AVE...
Masa <10Kg i cięcie aluminium czy mosiądzu? Jakoś tego nie widzę. Tak samo nie widzę tej dokładności do 0,01mm. Moja maszyna waży ponad 20kg, jest z grubych płyt stalowych i aluminiowych, i z tym wrzecionem, co mam aluminium czy mosiądz może ciąć. Ba, parę razy przecięła wkręty do drewna, gdy coś pokręciłem z pozycjonowaniem. Ale i tak wolałbym mocniejsze wrzeciono od mojego 500W.
Dalej, dlaczego tylko 60mm/min? Przy takiej prędkości cięcie czegokolwiek zajmie wieki, zwłaszcza jak będzie trzeba usunąć dużo materiału. Gdybym ja pracował z taką prędkością, to typowa "robota" na mojej maszynie zajęłaby 10 godzin stałego hałasu...
Kolejna rzecz: średnica narzędzia ma drugorzędne znaczenie (głównie dla sprawności usuwania wiórów i chłodzenia), bo liczy się tylko obciążenie wiórami na ząb, z którego wynika też prędkość posuwu. Liczy się to tak:
Dla frezu 3,175mm obciążenie na ząb dla twardego drewna (z nim pracuję ostatnio najwięcej) wynosi 0,075-0,125mm. Frez ma dwa zęby/ostrza. Moje wrzeciono pracuje z maksymalną prędkością 8000obr/min. Maksymalna prędkość posuwu dla minimalnego obciążenia wynosi:
2 x 0,075mm x 8000obr/min = 1200mm/min.
Dalej, maksymalna głębokość cięcia wynosi 0,5 x średnica frezu, czyli 1,5875mm. Gdybym chciał ciąć głębiej, to prędkość posuwu dzielę na pół dla głębokości większych od połowy średnicy, ale mniejszych od średnicy, oraz przez 3 dla głębokości większych od średnicy frezu.
Moja rekomendacja:
Sterownik GRBL + drivery DRV8825 + zasilacz 24V. Ważne, by dokładnie wyregulować prąd płynący do silników, by ich nie spalić. Zasilanie ich wyższym napięciem niż znamionowe poprawia czas polaryzacji uzwojeń.
Trzymaj się z dala od driverów A4988 - chińscy inżynierowie skopali projekt i regulacja prądu działa tylko do 1/3 zakresu potencjometru.
Silniki: 3xNEMA17, przynajmniej 1.8N.m. Przy 4 mikrokrokach na krok da to około 0,68N.m. Mikrokroki są dobre, ale za dużo ich może zaszkodzić, bo redukują moment trzymający.
Śruby trapezowe lub kulowe o skoku 4mm/obr. Przy 4 mikrokrokach na krok da to rozdzielczość 0,005mm. Osobiście polecam śruby kulowe, bo dają lepszą kulturę pracy całej maszyny.
Na konstrukcji mechanicznej nie oszczędzaj, bo nawet jak maszyna nie będzie pędzić z prędkością dwóch metrów na minutę, to bez sztywności o precyzji możesz sobie pomarzyć.
Lepiej kup gotowca - mniej problemów i bólów głowy. Mimo że mogłem zbudować własną maszynę i wiedziałem jak to zrobić, wybrałem gotowca...