logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu 2,5 MHS2040AT - jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku?

KJ80 25 Lut 2008 21:35 2703 22
  • #1 4845753
    KJ80
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam problem z dyskiem (model w temacie). Pewnego dnia zaczął stukać , komputer wieszał sie - właściciel resetował komputer i dalej pracował. Kiedy dysk trafił do mnie podlaczylem go i po zgraniu ok 1GB danych zatrzymal sie na dobre. Probowałem podlaczac go przez przejsciowke USB i bezposrednio pod IDE. Przy podlaczeniu przez USB po ok minucie rozpoznaje mi urzadzenie "mass storage" ale nie widac go jako dysk (pod Windows i Linux zachowuje sie podobnie). Kiedy podlacze go przez IDE i bios probuje go rozpoznac slychac tylko stukanie i po ok 2 minutach stwierdza ze nie ma dysku. Podmienialem tez elektronike - dzieje sie dokladnie to samo. Czy jest jakas szansa na uratowanie danych? Na samym dysku mi nie zalezy. Z gory dzieki za podpowiedzi. Pozdrawiam
  • #2 4846662
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Czy po tym stukaniu dysk nadal kręci talerzami , czy zatrzymuje się całkowicie ?

Pozdrawiam .
  • #3 4850306
    KJ80
    Poziom 11  
    Witam.
    Slychac, ze kreci sie caly czas.

Zrobilem wczoraj maly test. Mialem stary dysk 3,5" ktory zachowywal sie bardzo podobnie do tego 2,5. Zdjalem wiec obudowe i uruchomilem go. Chcialem sprawdzic jak zachowuje sie glowica. Po uruchomieniu cyklicznie dojezdza do srodka talerzy (nie udaerza o nic) a nastepnie parkuje - stad stukanie. Sadze ze uszkodzona jest glowica (to dysk laptopowy wiec jest narazony na takie uszkodzenia) lub sam nosnik.
    Mam mozliwosc przelozenia talerzy do innego takiego samego dysku w niemal sterylnych warunkach, ale wiem ze nie jest to bezpieczne dla danych i troche sie obawiam, tym bardziej ze nigdy tego nie robilem.
    Pozdrawiam
    KJ
  • #4 4851206
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4851946
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Przełożenie talerzy ma sens wtedy , kiedy talerz jest jeden . Gdy jest ich więcej , to odradzam taki zabieg . Tym bardziej , że silnik się obraca . Inna sprawa , że mocowanie ramion głowic , czasami blokuje zdjęcie talerza z osi silnika .
    Prawdopodobnie czeka cię jednak wymiana zaspołu głowic , jeśli oczywiście dane są koniecznie potrzebne ?

Pozdrawiam .
  • #6 4868129
    KJ80
    Poziom 11  
    Witam ponownie.

[kpitan] Co do sterylnosci o ktorej wczesniej pisalem to moze troche przesadzilem - mam dostep do komory bezpylowej. Kiedys rozkrecalem w niej dysk i dzialal pozniej bez problemow - przy glowicy byla zablokowana jakas plastikowa zapadka (nie wiem jakie ma ona zadanie). Oczywiscie dysk nie jest uzywany do waznych danych, ale dziala do dzis i nie ma bad sektorow.
    [BIGOLSEN] Talerze sa dwa - sprawdzilem na drugim dysku. Zaparkowane glowice nie przeszkadzaja. Ale oczywiscie nie ma tak latwo - talerze sa docisniete na srodku metalowym dyskiem. Latwo go odkrecic, ale pozniej nie dam rady go wycentrowac. Otwor na srube ma duzo wieksza srednice niz srednica gwintu sruby. Przy 4200RPM moze to byc przyczyna wiekszych problemow. Co prawda na dysku dociskajacym sa trzy otwory, ktorymi moglbym to wycentrowac ale nie mam odpowiednich narzedzi.
    Pobawie sie jeszcze z tym dyskiem. Jak nic mi sie nie uda to uzgodnie z wlascicielem i w ostatecznosci sprobuje podmiany talerzy.

Pozdrawiam
    KJ
  • #7 4868248
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4868331
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 257
    Cytat:
    Jak nic mi sie nie uda to uzgodnie z wlascicielem i w ostatecznosci sprobuje podmiany talerzy.

Trzeba tez uzgodnić Kto poniesie odpowiedzialność w przypadku bezpowrotnie utraconych danych.
    Problem z przekładaniem talerzy w dyskach dwu i więcej talerzowych nie polega na "centrowaniu" czy "wyważaniu" talerzy. To nie koło zapasowe.
    Problem polega na ewentualnym przesunięciu kątowym pomiędzy samymi talerzami w czasie ich przekładania.
    Nie mówię, że takich rzeczy się nie robi ale trzeba mieś pełna świadomość do czego to może prowadzić.
    Koledzy być może to potwierdzą - taką operację przeprowadza się w przypadku całkowitego zatarcia lub spalenia albo zwarcia uzwojeń silnika.
    W pozostałych przypadkach wymienia się zespół głowic.

A tak wogóle to jeżeli Fujitsu pewnego dnia zaczął stukać to wygląda o na problemy w SA.
    W domowych warunkach może być trudno coś z tym zrobić a przełożenie talerzy w niczym nie pomoże.

P.
  • #9 4868591
    KJ80
    Poziom 11  
    [okzo] Zasugerowalem sobie podmiane talerzy bo sadzilem ze jest to prostsze niz podmiana glowic. Widzialem caly uklad glowic i troche mnie to przerazilo.
    [przemcio] Wlasnie chcialbym uswiadomic uzytkownika o ryzyku zwiazanym z tego typu dzialaniami, czyli o calkowitej utracie danych. Nie pomyslalem wczesniej o przesunieciu talerzy wzgledem siebie. Przyjrze sie jeszcze raz dokladnie jak mocowane sa glowice i ocenie sytuacje.
  • #10 4871783
    KJ80
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Mam zgode wlasciciela na rozkrecenie dysku. Odzyskanie danych w laboratorium okazalo sie zbyt drogie (po telefonicznym przedstawieniu sytuacji z dyskiem - min 3 tys). Sprobuje przelozyc caly blok glowic z drugiego dysku. Dam znac czy cos sie udalo. Dziekuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.
    KJ
  • #12 4873070
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Kolega chyba coś kręci . Takie ceny za ten rodzaj usługi , ma zaledwie kilka firm w Polsce . Policzyć je można na palcach jednej ręki . Pewno nie chciało się szukać . Swoją drogą to nie moja sprawa . Skoro klient sam tak zdecydował . Wkrótce będą tego efekty , tylko jakie ? Może sie dowiemy ?

Pozdrawiam .
  • #13 4875218
    KJ80
    Poziom 11  
    Witam.
    Nic nie krece. Powiem tylko tyle, ze jest to dosc znana firma ze Szczecina. Dzialaja w branzy IT i maja w ofercie odzyskiwanie danych. Z tego co wiem to nie maja oni swojego laboratorium tylko wysylaja sprzet dalej. Stad taka cena. Firma w ktorej pracuje wspolpracuje z ta wlasnie firma i dlatego z tego typu sprawami najpierw wystepujemy do nich. Nie chce robic im kryptoreklamy ale ceny maja naprawde zaporowe. Gdyby to zalezalo ode mnie to juz dawno bysmy ich zmienili.
    Znalazlem firme z Gdyni. Robia darmowa diagnostyke dysku - sprawdzaja za darmo co mozna z niego wydobyc i dopiero podaja koszt. Zdecydowalismy sie na wyslanie dysku do nich. Co do efektow - na pewno sie podziele.
    Pozdrawiam
    KJ
  • #14 4875833
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4876489
    KJ80
    Poziom 11  
    [okzo] Witam. Temat nie jest zadną reklamą. Nie podalem zadnej nazwy firmy, wiec nikogo nie reklamuje - no moze poza producentem dysku, bo raczej nie sprawialy problemow. Tak naprawde to nie interesuje mnie gdzie ten dysk zostanie wyslany, tylko czy uda sie odzyskac dane i za ile. A poniewaz nic mnie to nie kosztuje (przynajmniej tak sie reklamuja) wysle im ten dysk na diagnostyke.
    Oczywiscie wolalbym sam to naprawic, bo to cieszy. Ale na dysku sa wazne i nie moje dane wiec stwierdzilem ze za duze ryzyko. A do takiego wniosku doszedlem dzieki temu forum [Przemcio, BIGOLSEN]. Jak napisalem wczesniej - poinformuje o efektach. Pozdrawiam
    KJ
  • #16 5193663
    KJ80
    Poziom 11  
    Witam ponownie.

Sprawa dysku wyjasnila sie dosc szybko (niestety nie mialem mozliwosci odpisania wczesniej). Mialem telefon z firmy do ktorej zostal wyslany dysk i tam stwierdzili slady na wewnetrznej stronie talerza swiadczace o tym, ze byl juz wczesniej rozkrecony. Okazalo sie ze po awarii dysk probowal juz ktos naprawic (dowiedzialem sie o tym od wlasciciela). W firmie stwierdzono, ze talerze zostaly przesuniete wzgledem siebie i nie ma mozliwosci odzyskania danych (wydaje mi sie, ze jednak jest mozliwosc - kwestia odpowiedniego sprzetu, wiedzy i pieniedzy). Pogodzilismy sie z utrata danych, dysk lezy teraz u mnie w szafie i czeka na lepsze czasy. Dizekuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

KJ
  • #17 5193887
    pgoral
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    Pytanie laika - skoro problemem jest przesunięcie talerzy względem siebie to czy nie można ich przesunąć z powrotem?

Zorientowałem się, że na forum wypowiada się kilku naprawdę dobrych specjalistów. Może któryś z nich podjął by się takiej operacji?

Zapewne to jest sprawa kosztów względem ważności danych. Zdaje się, że taki nieumiejętnie "naprawiany" dysk będzie droższy w dalszej naprawie oraz będzie rokował mniejsze nadzieje na odzyskanie danych.

Swoją drogą ten post jest przestrogą przed odzyskiwaniem naprawdę ważnych danych bez posiadania odpowiedniej wiedzy i umiejętności. Jeżeli tam najważniejsze były dane które jakoś się uda odtworzyć, albo nie są one aż tak bardzo ważne to można się bawić samemu. Ale patrząc w oferty profesjonalnego odzyskiwania danych to widzę, że wcale nie kosztuje to grubych tysięcy złotych. Więc gdy to coś ważnego to chyba nie warto ryzykować.
  • #18 5194371
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 257
    Cytat:
    Pytanie laika - skoro problemem jest przesunięcie talerzy względem siebie to czy nie można ich przesunąć z powrotem?

Oczywiście, że można to ustawić tylko trzeba ustalić położenie co przy 600KBPI ( 23,62 kBit/mm ) nie jest sprawą łatwą nawet w nie najgorzej wyposażonym Labie.
    Hmm, można się pomylić o 2 bity ? Raczej nie za bardzo. :D

KBPI = KiloBitPerInch

Życzę sukcesów.

P.
  • #19 5194766
    pgoral
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    To aż tak dokładnie trzeba ustawić? Co do bitu? Nie przypuszczałem, że tak małe jest pole tolerancji. No to teraz wydaje się to nierealne.
  • #20 5196497
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 415
    Myślę że znalazł by się jeden serwis w Polsce który by mógł sie tego podjąć chyba :).

A przestrogą jest zapewne dla tego który po raz pierwszy rozkręcił dysk prawdopodobnie zasugerował się artykułem z chipa i takie mamy efekty jak widać pierwsza ofiara artykułu bez przemyśleń.
  • #21 5196897
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 5209315
    KJ80
    Poziom 11  
    Kiedys czytalem gdzies o takiej metodzie: dane z kazdego z talerzy sa zczytywane i wrzucane do czegos na wzor obrazu dysku, pozniej te obrazy sa "zlepiane" z odpowiednimi przesunieciami w jeden. I dopiero z takiego obrazu wyluskiwane sa dane. Wydaje mi sie to logiczne. Slyszal ktos o czyms takim? Jesli tak to czy wie ktos gdzie mozna cos takiego przeprowadzic. Pozdrawiam.
    KJ
  • #23 5209576
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Fujitsu 2,5" MHS2040AT zaczął stukać i przestał prawidłowo działać, co wskazuje na uszkodzenie mechaniczne, prawdopodobnie głowicy lub nośnika. Próby podłączenia przez USB i IDE skutkowały wykryciem urządzenia, ale bez dostępu do danych. Wymiana elektroniki nie pomogła. Dysk kręci się, a stukanie wynika z cyklicznego parkowania głowicy. Rozważano wymianę zespołu głowic lub przełożenie talerzy, jednak ta druga metoda jest ryzykowna, zwłaszcza przy dyskach z wieloma talerzami, ze względu na konieczność precyzyjnego ustawienia kątowego talerzy względem siebie. Przełożenie talerzy może prowadzić do całkowitej utraty danych. Profesjonalne laboratoria wymieniają zespół głowic, a nie talerze. Koszty odzyskiwania danych w laboratoriach są wysokie (około 3000 zł), co skłoniło do samodzielnej próby wymiany głowic. Ostatecznie dysk okazał się wcześniej rozkręcany i talerze przesunięte, co uniemożliwiło odzyskanie danych. Dysk pozostaje nieużywany, oczekując na ewentualne dalsze próby. Dyskusja podkreśla wysoką precyzję wymaganą przy ustawianiu talerzy (rzędu kilkudziesięciu kbit/mm) oraz ryzyko związane z nieprofesjonalną ingerencją. Wspomniano także o metodzie tworzenia obrazów poszczególnych talerzy i ich cyfrowym scalaniu, jednak jest to skomplikowane i wymaga specjalistycznego sprzętu i wiedzy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA