie dało :) Dziękuję :]
  • REKLAMA
  • #8 9387039
    leburaque
    Poziom 17  
    Ocena: 111
    Ten tamborek to mi z nieba spadł! W sumie byłem pewny, że wytnę z kawałka rury 15mm obręcz i jakoś to będę ściągał drutem... Anyway dzięki za tamborek.

A co do drutu na którym to się ma trzymać - w oryginałach takich ze sklepu spełnia to zadanie "Peszel Metalowy typu Gęsia Szyjka", o którym pisali już na elektrodzie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic474424.html albo https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1238289.html - czyli już dwa elementy są. Brak wciąż mocowania... i można produkować "zrób-to-sam-pop-killer" :)

Wygląda to tak:

https://obrazki.elektroda.pl/1072620300_1302525007.jpg

Czy ktoś ma jakiś pomysł skąd takie mocowanie wziąć? Albo przynajmniej jak się ono nazywa? Widzieliście to np. przy jakimś urządzeniu innym? Albo macie pomysł czym można to zastąpić?
  • #9 9387230
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Ocena: 188
    Ja zrobiłem ze starego t-shirta i obręczy ozdobnych z kolumny Tonsila (modelu nie pamiętam).

• #10 9387346
    leburaque
    Poziom 17  
    A jak zdobyłeś ten uchwyt? Jak on się nazywa? Ja najbardziej o te uchwyty się pytam...
  • #11 9387630
    barek89
    Poziom 20  
    z lodki mikrofonowej mozna wziac taki element
  • #12 9387926
    dsrecordss
    Poziom 18  
    można zastosować taką łapkę jak do mikrofonów- widziałem takie rozwiązania w fabrycznych popfiltrach;)
    Proszę poprawić pisownię i obrazki wstawić zgodnie z Instrukcja zamieszczania zdjęć oraz obrazków na forum.
    Źle wstawiony obrazek usunąłem bo rozwalał layout strony.
  • #13 9389094
    leburaque
    Poziom 17  
    Dobrze, opcje są naprawdę super, ale wciąż szukam odpowiedzi na moje wcześniejsze pytanie. Bo taki uchwyt wymaga jednak jeszcze jednego statywu na którym się zamontuje filtr prawda? Ja staram się zmotać coś co działa i wygląda jak sklepowy oryginał. :) Tzn. pytam ponownie o ten uchwyt, który pokazałem w poprzednim poście. Z czego coś takiego można wykonać, albo gdzie zdobyć?

Jeśli uda się coś takiego zmotać - z szyjki gęsiej (peszla), tamborka, odrobiny kleju, sprayu czarnego i pończochy po mamie:) będzie można budować takie gotowce jak ze sklepu. Pytam jeszcze raz o ten wskazany przeze mnie uchwyt:
    https://obrazki.elektroda.pl/1072620300_1302525007.jpg

Widział ktoś coś podobnego w sprzedaży?
  • #14 9389448
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Niektóre mają właśnie takie mocowanie jak pokazałem -
  • #15 9389505
    alojzy7719
    Poziom 36  
    barek89 napisał:

zgadza się, uchwyt (dolna część) pochodzi z mikrofonu Tonsil z lat 80-tych.
  • #16 9389557
    DamianSemczyszyn
    Poziom 13  
    Z tanich rozwiązań: pudełko plastikowe do żywności - odcinasz wszystko, zostawiając tylko dwie części - ramkę pokrywki i górę pudełka (też ramka). Masz dwie składane solidnie trzymające się części, filtr z rajstopy radzi sobie całkiem nieźle, mocowanie można zrobić drutami bezpośrednio do koszyka.
  • #17 9389640
    leburaque
    Poziom 17  
    Znalazłem te klipsy na Allegro, koszt - 5 zł. "UCHWYT DO MIKROFONU (KLIPS) MICAS11". Jest już ekstra. Zamówiłem peszel, uchwyt jest, wygląda na to, że można zmotać coś dobrze wyglądającego w kwocie 20 zł max:).

Czekam w takim razie wciąż na opcję, gdzie kupić taki przykręcany. Może jacyś znawcy oświetlenia się wypowiedzą? Kiedyś podobne rzeczy widziałem przy lampkach montowanych do biurka...

Dodano po 7 [minuty]:

alojzy7719 napisał:
    barek89 napisał:

zgadza się, uchwyt (dolna część) pochodzi z mikrofonu Tonsil z lat 80-tych.

Przejrzałem zdjęcia mikrofonów Tonsila i rozumiem, że chodzi o taką "łapkę-klips", a nie "przykręcadło"? :)
  • #18 9389784
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Uchwyt pochodzi dokładnie z modelu MDU 39.
  • #19 9390349
    leburaque
    Poziom 17  
    alojzy7719 napisał:
    Uchwyt pochodzi dokładnie z modelu MDU 39.

Grzebię w sieci i jakoś nie rozumiem - ten model MDU 39 standardowo posiadał tylko twardą łódkę z nóżkami. Ani to klips, który można przymocować do statywu, ani łódka, która pozwoli przykręcić pop killer do statywu. Jedynie sama łódka może być wykorzystana do wersji "na statyw", takiej sztywnej zresztą. Pisałem o tym wcześniej, że nie do końca o to mi chodzi, choć ma to swoje plusy również. Zresztą - znalezienie łódki od MDU 39 może być zdecydowanie trudniejsze niż zakupienie takiego uchwytu mikrofonowego w sklepie za 5-7 zł...

W sumie bardzo pomysłowe, dzięki za taką opcję.
  • #20 9390511
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Musiałem zorganizować pop filtr "na wczoraj", dlatego zrobiłem go z materiałów, które miałem pod ręką. Były też modele MDU z główką (lub jak kto woli łódką) przykręcaną do statywu i taką wykorzystałem w mojej "konstrukcji". Owszem, w czasie nagrań musiałem stosować dwa statywy mikrofonowe, ale jakoś trzeba sobie radzić.
  • #21 9391608
    barek89
    Poziom 20  
    kazda inna lodka moze byc - wszystkie maja taki element, no poza paroma bardziej wymyslnymi patentami
  • #23 9395804
    leburaque
    Poziom 17  
    Mam parę nowych pomysłów:

Ściski do drewna, imadła etc...

Klamra do dźwigarów TKL M 8 FISCHER Ref.: 43161433 ok. 10 zł:

Już jest bliżej.

Dalej - "Uchwyty maszynowe" aka "Pokrętła z występami"

wszystkie oznaczone typem: DIN 6336 - za chiny nie wiem co to znaczy, ale wyszukiwarka bardzo dobrze na to reaguje... Połączenie dwóch powyższych jest już naprawdę znośne...

Jakieś jeszcze pomysły?

Filtr przeciwpodmuchowy może też trzymać się na starych elementach do przykręcania np. lampek nocnych, maszynek do mięsa etc. To tyle udało mi się znaleźć na dzisiaj. Czekam na odzew.
  • #24 9407002
    leburaque
    Poziom 17  
    Udało mi się zlokalizować coś, co będzie spełniało wszystkie wymagania produktu: można to dokładnie przymocować do rury i można do tego dokładnie dokręcić stalowy element:

Nazywają to "Uchwyt TA-10" lub "Uchwyt efektu świetlnego"

http://www.monacor.pl/offer.dhtml?oid=81231&sid=301
    http://glosniki.biz.pl/Systemy-oswietleniowe/...rzecznych/TA-10-Uchwyt-efektu-swietlnego.html

"Uchwyt ze śrubą montażową M8 x 30mm i nakrętką motylkową.
    Do montażu efektów świetlnych i reflektorów na statywach
    Wersja w kolorze czarnym, metalowa, ze śrubą blokującą
    Do rur o średnicy 35-50mm
    Max obciążenie: 15kg"

Kosztuje około 20 zł.

Pytanie brzmi - czy skoro widać jak wygląda to poszukiwane urządzenie, to może bardziej uda się doprecyzować jakąś nazwę, bo te powyższe to nazwy własne dystrybutorów... A co najważniejsze - może uda się znaleźć takie rzeczy taniej, bo to jest równie istotne?

Bardzo dziękuję za każde informacje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania domowego pop filtra do mikrofonu jako tańszej alternatywy dla gotowych produktów. Zalecane materiały to cienkie, dźwiękoprzepuszczalne tkaniny, takie jak pończocha lub cienka chusta, naciągnięte na obręcz, np. tamborek do wyszywania, który można pomalować i odpowiednio naciągnąć materiał. Konstrukcję można wzmocnić drutem miedzianym lub innym elastycznym stelażem. Jako mocowanie pop filtra proponowano wykorzystanie elementów z mikrofonów, np. uchwytów lub łódek z mikrofonów Tonsil, a także peszla typu "gęsia szyjka" jako elastycznego ramienia. W dyskusji pojawiły się także pomysły na użycie klipsów mikrofonowych, ścisków do drewna, imadeł, klamer do dźwigarów oraz uchwytów efektów świetlnych (np. Uchwyt TA-10) do stabilnego montażu filtra na statywie. Koszt wykonania takiego DIY pop filtra może wynieść około 15-20 zł. Wskazano również źródła zakupu elementów montażowych w sklepach muzycznych i na Allegro. Całość podkreśla, że kluczowa jest funkcjonalność i odpowiednie napięcie materiału, a wygląd jest drugorzędny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA