logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop cyfrowy PE 1999 - poszukuję wsadu do Atmel 82C52

mrek12 25 Lut 2008 01:10 3325 10
REKLAMA
  • #1 4843125
    mrek12
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Temat ma juz brodę...
    Było tak, przez 6 lat graty leżały w szufladzie (tzw. inne priorytety). Ostatnio poskładałem je do kupy, sprawdzam układy i przeczytany w programatorze Atmel 82C52 wypluł z siebie same FF:(((
    Niestety wsadu nie mam, wówczas, jak zaprogramowane scalaki przyszły nie miałem jeszcze programatora, więc kopii zawartości nie mam. Może ktoś kto ten oscyloskop poskładał, mógłby podzelić się zawartością procka? (bo raczej z tego co widziałem na forumie na kontakt z kimś z dawnej redakcji Praktycznego Elektronika nie ma raczej szans.
    Przyszło mi jeszcze do głowy, czy na płycie PE nie były publikowane wsady do procków z artykułów publikowanych w gazecie?

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4843167
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Tam masz oprócz 89C52 do zaprogramowania GALe, EPROMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4843442
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 353
    Kiedyś autor projektów dla Praktycznego Elektronika udostępnił niektóre programy (wsady) do układów scalonych. W tej chwili ta strona, na której to umieścił nie działa. Sądzę, że autor się nie obrazi, jeżeli udostępnię Ci te materiały. Niestety, nie wszystkie dane są danymi wynikowymi. Będziesz musiał kompilować.
    Załączniki:
    • OSCYL.rar (33.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 4845663
    Gienek
    Poziom 37  
    Od numeru 5/99 do numeru 11/99
  • REKLAMA
  • #8 4845887
    mrek12
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    oj i Gienkowi bardzo dziękuję. Myślałem, że po tylu latach sprzęt nie doczeka się działającego procka - myliłem się:))
    Reszta kostek jakoś przeżyła.
  • #9 5872332
    wandre
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam
    Właśnie zacząłem składać ten oscyloskop, zmontowane płytki leżały kilka lat, więc pozostało wykonanie obudowy, połączenie modułów ze sobą i uruchomienie. Uruchomiłem płytę mikroprocesora i rejestratora, ale nie działa mi komunikacja po RS232, tzn nie obsługuje myszy. Co prawda mysz jest na PS2 z przejściówką na RS, ale po podłączeniu do portu komputera działa, a z oscyloskopem nie chce.
    Czy ktoś miał podobny problem, nie wiem którą wersję oprogramowania mam załadowaną, bo kości i płytki kupione były dość dawno (2001).
  • #10 17942566
    set6666
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Witam. Przepraszam że odgrzewam starego kotleta ale ostatnio z okazji 20 rocznicy publikowania projektu :) i z powodu zalegające dużej ilości częsci potrzebnych do budowy tego oscyloskopu postanowiłem go zbudowac. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć informacji na jakim sterowniku jest wyświetlacz. Podejrzewam, że na T6963 ale wolał bym się upewnić. Posiada ktoś jakieś informację na ten temat ?
  • #11 17942623
    Gienek
    Poziom 37  
    Tak, ten wyświetlacz sterowany jest poprzez T6963. W oryginale był wykorzystany PG128128LRS-ATA-B
    Załączniki:
    • pg128128a.pdf (55.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania wsadu do mikrokontrolera Atmel 82C52 stosowanego w oscyloskopie cyfrowym PE 1999, którego oryginalne układy zostały zaprogramowane przed posiadaniem programatora, a obecnie odczytują się jako same FF. Uczestnicy potwierdzają, że oprócz Atmel 89C52 do zaprogramowania są także układy GAL i EPROM. Wspomniano, że autor projektu z Praktycznego Elektronika udostępnił kiedyś wsady, jednak oryginalna strona jest niedostępna. Jeden z użytkowników oferuje materiały, które zawierają gotowe pliki wsadowe, nie wymagające kompilacji. Programowanie GAL odbywa się za pomocą programatora opisanego na stronie geocities.com/mwinterhoff/galblast.htm. W dalszej części dyskusji pojawia się problem z komunikacją RS232 i obsługą myszy PS2 przez oscyloskop, a także pytanie o sterownik wyświetlacza, którym jest T6963, a oryginalny moduł to PG128128LRS-ATA-B. Projekt oscyloskopu był publikowany w numerach 5/99 do 11/99 Praktycznego Elektronika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA