logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig ST70-820 CUC2032 - brak OSD i strojenia po wymianie trafopowielacza

maksym1 26 Lut 2008 22:16 1896 12
REKLAMA
  • #1 4849493
    maksym1
    Poziom 10  
    Witam.
    Nie mogę z pilota wejść w strojenie stacji - pozostałe regulacje działają, ale bez wyświetlania OSD, fonia reguluje w pełnym zakresie.
    Pamięć dobra. Tryb awaryiny "i"- nie reaguje.
    Wszystko było dobrze tylko "strzępił "trafopowielacz. Po wymianie trafa wszystko ok. na innej pamięci z zaprogramowaną stacją ale znikło programowanie stacji.
    Może ktoś będzie w stanie mi pomóc.
  • REKLAMA
  • #2 4849923
    zmigrodek
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam
    Jeżeli uaktywnił się tryb Hotelowy, a na to właśnie wygląda to należy:
    Wyłączenie trybu hotelowego;
    - w czasie wysyłania rozkazu [ I ] z nadajnika zdalnej regulacji włączyć odbiornik przyciskiem sieciowym.
    - wejść w tryb serwisowy i wybrać parametr HOTEL - kod do trybu 8500.
    - za pomocą przycisków [-] [+] wybrać pozycję OFF .

Pozdrawiam
  • #3 4850374
    maksym1
    Poziom 10  
    Pisałem, że fonia reguluje w całym zakresie więc nie może być w trybie hotelowym.
    Pisłem też wyrażnie !!! że nie można wejść w tryb awaryjny "i" i nie można wejść w menu "i" a tym samym w tryb serwisowy czy też ustawić programy.
    Odpowiedż" zmigrodek"całkowicie nie na miejscu.
  • #4 4850399
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6585
    maksym1 napisał:
    Pisałem, że fonia reguluje w całym zakresie więc nie może być w trybie hotelowym...

A dlaczego? Przecież w trybie hotelowym można regulować fonię której max tylko może (ale nie musi) być ograniczone tym trybem.
    Przecież:
    zmigrodek napisał:
    ..- w czasie wysyłania rozkazu [ I ] z nadajnika zdalnej regulacji włączyć odbiornik przyciskiem sieciowym.
    ...

Próbowałeś to?

maksym1 napisał:
    ...
    Pisłem też wyrażnie !!! że nie można wejść w tryb awaryjny "i"...

Co to jest tryb awaryjny w TV? Nie słyszałem o takim.
  • REKLAMA
  • #5 4850413
    maksym1
    Poziom 10  
    Próbowałem, (pisałem wejście w tryb awaryjny "i")
    ..- w czasie wysyłania rozkazu [ I ] z nadajnika zdalnej regulacji włączyć odbiornik przyciskiem sieciowym.
    ...
  • REKLAMA
  • #7 4850455
    maksym1
    Poziom 10  
    Pilot 100% sprawny.
  • REKLAMA
  • #8 4850753
    DiZMar
    Poziom 43  
    Spróbuj te wsady. Nie sprawdzałem ich. Pochodzą z Techni Forum.
    Załączniki:
    • Wsady CUC2032.rar (978 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4850777
    zmigrodek
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Kolego strasznie mącisz człowiek stara się pomóc a ty nie dość że nie do końca wiesz o co chodzi to jeszcze się stawiasz.
    Może zaprogramuj dobry wsad pamięci do tego TV.
    Wiesz na pewno czy masz dobry bin? , przy trzaskach w trafie pamięć do zaprogramowania to normalne.
  • #10 4852115
    maksym1
    Poziom 10  
    Kolego mącisz to Ty,
    pisałem że pamięć dobra i nie mogę wejść w menu to jak mógłbym zmieniać tryb hotelowy, a Ty upierasz się żeby to podważyć co ja napisałem i kto tu się w związku z tym stawia.
    Bin pamięci na 100% dobry piszę jeszcze raz dla innych którzy ewentualnie zechcą mi pomóć a nie coś udawadniać.
  • #11 4852185
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Panowie proszę o ton niżej!
    Jeżeli zobaczę jeszcze raz takie posty, posypią się ostrzeżenia.
  • #12 4853881
    DiZMar
    Poziom 43  
    Możliwości są następujące:
    1.TV w trybie hotelowym
    lub
    2.Nie działa przycisk "i" na pilocie
    lub
    3.Niewłaściwy wsad pamięci
    lub
    4.Uszkodzony procesor
    lub
    5.TV ma inną płytę niż CUC2032
    Kilka z powyższych autor tematu wykluczył a mianowicie, że
    Ad1.TV na pewno nie jest w trybie hotelowym (chociaż nie jestem o tym przekonany).
    Ad2.Jest pewny pilota (zapewne ma rację)
    Ad3.Jest pewny wsadu (racja j.w.)
    Ad4. i Ad5. do rozstrzygnięcia.
    Innej możliwości wg mnie nie ma.
    PS.
    Dalej nie wiem co to tryb awaryjny ale to chyba poza tematem. W tym TV jest Windows. ;) [Mirek Z.]
  • #13 4864827
    maksym1
    Poziom 10  
    Witam ponownie.
    napisałem tryb awaryjny, oczywiście powinno być serwisowy, ale napisałem wej. przyciskiem "i" i poza tym w związku z brakiem strojenia stacji, czy tak trudno domyślić się o co chodzi. Tryb awaryjny wzięło się stąd że można tym sposobem wyłączyć układy zabezpieczające tego TV w czasie naprawy.
    Ale do rzeczy:
    1. procesor sprawdziłem przez podstawienie jest dobry,
    2.jeszcze raz sprawdziłem pamięć, wykorzystałem wsady podane przez DiZMar są dobre (stacja TV jest zaprogramowana na ósemce jednej pamięci, a drugiej na 20 nr programu telewizora)
    3.pilot dobry i odpowiedni
    4. płyta dobra bo jak pisałem przed wymianą trafa, było wszystko dobrze
    5. trybu hotelowego na razie nie można rozważać bo nie mogę wejść w menu aby coś zmienić, nie ma też TXT, po wciśnięciu "i " i włączeniu TV jest tylko "śnieg"

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Grundig ST70-820 z procesorem CUC2032, u którego po wymianie trafopowielacza zniknęło OSD i możliwość strojenia stacji z pilota, mimo że regulacja fonii działa w pełnym zakresie. Pamięć i pilot zostały potwierdzone jako sprawne, a procesor i płyta główna również są oryginalne i nieuszkodzone. Próby wejścia w tryb serwisowy (zwany przez autora "trybem awaryjnym") za pomocą przycisku "i" nie powiodły się, a brak OSD uniemożliwia dostęp do menu i programowanie stacji. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące możliwego włączenia trybu hotelowego, niewłaściwego wsadu pamięci, uszkodzenia procesora lub niezgodności płyty, jednak większość z nich została wykluczona przez autora. Ostatecznie pozostają do rozstrzygnięcia kwestie uszkodzenia procesora lub płyty, gdyż inne typowe przyczyny zostały wykluczone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA