logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite 1110 nie bootuje z HDD, wymusza bootowanie przez LAN

LeniVietz 25 Lut 2008 05:52 5984 14
  • #1 4843224
    LeniVietz
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Mam problem z laptopem.
    Komputer na ogół był włączony 24h/dobę i nie był restartowany przez co najmniej kilka dni.
    Zdarzało się, że występował błąd, że w trakcie uruchamiania/restartu nie chciał bootować z dysku twardego tylko na siłę przez LAN). Jako, że nie mam możliwości uruchomienia przez LAN jedyne co mi pozostawało to restart. Na ogół po kilku resetach pomagało i system startował normalnie.
    Ostatnio jak zbliżała się burza to został dla pewności wyłączony... Tym razem próbowałem restartować go kilkadziesiąt razy i nic, na siłę chce boota przez LAN (próbowałem jakie tylko się dało konfiguracje BIOSu, włącznie z wyłączeniem możliwości boota z sieci i zawsze to samo).

Laptop to Toshiba Satellite 1110, kupiony ok. 5 lat temu w Anglii, sprzęt ma już swoje lata i uwidoczniło się to m.in. tym, że CD-ROM się wykończył, a FDD ktoś z domowników zepsuł (nie wiem jak się udało drugą dyskietkę dopchnąć do tej, która już była w napędzie...). Co prawda mam zewnętrznego CD-ROMa i FDDka pod USB ale możliwości odpalenia przez USB BIOS nie obsługuje (jest opcja 'Removable Devices' ale sądząc po zachowaniu kompa żadne z posiadanych przeze mnie urządzeń USB się w to nie wlicza :/)

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli komuś to coś da to tu jest specyfikacja ze strony producenta:
    http://uk.computers.toshiba-europe.com/cgi-bi...ervice=UK&BV_UseBVCookie=yes&PRODUCT_ID=36560
  • #2 4843251
    glutek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    wyglada na to ze MBR w dysku sie posypał. Spróbuj z płyty winxp w konsoli odzyskiwania systemu zrobić fixmbr, może pomoże
  • #3 4844955
    LeniVietz
    Poziom 16  
    Jeszcze nie znalazłem "właściwej" płyty od XP tylko to, co dorzucała toshiba do komputera, która ma niestety tylko toshibowe metody naprawy, które nic (moim zdaniem) nie pomagają. Przy okazji zrobiłem update BIOSu (po zbootowaniu z kednej płytki i odpaleniu update'a z kolejnej płytki, bo dyskietek w ogóle nie widzi :/) ale nic nie poradziło.
    Co jest pewnie istotne - płyta od Toshiby nie wykryła żadnego HDD.
    Szukam płyty i spróbuję postąpić wedle zaleceń :)

Dodano po 35 [minuty]:

Płytka XP wykryła dysk z zawartością, uruchomiłem fixmbr z konsoli i nie pomogło :/ Szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie próbowałem naprawiać systemu z konsoli więc teraz przeglądam komendy starając się nic nie popsuć ;)
  • #4 4845105
    glutek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    mozesz jeszcze spróbować wypalić sobie jakiegoś linuxa livecd np knoppixa i sprobowac zainstalowac gruba w boot sektorze, to baardzo popularny i sprawdzony bootloader jezeli on nie wystartuje to znaczy ze dysk uszkodzony ten sektor i z tego dysku nie da sie juz wystartować bootloadera
  • #5 4845144
    LeniVietz
    Poziom 16  
    Z analizy komend nie udało mi się wykombinować żadnej metody na naprawienie problemu :/
    Wolałbym uniknąć ponownej instalacji systemu chociaż na ogół jest to "lek na wszystko" ;)
    Wpadło mi do głowy jedno (dość głupie i prymitywne) rozwiązanie... Skoro da się uruchomić z płytki (i jak jest boot z płytki to automatycznie uniemożliwia boota przez LAN) a z dysku nie chce odpalić to czy można na płycie umieścić jakiś plik, który rozkaże bootować z HDD? Gdyby płytka na stałe znajdowała się w napędzie to mogłoby teoretycznie rozwiązać moje bolączki...

[size=9][color=#999999]Dodano po 6 [minuty]:

Na linuxie muszę z przykrością przyznać, że niewiele się znam więc niewiele mi mówi ten post.
    Nie mam żadnego linuxa w wersji LiveCD, za to ściągnąłem sobie jakiś czas temu Ubuntu (7.10, desktop) z myślą przetestowania ale niewiele z tego wyszło.
    Moje łącze nie jest demonem prędkości więc spytam, czy nie da się tej płytki wykorzystać?

Dodano po 24 [minuty]:

Włożyłem płytkę z Ubuntu i kazałem bootować z HDD, efekt:
    "isolinux: Disk error 01, AX = 0201, drive 80"

-----

Okazało się, że za n-tym razem komputer zdecydował, że jednak pozwoli na boota z HDD i przez jakiś czas nie było problemów.
    Parę dni temu (mimo moich ostrzeżeń) rodzice zrestartowali kompa i problem powrócił. :/

Dodano po 4 [godziny] 19 [minuty]:

Jest to pewnie standartowy komunikat dla niemożności zbootowania przez LAN ale może coś wyjaśni.
    Dokładnie taki tekst pojawia się na ekranie przy próbie uruchomienia komputera (i się zapętla wyświetlając się co parę sekund):

Intel UNDI, PXE-2.0 (build 082)
    Copyright (C) 1997-2000 Intel Corporation

For Realtek RTL8139(A/B/C)/RTL8130 PCI Fast Ethernet Controller v2.12 (010425)
    PXE-E61: Media test failure, check cable
    PXE-M0F: Existing PXE ROM.
  • #6 4948493
    LeniVietz
    Poziom 16  
    Instalator Win XP widzi twardy dysk i partycje.
    Bootowalna płytka, na której jest DOSowy Partition Magic nie wykrywa HDD.
    Próbowałem jeszcze zrobić coś za pomocą GRUBa (ściągnąłem obraz iso) ale wyszło na to, że on nie też nie widzi partycji.
    Z kolei system Linux, uruchamiający się bezpośrednio z CD widzi bez problemu partycje...

Nie rozumiem już, co się dzieje.

Znalazłem w internecie, że komunikat, który mi się pojawiał po włożeniu płytki z Ubuntu oznacza, że BIOS może nie wykrywać dysku.

Niestety laptopowy BIOS ma bardzo małe możliwości konfiguracyjne :/ Jedyne ustawienia w BIOSie dotyczące dysku twardego to:
    "IDE Controller" (można ustawić" Primary, Secondary lub Both) i "Hard Disk" w zakładce "Boot"...
  • #7 5122685
    wegeras
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    informacja:

Intel UNDI, PXE-2.0 (build 082)
    Copyright (C) 1997-2000 Intel Corporation

For Realtek RTL8139(A/B/C)/RTL8130 PCI Fast Ethernet Controller v2.12 (010425)
    PXE-E61: Media test failure, check cable
    PXE-M0F: Existing PXE ROM.

ozacza że laptop próbuje bootować po sieci ale nie podłączyłeś kabla sieciowego.

W Toshibach dysk potrafi się po prostu wysunąc ze złącza i stąd mogą być problemy.

Zdejmij pokrzywkę dysku, sprawdź czy jest dobrze wpięty w płytę, jesli masz przejściówkę 2,5" na 3,5" to przypnij do stacjonarnego i zobacz czy działa. Na stacjonarce zerkij na dane smart tego dysku jeśli możesz.

Bootsektor wysypuje się z żadka, stawaiałbym na błąd w połączeniu dysku do płyty lub uszkodzenie elektronik dysku.[/img]
  • #8 5123555
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    A jak już będziesz miał dysk podłączony do innego komputera to możesz użyć np. komendy chkdsk /F jeśli nie będzie to wina złego połączenia.
  • #9 5278405
    LeniVietz
    Poziom 16  
    Cytat:
    Bootsektor wysypuje się z rzadka, stawaiałbym na błąd w połączeniu dysku do płyty lub uszkodzenie elektronik dysku.
    - pozwoliłem sobie na poprawienie błędu ;)
    Laptop ma już 6 lat więc w sumie nie zdziwiłbym się faktem padnięcia dysku

Cytat:
    Zdejmij pokrzywkę dysku, sprawdź czy jest dobrze wpięty w płytę, jesli masz przejściówkę 2,5" na 3,5" to przypnij do stacjonarnego i zobacz czy działa. Na stacjonarce zerkij na dane smart tego dysku jeśli możesz.

Problem jest taki, że próbowałem otworzyć obudowę, żeby się dobrać do dysku ale od pewnego momentu (po odkręceniu n-tej śrubki) nie idzie otworzyć, a na siłę się boję, żeby nie zepsuć czegoś.
    Poza tym nie mam przejściówki, żeby go podłączyć (zresztą bez wyjętego dysku na nic mi się nie zda).
  • #10 5818164
    kubiaczek1982
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Spróbuj może wcisnąć jakąś płytkę instalacyjną i przez nią sformatować dysk. Nawet do jakichś dziwnych formatów. Potem wyczyść całego i formatuj do partycji potrzebnych. Może to coś pomoże. Poza tym przy uruchamianiu kompa można spróbować działać klawiszami F1-F12. W większości przeniesie do opcji wyboru skąd ma bootować.
  • #11 5979577
    LeniVietz
    Poziom 16  
    Udało mi się dobrać do komputera i rozebrać go do tego stopnia, że dostałem się do dysku.
    Sprawdziłem go na drugim laptopie i wszystko gra. Wygląda na to, że mógł się posypać kontroler do dysku (czy coś innego na płycie głównej).
    Czy da sięz tym cokolwiek zrobić czy raczej jedyne, do czego się nadaje laptop to zezłomowanie?
  • #12 5980819
    katar83
    Poziom 26  
    Ocena: 24
    Skoro linux nie widzi problemu z dyskiem to chociazby go mozesz zainstalowac spokojnie, do internetu filmu i muzyki napewno sie nada. Ewentualnie mozesz poprobowac reinstalacji windowsa et cerata et cerata.
  • #13 6072085
    LeniVietz
    Poziom 16  
    katar83 napisał:
    Skoro linux nie widzi problemu z dyskiem to chociazby go mozesz zainstalowac spokojnie, do internetu filmu i muzyki napewno sie nada. Ewentualnie mozesz poprobowac reinstalacji windowsa et cerata et cerata.

Parę postów temu pisałem, że płytka z linuxem wykrywa error.

Podsumowanie sytuacji:
    1. Da się boota zrobić z CD i zainstalować bez problemu system (zarówno linux jak i windows xp) ale po restarcie boot z hdd jest niemożliwy.
    2. Sam dysk chyba jest ok (klastry, elektronika itp), padł najpewniej kontroler na płycie głównej czy coś w tym stylu albo boot sektor (chociaż na drugim kompie udało się uruchomić z tego twardziela system więc to raczej coś z płytą główną.
    3. Jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy (ale zupełnie nie wiem czy to możliwe i jak się do tego zabrać) to zrobienie jakiejś bootowalnej płytki, która by zleciła komputerowi boot z hdd.
  • #14 6072722
    amiadeuszw
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    może nowy bios pomorze...
  • #15 6076434
    LeniVietz
    Poziom 16  
    amiadeuszw napisał:
    może nowy bios pomoŻe...

Update robiłem prawie rok temu jak już miałem ten problem i nie pomogło. Żadna nowa wersja się nie pojawiła od tego czasu.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Toshiba Satellite 1110 nie bootuje z dysku twardego, wymuszając bootowanie przez LAN, mimo wyłączonej opcji bootowania sieciowego w BIOS-ie. Problem pojawiał się sporadycznie, a po kilku restartach system normalnie startował. Po aktualizacji BIOS-u i próbach naprawy MBR za pomocą konsoli Windows XP fixmbr problem pozostał. Dysk twardy jest wykrywany przez instalator Windows XP i system Linux uruchamiany z LiveCD, jednak narzędzia takie jak Partition Magic czy GRUB nie widzą partycji, co wskazuje na możliwe uszkodzenie kontrolera dysku na płycie głównej lub problem z połączeniem dysku. Fizyczne sprawdzenie dysku na innym laptopie potwierdziło jego sprawność. BIOS laptopa ma ograniczone opcje konfiguracji dysku (IDE Controller: Primary, Secondary, Both). Próby reinstalacji systemu i użycia różnych bootloaderów nie przyniosły efektu. Sugerowano sprawdzenie połączenia dysku, ewentualne uszkodzenie elektroniki dysku lub płyty głównej. Ostatecznie problem najprawdopodobniej leży w kontrolerze dysku na płycie głównej, co może wymagać wymiany płyty lub zezłomowania laptopa. Próby stworzenia bootowalnej płytki wymuszającej boot z HDD nie zostały zrealizowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA