logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak naprawić uszkodzony głośnik z którego spadł magnes

Anonimowy6564 13 Lis 2024 19:40 1308 21
REKLAMA
  • #1 21301974
    Anonimowy6564
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam mam do naprawy chiński głośnik no name z którego spadł magnes a po włożeniu go spowrotem na miejsce membrana wychyla się tylko do przodu a do tyłu ani rusz(przy zdjętym magnesie wszystko jest okej cewka też cała)
  • REKLAMA
  • #2 21301977
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15511
    Co to za głośnik?
    Wstaw jakieś zdjęcia.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21301979
    Anonimowy6564
    Poziom 4  
    Osoba trzymająca czarny przedmiot z czerwonym przyciskiem i przewodem. Osoba trzyma metalowy głośnik. Osoba trzyma metalowy element z otworem pośrodku, przypominający część głośnika. Głośnik leżący na podłodze z drewnopodobnym wzorem.
  • #4 21301985
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 868
    Kolega kupi nowy głośnik, będzie mniej głowa bolała.
  • #5 21301991
    Anonimowy6564
    Poziom 4  
    No wiem że szajs straszny ale próbuje ratować to co mam :)
  • #6 21301999
    beatom
    Poziom 38  
    Nie wiem czy "szajs", ale wycentrowac ta cewke domowym sposobem jest niemozliwe. Powtarzam, kup nowy glosnik. To pare groszy kosztuje.
  • #7 21302002
    Anonimowy6564
    Poziom 4  
    Głównie zdecydowałem się na ratowanie ze względu stanu membrany i zawieszenia górnego
  • REKLAMA
  • #8 21302005
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15511
    Wygląda to na jakieś 10cm woofer z jakiegoś pierdzika.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21302009
    Anonimowy6564
    Poziom 4  
    A tak przy okazji to nie będę rozpoczynał kolejnego tematu mam jeszcze głośnik z alfy romeo w którym rozleciało się zawieszenie górne z pianki bo ma swoje lata jest możliwość domowym sposobem wstawić nowe?
  • REKLAMA
  • #10 21302025
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    Anonimowy6564 napisał:
    ale próbuje ratować to co mam

Łoj, będzie ciężko.
    Rozpadł się, bo był klejony, klejony a nie skręcany.
    Widok uszkodzonego głośnika trzymanego w rękach; zaznaczone strzałkami miejsca wymagające naprawy.
    A widoczna wystająca cewka:
    Zbliżenie na uszkodzoną cewkę głośnika zaznaczoną strzałką.
    Powinna trafić w szczelinę, w szczelinę którą to "opuściła"
    Powinna trafić dokładnie w tą szczelinę, tak aby nie ocierała się z żadnej strony.
    Powtarzam.
    Cewka ta nie powinna się ocierać, dotykać żadnego miejsca, żadnego punktu w szczelinie z jakiego wypadła.
    Ponowny montaż, doklejenie będzie trudne, po uwzględnieniu tego co napisałem powyżej.

Jeśli umieścisz takową cewkę nie centrycznie, w owej szczelinie, to głośnik nie będzie działał poprawnie.
  • #11 21302039
    Anonimowy6564
    Poziom 4  
    Tylko problem w tym że nie ważne jak kręcę i przesuwam magnesem to nic się nie dzieje nadal stoi w miejscu pomimo trafienia w tą dziurę z cewką

Dodano po 2 [minuty]:

Mam jeszcze puste kosze głośnikowe od leona 1 to tam jest skręcany magnes i po tylu latach nadal nie odeszło to widać jakiej jakości jest ten głośnik co próbuje naprawić
  • Pomocny post
    #12 21302053
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 336
    beatom napisał:
    Nie wiem czy "szajs", ale wycentrowac ta cewke domowym sposobem jest niemozliwe. Powtarzam, kup nowy glosnik. To pare groszy kosztuje.

Nieprawda.
    Regenerowałem już niezliczoną ilość głośników i praktycznie każdy da się zrobić.
    Fakt, iż im mniejsza cewka tym trudniej, ale dla chcącego nic trudnego - pod warunkiem, że ma sie odpowiednie doświadczenie. W praktyce może wyjść drożej naprawa tego głośniczka (konieczny jest całkowity demontaż membrany z obydwoma resorami) niż kupno nowego.

Anonimowy6564 napisał:
    Tylko problem w tym że nie ważne jak kręcę i przesuwam magnesem to nic się nie dzieje nadal stoi w miejscu pomimo trafienia w tą dziurę z cewką

No w ten sposób to na pewno tego nie naprawisz.
  • #13 21302056
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    Anonimowy6564 napisał:

Szczerze mówiąc nie wiem o czym tutaj piszesz.
    "To nic się nie dzieje nadal stoi w miejscu pomimo trafienia w tą dziurę z cewką"
    A co niby ma się dziać?
  • #14 21302074
    Anonimowy6564
    Poziom 4  
    W sensie że nadal jest tak samo jak na początku a ustawiłem tak jak fabrycznie bo na magnesie są takie 3 bolce a w koszu 3 dziurki
  • Pomocny post
    #15 21302086
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2348
    Zapewne chodzi że membrana ma swobodnie się poruszać góra dół pod lekkim naciskiem.

Zarówno odklejony magnes jak i zawieszenie górne w drugim wymienionym głośniku da się naprawić w domu.

Do wymiany zawieszenia, wystarczy odkleić kopułkę przeciwpyłową, wycentrować cewkę, usunąć resztki zawieszenia i wkleić nowe (pytanie jak z doborem zamiennika - to chyba najtrudniejszy element operacji, obok usuwania kopułki i czyszczenia resztek zawieszenia)

Magnes by przymocować to jednak, ja - usunął bym cały zespół drgający. Z zawieszeniem piankowym to raczej nie jest możliwe by je odkleić bez uszkodzenia. Dolne zawieszenie może jakimś rozpuszczalnikiem jakby nasączyć to może by puściło. Po usunięciu, można przystąpić do centrowania magnesu do kosza. Marginesu dużego tam nie ma.... Później centrowanie cewki, klejenie zawieszeń - górne jak pisałem też nowe trzeba by założyć. Ogólnie zabawa zupełnie nieopłacalna, jak chcesz się bawić to droga wolna ;)
  • #16 21302103
    Anonimowy6564
    Poziom 4  
    Ogólnie te zawieszenie w tym głośniku z alfy to przestało istnieć dlatego problemu nie ma żeby odkleić tylko teraz jakie mam dobrać nowe?
  • #17 21302107
    beatom
    Poziom 38  
    Naprawde bedziemy sie scigac w "naprawie" tego chinczyke?
    Niech jeden z drugim to zrobi dla kolegi za przyslowiowe piwo, bedzie szybko latwo i przyjemnie.
  • #18 21302143
    Anonimowy6564
    Poziom 4  
    Przemieszczając magnes znalazłem takie ustawienie gdzie cewka się porusza ale ociera

Dodano po 11 [minuty]:

Udało się wycentrować przemieszczaniem magnesu już cewka nie ociera
  • #19 21302578
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7805
    beatom napisał:
    wycentrowac ta cewke domowym sposobem jest niemozliwe.

Da się spokojnie. Ale po pierwsze, tu nie ma potrzeby centrowania cewki a magnesu względem nabiegunnika. Po drugie, wymaga to odklejenia całego układu drgającego głośnika. I po trzecie, trzeba mieć wprawę i odpowiednie narzędzia oraz chemię. Problemem jest magnes, fabrycznie jest centrowany i klejony (typowo w małych głośnikach), a dopiero później magnesowany. Bez odpowiednich tulei jest to trudne, lecz wykonalne.

Dla tak małego głośnika to raczej skórka nie warta wyprawki.

Im mniejszy głośnik, tym trudniejsze zadanie.
  • #20 21303090
    Anonimowy6564
    Poziom 4  
    udało się gra ale jak mam to skleić teraz znowu bym musiał ściągnąć magnes co równa się z robotą wyrzuconą do kosza
  • #21 21303125
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1389
    Cyjanopan, im rzadszy tym lepszy bo głębiej spenetruje szczelinę. Potem jeszcze raz go zaaplikować i posypać sodą oczyszczoną. Zwiąże natychmiast dając twardą spoinę.
    Rok temu miałem identyczny przypadek w Volvo 2003. Najpierw głośnik zaczął pierdzieć przy mocniejszych basach a potem już na ucho było słychać, że obciera. Ponieważ kosz był z ABS i na dodatek odpowiednio ukształtowany aby pasował do konstrukcji drzwi, nie było rady, trzeba było naprawiać. Aby wycentrować magnetowód , z aluminiowych puszek po piwie uciąłem paski, które nawijałem na środkową kolumnę nabiegunnika aż do momentu kiedy magnes dość ciasno wszedł na "nawijkę", po czym części skleiłem cyjanopanem. Paski usunąłem, odkleiłem kopułkę membrany i przy pomocy dwóch małych ścisków stolarskich ustawiłem i zablokowałem szczelinę między cewką a środkowym nabiegunnikiem i całość skleiłem cyjanopanem . Na to jeszcze jedna warstwa kleju z sodą i śmiga jak nowy.
  • #22 21325550
    Anonimowy6564
    Poziom 4  
    Skleiłem kropelką i narazie trzyma:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z chińskim głośnikiem, z którego spadł magnes. Po ponownym zamontowaniu magnesu membrana głośnika wychyla się tylko do przodu, co sugeruje problemy z centrowaniem cewki. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat naprawy, w tym sugestie, że wycentrowanie cewki w domowych warunkach jest trudne, a czasami bardziej opłacalne jest kupno nowego głośnika. Użytkownik podzielił się zdjęciami głośnika oraz wspomniał o innym głośniku z Alfy Romeo, w którym rozleciało się zawieszenie górne. Wskazówki dotyczące naprawy obejmują użycie cyjanopanu do klejenia oraz centrowanie magnesu i cewki. Ostatecznie użytkownik udało się wycentrować cewkę, a głośnik zaczął grać, jednak nadal poszukuje najlepszego sposobu na trwałe sklejenie elementów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA