logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gwarancja prędkości internetu w Polsce obowiązkiem prawnym operatorów

djkomprez 11 Maj 2011 10:05 4239 26
REKLAMA
  • Gwarancja prędkości internetu w Polsce obowiązkiem prawnym operatorówDostawcy internetowi będą musieli nie tylko deklarować minimalną wydajność łącza internetowego, ale również ją realizować. Co więcej, nie będzie ona mogła być niższa niż 90 procent prędkości wspominanej w reklamach.

Podpisałeś umowę na internet 10 MB/s i w życiu nie widziałeś takiej wydajności łącza? Nie przejmuj się, nie jesteś jedyny. Polska jednak stopniowo dostosowuje się do prawa Unii Europejskiej, co oznacza, że wkrótce dostawcy internetu będą musieli stosować się do dyrektywy o usłudze powszechnej, która mówi, że świadczenie publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych będzie w jasnej i zrozumiałej formie określać obowiązki operatora i abonenta.

Operator będzie musiał w jasny i czytelny sposób wskazać nam wszystkie możliwe ewentualne opłaty (w tym koszty rozwiązania umowy), a także swoje obowiązki. I będzie musiał się z nich wywiązywać, oferując taką wydajność łącza, jak w umowie (i po uśrednieniu nie może być ona niższa niż 90 procent wartości promowanej w materiałach promocyjnych). Umowa będzie musiała również wskazywać możliwości dokonywania opłat oraz nasze prawa w wypadku nierealizowania przez operatora postanowień umowy.

Moderowany przez CMS:

Jak już kolega musi jota w jotę kopiować tekst z innej strony, to wypada przynajmniej podać źródło.
    Następnym razem będzie ostrzeżenie.

O autorze
    djkomprez
    Poziom 21  
    Jeśli nie jesteś pewnien ... nie wkładaj wtyczki do kontaktu :)

http://www.komprez.pl
    djkomprez napisał 561 postów o ocenie 63, pomógł 23 razy. Mieszka w mieście Nowy Sącz. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 9494403
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Po tylu latach dopiero się okazało , że można :| Lepiej późno niż wcale :D
  • #3 9494679
    Mat_91
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Co z tego jak nadal osiągnięcie 6mbps na wsi graniczy z cudem? Wszędzie słychać wspaniałe reklamy 20mb, 10mb, a to i tak tylko w najbliższym otoczeniu centrali chyba:( Ja mam 2mbps i tpsa dziwi się ze te 2mb mi działa. Na pytanie czy będą rozbudowywali linie i będzie możliwe podpięcie się pod 6mb powiedzieli że w moim rejonie nie planują takiej rozbudowy. Więc tak czy inaczej lipa:(
  • #4 9494699
    kult5
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Teoretycznie należało by się cieszyć, jednak czytając o kłopotach po przejściu na wyższe transfery wielu użytkowników elektrody wnioskuję że dostawcy przestaną sprzedawać szybsze łącza w niepewnych lokalizacjach.
    Przykład: patrz 2 posty wyżej.
  • REKLAMA
  • #5 9494721
    djkomprez
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Fredw - ten sam tekst jest przynajmniej na 5 portalach, m.in. na onecie.

A co do samej inicjatywy to mnie się podoba .. nie raz patrze na prędkość
    łącza (mam 6mbit) a w weekendy ledwo przekraczam 2,5mbit :/
  • #6 9494735
    pietia86
    Poziom 26  
    Ocena: 91
    Może nareszcie nieuczciwi właściciele prywatnych sieci radiowych się opamiętają... Reklamują 2Mbps a tak naprawdę ciężko jest osiągnąć 1Mbps. Na dodatek w godzinach popołudniowych jest jeszcze gorzej... w tych sieciach nie istnieje coś takiego jak minimalna gwarantowana prędkość :|

Mam nadzieję że to nowe prawo jak najszybciej zacznie obowiązywać.
  • #7 9494744
    djkomprez
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Dla uzupełnienia przytaczam tekst :

"Polscy dostawcy internetu będą musieli nareszcie wskazywać minimalną gwarantowaną prędkość łączy internetowych. Dzisiaj jest ona często zawyżana w przedstawionych ofertach, a w umowach znajdują się zapisane małym drukiem informacje, że są to tak naprawdę prędkości maksymalne – tłumaczy Jarosław Król, prawnik z Kancelarii Adwokackiej Małecki & Rychłowski sp.j. To wszystko sprawia, że obecnie zachwiana zostaje równowaga kontraktowa stron, a abonent nie może być pewien swoich praw i obowiązków wynikających z zawartej umowy. Brak transparentności wzorców umowy jest niekorzystny z punktu widzenia praw i interesów wszystkich odbiorców usług."

Źródło Dziennik Gazeta Prawna.
  • #8 9494828
    sokoleokoo2
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Przydało by się jeszcze zagwarantowanie deklarowanego zasięgu przez operatorów mobilnego internetu, bo np. w KRK jest niby wszędzie 3G a 2 km od centrum za chiny go nie uświadczysz już o deklarowanym transferze nie wspomnę.

A z wsiami to się zgodzę, nawet nie chodzi o straszne wichury, ale kilka km za dużymi miastami są problemy ... tak to już w naszym kraju jest.
  • #9 9494873
    xray81
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    No i co z tego jak im bliżej weekendu to np. youtube zaczyna coraz bardziej przycinać. W Polsce mam zawsze te 6Mb/s a już np. z serwerem w Londynie tylko ledwo 2Mb/s nie wspominam o USA bo tam to porażka.
  • #10 9495038
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    No i znowu się zacznie, tym razem będą papierami przed oczami machać. Co ja zrobię, że z Bangladeszu albo wysp Kaki nie leci 256kbps? Mogliby podać skąd testować tą minimalną prędkość ;/ Idiotyzm.
  • #11 9495226
    michal-michalik
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Ta i z dnia na dzień wszystkim się poprawią prędkości łącz bez inwestowania w infrastrukturę za pomocą magicznego przycisku...
    Proponuje jeszcze nakazać podawanie maksymalnych ping-ów, albo w ogóle napisać w ustawie 2Mb/s dla wszystkich...
    Prędkość będzie mierzona za pomocą jakiegoś testu zacznie się optymalizowanie właśnie pod kątem konkretnego testu.
    Centralne planowanie nie działa :(
  • #12 9495257
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    W sumie może coś z tego wyjdzie.

Mam nadzieję, przypominając sobie sytuację z przed około 2 lat - przechodziłem z łącza 128 kb/s na 1 Mb/s okazało się że prędkość rzeczywista z około 13 KB spadła do 6 KB. Oczywiście abonament wzrósł prawie 3 razy. Po wielu telefonach dowiedziałem się że przecież oni nie gwarantowali transferu i mam się cieszyć że w ogóle mam internet bo umowa pozwala im mi go podawać nawet w prędkości 1b na sekundę...Firma to żadna osiedlowa tylko nasz wielki operator.

Oczywiście nie można winić operatora że serwer z USA wolno odpowiada, ale często jest tak, że operator namawia na szybsze łącze, podpisuje się umowę, płaci się więcej a transfer w ogóle nie rośnie. Do tego zmusi to operatorów do inwestowania w sieci a nie jak jest obecnie - sieć z przed lat, ciągle są do niej podłączani nowi abonenci a remontów i unowocześniania nie widać. Potem są takie skutki - siądzie 50% przyłączonych ludzi na internet a ten praktycznie przestaje działać.
  • REKLAMA
  • #13 9495279
    tiggerek1982
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    michal-michalik - nie chodzi o podnoszenie prędkości łącza ale o sprzedaż umów z netem o realnych parametrach , tak byś nie musiał płacić za 20Mb z czego mogą ci zaoferować tylko max 8Mb (ale o tym ci nie powiedzą) a dostaniesz droższą ofert)
    Zwykła nieuczciwość (bo w umowie masz zagwarantowane max do 20Mb ) które zdarza się odświętnie.
  • #14 9495311
    mateusz7681
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Ja tam mam netie 6Mb/s i osiąga to bez problemu a centrala telefoniczna jest od mnie oddalona nieco ponad 60 km. A sąsiad który ma 6Mb w tepsa może tylko o tym pomarzyć.
  • #15 9495345
    tomekgl
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    mateusz7681 napisał:
    Ja tam mam netie 6Mb/s i osiąga to bez problemu a centrala telefoniczna jest od mnie oddalona nieco ponad 60 km. A sąsiad który ma 6Mb w tepsa może tylko o tym pomarzyć.

Chyba coś Ci się zdawało.Taka odległość to tylko po światłowodzie i to nie byle jakim.
  • REKLAMA
  • #16 9495379
    Mat_91
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    mateusz7681 napisał:

Chyba 60m. Ja jestem od centrali niecałe 3km i 2mb to jest max.
  • #18 9495452
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    To nie idiotyzm , wreszcie będzie można wyegzekwować od operatora wywiązywanie się z umowy . Przecież nie spowoduje to masowej migracji abonentów (bo gdzie ?) , ale można będzie płacić za realną usługę , a nie za marzenia .
  • #19 9495536
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Większość operatorów świadomie podpisuje umowy na 20 czy to nawet 100 Mb gdzie wie że centrala w okolicy nie jest w stanie sprostać 1 Mb. Tutaj ważna jest kasa, nie abonent. Będzie to w końcu jakiś bat na samowolkę.
  • #20 9495717
    maxxim
    Poziom 15  
    Ocena: 68
    Płacę za 50 Mbps z wysyłaniem 5 Mbps .ale praktycznie tylko w nocy mam pełną 50-tke .Ale prawie nigdy nie schodzi poniżej 35 / 3,5 ;) . VIRGIN MEDIA , Londyn SE ,około 2km od centrali , światłowód ;) Kategorycznie odradzam BT !!!!Tragedia!! ;)
  • #21 9495731
    kult5
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Wg serwisanta 6Mb to do 1km od centrali powinno działać dobrze. 20 Mb podobno często na centralach nie chce działać a co dopiero u ludzi.
    Powinni zyskać odbiorcy droga UMTS/CDMa bo chyba tam są największe wałki. W nocy 2Mb a wieczorem i południe transfer spada nawet poniżej 100kb. Ale w umowowach mają DO 2Mb więc niby wszystko jest ok.
  • #23 9496159
    BOOM i ZONK
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Prędkość prędkością ale po kiego grzyba mi nawet i 20Mb jak pingi wynoszą 100-700ms?? Mieszkam jakieś 800m od nowej(2004-2005) cyfrowej centrali mam 2Mb od sEPSY i nie ma po co przedłużać umowy bo pingi po Polsce obecnie wynoszą mi średnio 130ms a w godzinach szczytu sięgają 300ms!! Nie mówiąc po świecie (google- 180do450!!). Poprzednio miałem 1Mb to pingi wynosiły góra 150ms. Po zgłoszeniu problemu sEPSA kazała się uzbroić w cierpliwość lol.....
  • #24 9496469
    Qba-da-Intrepid
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Szkoda, ze poki co cala infrastruktura jest malo wydajna przez np. mieszkajac w centrum duzego miasta (prawie 800 tys. mieszkancow), ledwo moge miec stabilne 2 Mb.
  • #25 9496646
    mateusz7681
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Mat_91 napisał:
    mateusz7681 napisał:

Chyba 60m. Ja jestem od centrali niecałe 3km i 2mb to jest max.

Przepraszam nie wiem skąd mi się to ,,0" na końcu znalazło.
  • #26 9496943
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Dlaczego pojawiają się oferty 20Mbps ano proste bo teraz każdy chce mieć więcej od innych. Jakby oferowali 100Mbps to też ludzie by brali, chociaż nikt by się nawet nie zastanowił czy jest to mu w ogóle potrzebne. Dzisiaj kiedy ludzie pytają mnie o prędkość mojego łącza,a ja odpowiadam 4Mbps to tylko śmiech ich ogarnia i odpowiadają jak to musi się ślimaczyć skoro oni mają 20 i to ledwo działa. Tyle że ja mam te 4Mbps, a oni pewnie tylko 2. Mój wujek ma neta od kablówki i płaci tyle co ja, a ma 20Mbps zaś w testach wychodzi 5Mbps, tyle co u mnie zresztą choć powinienem mieć mniej.

Swoją drogą zacznie się wymaganie od operatorów tych prędkości, tyle, że niemądrzy ludzie będą im tyłki zawracać gdy będą ściągać coś z P2P z ameryki gdzie ktoś zapodaje z modemu i choćby operator dawał więcej niż w umowie to łącze się i tak bardziej nie otworzy. Wyjdzie jak zawsze zadyma i zero porozumienia.
  • #27 9514803
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Polsce wprowadzono nowe regulacje, które zobowiązują dostawców internetu do gwarantowania minimalnej prędkości łącza, nie niższej niż 90% wartości reklamowanej. Użytkownicy skarżą się na niską rzeczywistą wydajność, często znacznie odbiegającą od deklarowanej, co prowadzi do frustracji i braku zaufania do operatorów. Wiele osób zauważa, że w praktyce osiągnięcie obiecanych prędkości, zwłaszcza na terenach wiejskich, jest trudne, a operatorzy często nie inwestują w infrastrukturę. Nowe przepisy mają na celu zwiększenie przejrzystości umów oraz ochronę praw abonentów, zmuszając operatorów do rzetelnego informowania o rzeczywistych parametrach usług.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA