logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bardzo prosty filtr dolnoprzepustowy

HappyWhite 25 Sty 2017 01:31 6576 10
  • #1 16225999
    HappyWhite
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Pomoże ktoś z budową filtra dolnoprzepustowego?
    Chciałbym coś dosyć prostego, zasilanego 12V albo 5V i oczywiście, aby był regulowany ( podwójny potencjometr 50k). Jeżeli ktoś bardziej się orientuje, to proszę niech podeśle jakieś schematy.
    Z góry dziękuję :)
  • #2 16226188
    _lazor_
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1132
    Najprostszym filtrem dolnoprzepustowym jest filtr RC. Filtr RC jest elementem pasywny i go się nie zasila, na wejściu podaje się sygnał wejściowy a na wyjściu oczekuje się sygnału z wytłumionymi harmonicznymi.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Low_pass_filter.png

Zamiast R dajesz potencjometr i możesz regulować tłumienie.
  • #3 16226195
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2821
    HappyWhite napisał:
    Pomoze ktos z budowa filtra dolnoprzepustowego?
    Do czego ma służyć ten filtr?
  • #4 16226231
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3009
    Bardzo prosty filtr dolnoprzepustowy
  • #5 16227031
    HappyWhite
    Poziom 7  
    _lazor_ na filtrze pasywnym niby są duże straty... Dlatego chce jakieś rozwiązanie aktywne.

Mam do was dwa pytania...

1. Czy jest sens dawania filtra dolnoprzepsutowego na wejscie wzmacniacza który "idzie" dalej do niskotonowca i filtra gornoprzepsutowego na wejście wzmacniacz który "idzie" dalej do średniotonowców (3). Cały głośnik będzie oparty o 3x PAM8610. Do jednego wzmacniacza będą podłączone 2 głośniki średniotonowe, do drugiego wzmacniacza 3 taki sam średniotonowy... I do trzeciego głośnik niskotonowy.

2. Jeżeli jest sens to czy do głośników średniotonowych dać filtr górnoprzepustowy czy średnioprzepustowy?
  • #6 16227300
    aksakal
    Może jeść sens wykorzystać filtry dla oddzielnych trzech koncowek mocy. Jeśli schemat ciebie zainteresuje wyłożę nominały elementów i PCB. Bardzo prosty filtr dolnoprzepustowy
  • #7 16227348
    HappyWhite
    Poziom 7  
    Emmm sorka ale jestem początkujący... :) może coś na jednym wzmacniaczu operacyjnym? Oczywiście chodzi mi o jeden wzmacniacz operacyjny na 1 filtr I jak możesz podesłać kilka jakiś dobrych do tego celu wzmacniaczy operacyjnych na 5v na 12v bo nwm z ilu Volt'ów będę jeszcze zasilać

A jak jesteś doświadczony w tym to jakbyś mi wysłał rozpiskę elementów
  • #8 16227351
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6131
    Są dwa wymagania, pierwsze żeby nie doprowadzić do głośnika sygnałów które mogą go uszkodzić, drugie - ważniejsze dla słuchaczy, jak połączyć pasma różnych głośników żeby zgodnie współpracowały, pasma muszą się łączyć tak aby nie było "dziury" ani "górki" i jeszcze żeby faza w strefie przejściowej się zgadzała.

W latach sześćdziesiątych dwóch fachowców, Russ Riley i Siegfried Linkwitz, dokładnie przeanalizowało temat dlatego jak nie chcesz zrobić badziewia szukaj filtrów "Linkwitz-Riley Crossovers" (3-way)
    na przykład
    Link
  • #9 16227395
    aksakal
    Drogi kolega ! Wskazane na schemacie wzmacniacze znajdują się w 1 obudowie . Bardzo prosty filtr dolnoprzepustowy
  • #10 16227399
    HappyWhite
    Poziom 7  
    Kolego zaznaczam jeszcze raz, że jestem początkujący... Proszę daj coś prostego :D Na jednym wzmacniaczu operacyjnym bym chciał i ogólnie z małym zapotrzebowaniem na elementy dyskretne.
    Jeszcze raz.. proszę o jakiś baaardzo prosty ale aktywny filtr do basu i do dźwięku (czyli dolnoprzepustowy i górnoprzepsutowy)
    I nikt mi nie odpowiedział... Czy mogę podłączyć głośnik średniotonowy do filtru gornoprzepustowego?
    Dodano po 1 [minuty]:
    Wyślesz spód płytki?

Mogę taki filtr zrobić na płytce prototypowej i od spodu zamiast ścieżek dać "pająka"? Często zdarza mi się że przy prowadzeniu ścieżek cyny odpadają mi pady.

I jakbyś mógł dla mnie stworzyć schemat połączeń w Eagle czy innym ale nie jako pojedyncze wzmacniacze tylko schemat płytki.
    Układ scalony, rezystory, kodensatory
  • #11 16227421
    aksakal
    Kolega,jarek_lnx! Tak ja autorowi tematu i rekomenduję analogiczny schemat , тylko prościej, uwzględniając, co kolega - początkujący.

Dodano po 3 [minuty]:

Prościej za to, że wyłożyłem, mogą być tylko filtry pasywne .

Dodano po 4 [minuty]:

Bardzo prosty filtr dolnoprzepustowy Bardzo prosty filtr dolnoprzepustowy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w budowie prostego filtra dolnoprzepustowego zasilanego 12V lub 5V, z regulacją za pomocą podwójnego potencjometru 50k. W odpowiedziach zasugerowano użycie filtra RC jako najprostszej opcji, który jest pasywny i nie wymaga zasilania. Pojawiły się również pytania dotyczące zastosowania filtra dolnoprzepustowego w systemie audio z trzema wzmacniaczami PAM8610, oraz o to, czy do głośników średniotonowych lepszy będzie filtr górnoprzepustowy czy średnioprzepustowy. Użytkownik wyraził chęć stworzenia aktywnego filtra na jednym wzmacniaczu operacyjnym, z minimalnym zapotrzebowaniem na elementy dyskretne. Wskazano na znaczenie odpowiedniego łączenia pasm głośników oraz na filtry Linkwitz-Riley jako rozwiązanie dla systemów wielodrożnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA