logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prądy zwarciowe w linii kablowej 15kV przy zwarciu doziemnym lub międzyfazowym

dareczek-20 26 Lut 2008 11:55 12828 7
REKLAMA
  • #1 4847269
    dareczek-20
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam

Chciałbym się dowiedzieć jakiego rzędu prądy zwarciowe mogą płynąć w linii kablowej 15kV przy zwarciu doziemnym lub międzyfazowym. Wiem, że to także może zależeć od miejsca zwarcia i odległości od miejsca zasilania. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć chociaż tak orientacyjnie przy zwarciu na trasie kabla.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4847527
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Z pamięci nikt nie powie.
    Prąd zwarcia zależy od:mocy zwarciowej źródła zasilania( prawdopodobnie ZE),rodzaju kabla ( przekrój żył, R i X kabla), ewentualnych silników - zwłaszcza synchronicznych silników dużej mocy, ale także silników asynchronicznych - zainstalowanych po stronie odbioru ( bezpośrednio i przez 1 stopień transformacji) no i rodzaju zwarcia ( trójfazowe, dwufazowe, jednofazowe doziemne). Tak że "stopni swobody" jest dużo. Za dużo żeby szacować bez powyższych danych.
    Więcej informacji w PN-EN 60909-0:2002 (U) lub nowszej o tym numerze.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4847637
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Każda linia ma swój projekt,gdzie dane te zostały obliczone przez projektanta .
    Pocieszające jest ,że w sieciach SN z racji izolowanego punktu zerowego prądy zwarcia są znacznie mniejsze niż w sieciach z punktem uziemionym. Zwarcia doziemne są ograniczane przez pojemności doziemne,a te z kolei kompensuje się przez indukcyjność. Służą do tego specjalne dławiki zwarciowe.
    Aby nie dopuścić do zwarcia podwójnego ,gdzie prądy zwarciowe osiągają znacznie większe wartości zadziałać musi automatyka wyłączająca daną sieć.

Prądy zwarciowe doziemne w sieciach mieszanych i napowietrznych z izolowanym punktem zerowym są określone.
    Przy napięciu 3....6kV prąd do 30A, 10kV- 20A, 15....20kV- 15A, 30....40kV- 10A, 60kV- 5A.
    Dla linii kablowych prąd ten nie może być większy niż 50A
    Uproszczony wzór,zależność to: Izc=Ul/10 dla linii kablowych i Izc=Ul/450 dla linii napowietrznych.
    Izc-prąd zwarcia, U-napięcie międzyprzewodowe, l-długość linii w km.

Są to stare zasady z lat 90(źródło; Kotlarski "Aparaty...") ,podejrzewam jednak,że nie uległy zasadniczym zmianą.Myślę ,że odpowiedź w pełni jest zadowalająca.
  • REKLAMA
  • #4 4847961
    dareczek-20
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam

Wielkie dzięki za wszelką pomoc. Interesują mnie dokładne wartości. Wiem że to zależy od konkretnego przypadku, jednak byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś mógłby podać taki przypadek (np. przy zwarciu jednofazowym doziemnym). Potrzebne jest mi to do doboru czujnika pola magnetycznego. Wybór określonej sytuacji zwarcia zależy ode mnie, także wszelkie konkretne przypadki mnie zadowolą.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4848326
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Masz bardzo precyzyjne pytania ,na które raczej nie dostaniesz konkretnej odpowiedzi. Porównaj dane i wzory które podałem wcześniej z obowiązują normą podaną przez HeSz-a. Są to maksymalne wartości,których projektant nie może przekroczyć. Do swoich obliczeń zastosuj mniejsze i gitara gra. Jakbym był projektantem to nie siedziałbym na forum tylko trzepał kapuchę po nocach. :D:D
  • #6 6385928
    Bonuz
    Poziom 2  
    Witam.
    Znalazłęm to Forum ilcząc że ktos mi pomoże.
    Mam wzór na prąd zwarciowy I=-3,3j*6kV/6*Z+2*Z+Z
    mam wszystkie dane jak mam to policzyć? A konkretnie co zrobić z czescia urojoną tej liczby?
  • #7 6440439
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Wszelkie obliczenia prądów zwarcia nie są proste a do tego obarczone dużym blędem ok 10%.
    W ksiązce o której pisalem wcześniej jest taki przyklad obliczeniowy.
    Zresztą obliczenia wszelakich prądów zwarcia są glównym tematem na studiach inżynierskich.
    Wiec wystarczy udać się do biblioteki, ale chyba nie jest to aż nazbyt trudne.
  • #8 9698264
    sajgonki
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Tutaj powinno być wszystko.
    Załączniki:
    • Zwarcia roz..pdf (180.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • prady_zwarciowe.pdf (1.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • obliczenia zwarciowe.pdf (169.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zwarcia.pdf (402.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Prądy zwarciowe w linii kablowej 15 kV zależą od wielu czynników, takich jak moc zwarciowa źródła zasilania, przekrój i parametry kabla (rezystancja R i reaktancja X), obecność silników (szczególnie synchronicznych i asynchronicznych) po stronie odbioru oraz rodzaj zwarcia (doziemne, międzyfazowe, trójfazowe). W sieciach średniego napięcia (SN) z izolowanym punktem zerowym prądy zwarciowe doziemne są znacznie mniejsze niż w sieciach z punktem uziemionym, co wynika z ograniczenia prądów przez pojemności doziemne i stosowanie dławików zwarciowych. Przykładowe wartości prądów zwarciowych doziemnych dla napięć: 3-6 kV do 30 A, 10 kV do 20 A, 15-20 kV do 15 A, 30-40 kV do 10 A, 60 kV do 5 A, przy czym dla linii kablowych prąd zwarciowy nie powinien przekraczać 50 A. Uproszczony wzór na prąd zwarciowy to Izc = U·l/10 dla linii kablowych, gdzie U to napięcie międzyprzewodowe, a l długość linii w km. Obliczenia prądów zwarciowych są skomplikowane i obarczone błędem około 10%, wymagają znajomości normy PN-EN 60909-0 oraz danych projektowych. W praktyce projektanci stosują wartości maksymalne i uwzględniają automatyczne zabezpieczenia wyłączające sieć w przypadku zwarć podwójnych, które generują znacznie wyższe prądy. Doboru czujników pola magnetycznego i innych urządzeń zabezpieczających dokonuje się na podstawie konkretnych przypadków zwarć i danych projektowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA