logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić magnes w głośniku GDN 25/40 z Altusa 110?

dmpldamian 26 Lut 2008 19:45 2739 8
REKLAMA
  • #1 4848805
    dmpldamian
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam mam głośnik GDN 25/40 z Altusa 110 i rozpadł mi sie w nim magnez tak, że nie wiem jak to pokleić i wycentrować. Prośba o pomoc.

Czy kolega miał na myśli pierwiastek chemiczny ?
    [Art]
  • REKLAMA
  • #2 4849036
    kisiel107
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    rozpadł[czyli na kawałki?]? czy odpadł od kosza?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4855970
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    No , czeka cię niezła robótka.
    Musisz rozebrać cały głośnik, to znaczy oderwać membrane z zawieszeniami i cewką a następnie wkleić magnes z nabiegunnikiem i następnie cewke z membraną.
    To tak w telegraficznym skrócie.
    Poszukaj tematów odnośnie regeneracji głośników.
  • #5 4856027
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Robota nie jest trudna i nie trzeba rozklejać całego głośnika.
    Wystarczy zdjąć kopułkę, układ magnetyczny skleić wcześniej a potem wstawić tak aby nie uszkodzić cewki. Może być to trudne, bo występują przecież duże siły, ale rozklejenie głośnika nie ułatwi sprawy a jedynie utrudni wycentrowanie później całego układu drgającego.
  • REKLAMA
  • #7 4867922
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Mi taka sytuacja przytrafiła się z GDN 30/80/2.Trzeba rozebrać głośnik bo nadbiegunnik górny przyciąga do siebie rdzeń i nie możliwe jest jego ustawienie centralnie na środku jeżeli w szczelinie znajduje się cewka.Siła z jaką te dwa elementy się przyciągają u mnie była tak ogromna, że żeby to wycentrować musiałem w szczelinę wcisnąć pociętą kartę z orlenu.Głośnik skleiłem o ile dobrze pamiętam distalem.Dodam, że magnes u mnie odkleił się dzień po zregenerowaniu głośnika.Przez kilka lat leżał sam kosz,nawet z wykręconymi śrubami mocującymi kosz z magnesem(trzymał się na kleju.Przed regeneracją wkręciłem śruby,niestety jak się później okazało jeden był za długi,przeszedł przez nadbiegunnik i podważył ferryt.Głośnik pograł dzień,klej puścił a rdzeń się przesunął tak zaciskając cewkę, ze nie szło ruszyć membraną.Dopiero jak złapałem głośnik za obręcz skierowany membraną do mnie i energicznie odepchnąłem go od siebie po czym szybko szarpnąłem do siebie to magnes się odczepił,nie uszkadzając cewki. Pozdrawiam! Zamieszcam fotki jak to wyglądało :
  • #8 4877040
    dr.samoZŁO
    Poziom 13  
    Witam, dołączam się do tematu:)
    Przy montarzu w tylnej klapie od samochodu spadł mi z ok. 0,5m głośnik 6x9 i przesunal sie (chyba to wlasciwa nazwa) rdzeń ( taki magnesik na którym pracuje cewka, mozna go wyjac i widac cewke), lecz magnes został na swoim miejscu przy koszu, czy muszę rozebrac cały głośnik (membrane, kopułke itp.)? jak najprosciej sie zabrac do tego? Z góry dziękuję :)
  • #9 4878891
    TOMIXBOSS
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    najlepiej kup sobie jeszcze raz tonsile nowe tak a nie stara konstrukcja

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem odklejenia magnesu wraz z nabiegunnikiem od kosza w głośniku GDN 25/40 z Altusa 110. Naprawa wymaga rozebrania głośnika, czyli oddzielenia membrany, zawieszeń i cewki, aby wkleić magnes z nabiegunnikiem, a następnie ponownie zamontować cewkę i membranę. Alternatywnie można spróbować skleić układ magnetyczny bez całkowitego rozbierania, jednak wycentrowanie cewki i magnesu jest wtedy trudniejsze ze względu na siły magnetyczne. W przypadku podobnych modeli, np. GDN 30/80/2, konieczne było użycie dodatkowych materiałów (np. pociętej karty z orlenu) do precyzyjnego wycentrowania rdzenia. Klejenie magnesu wymaga zastosowania trwałego kleju, np. distalu, jednak należy uważać na długość śrub mocujących, które mogą uszkodzić ferryt. Wskazano również, że w niektórych sytuacjach lepszym rozwiązaniem jest zakup nowego głośnika, np. marki Tonsil, zamiast regeneracji starego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA