logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ScanRouter Lite V2 i Ricoh Aficio 1515MF - błąd połączenia (205-1022) na XP SP2

UNK 24 Lut 2008 13:13 4006 2
REKLAMA
  • #1 4840514
    UNK
    Poziom 10  
    Posiadam w pracy tą drukarkę, na Windows XP Profesional SP2 ( nazwijmy go SXP ) zainstalowany jest ScanRouterLite V2.
    Na stacjach roboczych DeskTopBinder V2 ( KP01, KP02, ... ).
    Na każdej stacji KPxx nie mogę połączyć się z serwerem dostaw skonfigurowanym na SXP, gdy zainstaluje na SXP DeskTopBinder V2 mogę bez problemu się z nim połączyć. Stacje robocze, co prawda wykrywają że ma być to serwer dostaw, jednak przy samej próbie połączenia dostaje komunikat: "Połączenie do serwera nie powiodło się. (205-1022)". Jak znalazłem w "xpsp2issues.pdf" problemem może być blokada portów, mimo dobrze skonfigurowanego serwera, jednak przy wyłączonej jakiejkolwiek zaporze dalej jest ten sam komunikat.
    Drukarka wykrywa nowy serwer dostaw, jednak nie potrafi ściągnąć sobie danych, przy próbie aktualizacji, wisi na oknie z napisem "Trwa aktu. ... Proszę czekać" (dokładnie go nie pamiętam).

Nie wiem w czym jeszcze może tkwić problem.

EDIT: Mogę jeszcze dodać coś o adresacji sprzętu:
    SXP: .155.245
    KP01: .154.220
    Drukarka: .155.11 ( sprawdzane również na .154.254 )

Początek jest taki sam dla każdego sprzętu.
  • REKLAMA
  • #2 4844059
    pcunit
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    sxp i kpo1 sa w róznych podsieciach , trzeba wpisac na sztywno adres ip sxp w pliku scnhost.

jest tutaj
    c:\windows\twain_32\Ricoh_V4\SCANCTRL i wpisz IP skanera.
  • #3 4844108
    UNK
    Poziom 10  
    Niestety to nie pomaga, zresztą z kilku sprawdzanych komputerów TWAIN działa bez zarzutów, znaczy skanować przez ten sterownik się da, problem polega bardziej na niemożliwości połączenia się skanera oraz stacji roboczych ze ScanRouterem.

Jedyną dziwną rzeczą w tym wszystkim jest to że, maszyny się widzą jako tako, w DeskTopBinerze ScanRouter jest wykrywany, widzi że jest to serwer dostaw, lecz wyskakuje błąd, jedynie jak już wspomniałem z serwera da się bez problemu dodać do DeskTopBindera serwer dostaw ScanRouter.
REKLAMA