logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Clio II 1.4 16V 2000r - silnik kręci, ale nie odpala, możliwy immobilizer?

marcinmarcin007 25 Lut 2008 15:10 34223 7
  • #1 4844270
    marcinmarcin007
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam wszystkich.
    Mam pytanie może ktoś będzie mógł mi pomóc.
    Mianowicie mam autko jak w temacie i wczoraj wszystko było w porządku jeździło a dzisiaj rano przy próbie odpalenia nie można go zapalić silnik kręci ale nie chce zapalić sprawdziłem czujnik uderzeniowy ale to nie jest jego wina ponieważ po włączeniu zapłonu słychać pompkę paliwa i dalej nic. Czy możliwe że coś się stało z immobilajzerem naprawdę nie mam pojecia co to może być czym można zdiagnozować usterki w Clio podejde VAG-iem??
  • #2 4844311
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Najczęstrza usterka w Clio- to zły styk na złączu komputera sterującego silnik. Zdejmij złącze psiknij WD-40 sprawdź czy nie są poupalane styki. Przeważnie jeden się upala -ten który odcina zapłon i wtryski od mobilzjzera i powinno działać. Chyba że dalej niema jakiegoś napięcia.
    Pozdrawiam
  • #3 4845357
    marcinmarcin007
    Poziom 13  
    O takiej opcji nie słyszałem a moge prosić o sprecyzowanie gdzie jest ten sterownik czy jest to obok akumulatora pod pokrywą tam są również bezpieczniki od silnika???
  • #4 4845861
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    ten obok akumulatora taki podłużny z wtyczką z wieloma pinami, ja też w to nie wierzyłem ale już tak naprawiłem 8 samochodów na 10 takich przypadków, które spotkałem sam jeżdżę Reanult clio II ale z 99 silnik 1,6 i mam to samo czasami nie mogę odpalić. Rozrusznik kręci jak oszalały aż silnikiem trzęsie a tu nic zdejmę złącze wyczyszczę i jak ręką odjął.
    Pozdrawiam
  • #5 5008469
    eses10
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam użytkowników,
    I jak tam udało się odpalić to Clio? Co było przyczyną w tym konkretnym przypadku? Bo mam ten sam problem z moim Clio, chyba z elektryką (zapłon).

Przyznaję, że w naprawie samochodów nie mam doświadczenia. Co jeszcze mogę sprawdzić z elektryki we własnym zakresie?

Objawy: Samochód dotąd palił od pierwszego kopa (zakecenia akumulatora). Dzisiaj rano dziwnie zgasł sam na luzie na światłach, ale odpalił ponownie bez problemu. Wieczorem zgasł podczas jazdy na dobre. Rozrusznik kręci, cała elektryka (światła, kontrolki) jest, a nie chce zapalić. Druga opcja to pompa, ale nie wiem czy można to jakoś zdiagnozować np na słuch. Obstawiam zapłon, że coś się upaliło.
  • #6 5091178
    t1mb3rw0lf
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Mam podobny problem z Renault Clio II 1.6 16v 1999/2000 [ grudzien].
    Byłem u znajomego mechanika to nie mogli dojść o co chodzi. Zawiozłem samochód do ASO stał u nich cały tydzień. Stwierdzili, że jest to defekt linii kodowej. Potem miałem jeszcze to naprawiane 2x u innego mechanika izolowanie całej instalacji elektrycznej.

Pojeździłem miesiąc i znowu mam to samo. W ten poniedziałek rano odpalił obroty skoczyły ponad 1k i od razu spadły do 0. Próbowałem go odpalić jeszcze z 5x, później już nawet nie było zapłonu. Wróciłem po pracy ok 18:00, przekręcam kluczyk i zapłon bez problemu, bez krztuszenia się itd.
    To samo miałem wczoraj we wtorek rano nie ruszył, a po pracy tak. Dodam, że nie padał deszcz rano, a właśnie przez cały dzień i mimo tego odpalił. Dziś w środę jakimś boskim cudem odpalił z rana.

Nie wiem co z nim robić... możliwe, że też mam coś na tym styku komputera. Myślałem jeszcze o pompie paliwowej. Dziwi mnie jedynie, że mechanicy nie są w stanie mi tego naprawić.
  • #7 5106414
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Spróbuj sam zdiagnozować zdejmij łacze z komputera prze konserwuj np WD-40 lub kontakt i włóż z powrotem i jak odpali tzn że tutaj jak nie szukaj słabego łącza pomiędzy komputerem a immobilizerem
  • #8 5110241
    marcinmarcin007
    Poziom 13  
    Witam wszystkich ponownie.
    Otóż problem został rozwiązany.
    Przyczyną że nie odpalał był poluzowany kabel przy czujniku położenia wału, po podłączeniu pod komputer od razu wykrył w nim błąd, wystarczyło nim ruszyć i wszystko wróciło do normy.
    Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Renault Clio II 1.4 16V z 2000 roku nie odpala mimo kręcenia silnikiem. Objawy obejmują działającą pompkę paliwa i brak zapłonu. Najczęstszą przyczyną jest zły styk na złączu komputera sterującego silnikiem, szczególnie styki odcinające zapłon i wtryski powiązane z immobilizerem. Zaleca się demontaż złącza, oczyszczenie styków preparatem WD-40 lub kontaktem i ponowne podłączenie. Sterownik znajduje się obok akumulatora pod pokrywą z bezpiecznikami. W niektórych przypadkach problemem może być poluzowany kabel przy czujniku położenia wału korbowego, co powoduje błędy wykrywane przez komputer diagnostyczny (np. VAG). Diagnostyka VAG-em pozwala wykryć błędy i potwierdzić usterki. Inne możliwe przyczyny to defekt linii kodowej immobilizera lub problemy z instalacją elektryczną, które bywają trudne do zdiagnozowania przez mechaników. Objawy mogą obejmować gaśnięcie silnika na luzie i brak zapłonu mimo prawidłowego działania rozrusznika i elektryki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA