logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DELL D600 - dziwne pulsowanie diody baterii, nie ładuje się?

Yanush 25 Lut 2008 17:48 10303 18
  • #1 4844939
    Yanush
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Witam
    Dziś nie uruchomił mi się D600 na baterii, choć ostatnio (w sobotę) działał poprawnie. Podłączyłem zasilacz samochodowy (taki miałem "pod ręką" w samochodzie), system na zasilaczu uruchamia się poprawnie. Zauważyłem dziwne pulsowanie diody baterii - 3razy czerwone krótkie i jedno zielone dłuższe i znów 3x czerwone... itd.
    W biosie pokazuje mi, że bateria naładowana (lub ładuje ?) "Charged" 100%, w opcjach zasilania XP pokazuje rozładowaną baterię. Podłączyłem w domu zasilacz sieciowy i objaw ten sam...
    Czy ten "kod" pulsujących diod coś mówi ? Padła bateria ? Tak znienacka ?
    :cry:
    Przedtem trzymała 1,5h bez problemu przy pracach biurowych...
    Dziękuję z góry z informacje
  • #3 4845143
    Yanush
    Poziom 18  
    PitD napisał:
    Któreś z ogniw padło i elektronika zablokowała całą baterię.

Rozumiem, że jest to choroba nieuleczalna i wydatek związany z zakupem nowej baterii jest jedynym rozwiązaniem... :?:
    Dzięki !
  • #4 4845277
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 233
    Można rozebrać baterię i sprawdzić ogniwa.
    Jeszcze nie wszystko stracone jak się ma dwie ręce.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #5 4846182
    Yanush
    Poziom 18  
    PitD napisał:

A jeśli się okaże, że np. jedno jest uwalone to można go zmienić ? Ogniwa są wymienne ?
  • #7 4849524
    TJE
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Ja mam taki objaw: 4 błyśnięcia czerwone i 1 zielone
    W baterii świeci 1,3,5 dioda.
    Laptop działa ok tzn ładuje i stan baterii pokazuje poprawnie.
    Jeszcze nie wiem co oznacza ten błąd.
  • #8 4850154
    PitD

:arrow: TJE
    Który masz model DELL-a ?
    Jeżeli migają na baterii 1 3 i 5 leda to elektronika sygnalizuje uszkodzenie któregoś z ogniw. Ale czasami taka bateria jeszcze jakiś czas podziała.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #9 4852119
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    To ja może podłączę się do tematu. Bateria do Compaqa Evo N800 - w ogóle nie ma napięcia na stykach, jaka może być przyczyna? Uszkodzona elektronika?
  • #10 4881638
    Yanush
    Poziom 18  
    PitD napisał:
    :arrow: TJE
    Który masz model DELL-a ?
    Jeżeli migają na baterii 1 3 i 5 leda to elektronika sygnalizuje uszkodzenie któregoś z ogniw. Ale czasami taka bateria jeszcze jakiś czas podziała.

Trafna diagnoza :D
    Dziś to sprawdziłem, byłem w serwisie, podmieniłem bateryjkę i zadziałał ;) A serwisant na podst. tego kodu stwierdził uszkodzoną elektronikę w baterii.
    Pozostaje zbierać na nową :cry:
  • #11 5994643
    Krzysio4
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    PitD napisał:

Mam ten sam problem, rozebralem baterie, pomierzylem ogniwa, jak wyeliminowac uszkodzone skoro wszystkie maja te samo napiecie, mierzyc je pod obciazeniem?
    Jest w mojej baterii 3 x po 2 ogniwa (dell d600 typ C1295, 11,1v 4700mAh, 53WH)
    Chce wymienic ogniwa z innej baterii takiej samej.
    Prosze o pomoc
  • #12 5995237
    PitD

Ogniwa przydało by się jakoś obciążyć.

Elektronika też może mieć przepełniony licznik cykli ładowań i tak samo nie będzie działać bateria.

Sprawdziłeś jaki jest stan baterii np. Battery Monitorem ?
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #13 5996524
    Krzysio4
    Poziom 14  
    tak , oto screen

DELL D600 - dziwne pulsowanie diody baterii, nie ładuje się?
  • #14 5998490
    PitD

Z tego co widać, zapisy w epromie elektroniki są dziwne.
    326.4 % zuzycia :)
    Ja bym najpierw spróbował przeprogramować eeprom a potem dopiero brał się za ogniwa.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #15 5998957
    Krzysio4
    Poziom 14  
    dokladnie tak jak piszesz , odrobine to dziwne, ale dzieje sie tak tylko gdy bateria jest pelna, jak sie laduje i rozladowuje to pokazuje dobrze. Bateria w tym stanie pracuje kolo godziny moze dluzej. Masz może dobra zawartosc do tej pamietki??
  • #18 6078015
    Artee
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 5
    Załadowałeś ten plik? Sa jakieś efekty? Mam ten sam objaw i nie wiem czy brać się za rozbieranie czy nie. Bateria chodzi prawie 2 godziny więc jeszcze spoko. Tylko to miganie...
  • #19 6208173
    Artur79
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    witam
    poradzialiscie sobie z tym problemem ??
    moja tez miga 3 diodami ale dziala jeszcze okolo 2h ... wydobyłem juz eprom teraz suzkam sprawdzonego wsadu zeby go nie lutowac co troche .

w załączniku moj wsad .... z trzema migajacymi diodami.

p.s.
    probowaliscie zczytac go bez wylutowania ??
    Załączniki:
    • Dell D600.bin (128 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W laptopie Dell D600 pojawił się problem z baterią objawiający się pulsowaniem diody baterii w sekwencji 3 krótkich czerwonych i 1 długiej zielonej. Pomimo wskazań BIOS-u o pełnym naładowaniu baterii ("Charged" 100%), system Windows XP pokazuje rozładowaną baterię, a laptop nie uruchamia się na zasilaniu bateryjnym. Przyczyną jest uszkodzenie jednego lub kilku ogniw baterii, co powoduje zablokowanie całej baterii przez elektronikę. Możliwe jest rozebranie baterii i pomiar poszczególnych ogniw, jednak identyfikacja uszkodzonego ogniwa wymaga pomiaru pod obciążeniem. Elektronika baterii może również mieć przepełniony licznik cykli ładowań lub uszkodzony układ EEPROM, co wpływa na błędne wskazania stanu baterii. W niektórych przypadkach możliwa jest regeneracja baterii poprzez przeprogramowanie EEPROM i wymianę uszkodzonych ogniw. Miganie diod 1, 3 i 5 LED wskazuje na uszkodzenie ogniw, ale bateria może jeszcze działać przez pewien czas. Wymiana baterii jest często jedynym rozwiązaniem, jednak regeneracja i naprawa elektroniki mogą przedłużyć jej żywotność. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do podobnych problemów z bateriami innych modeli, np. Compaq Evo N800. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z rozbieraniem baterii, pomiarami ogniw, zawartością pamięci EEPROM oraz poszukiwaniem odpowiednich wsadów do jej przeprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA