logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetowid AKAI VS-G40 - co wymienić, gdy wciąga kasety?

krzysn1 27 Lut 2008 14:32 3202 7
REKLAMA
  • #1 4851186
    krzysn1
    Poziom 10  
    Witam,

Przepraszam za lamerskie pytanie: Co powinieniem wymienic w kilkunastoletnim magnetowidzie AKAI, wciąga kasety. Tor przesuwu tasmy jest w idealnym stanie, czysciutki. Wymienilem rowniez pasek klinowy napedzajacy rolke nawijajaca tasme.
    Moze trzeba wymienic sama rolke (moze tam jest jakies sprzegielko ktore sie wytarlo) ?

Male dziecko dorasta do bajek a mam ich sporo na kasetach VHS :-)

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam,

krzysn

Moderowany przez oldboy:

Przeniesiono z działu VCR VCP DVD DVIX

• REKLAMA
  • #2 4852026
    Tadeusz13
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Na początek proszę sprawdzić czy winda ładuje się do końca. tz. czy jak kaseta zostanie załadowana ,naciskając z góry czy nie ma luzu . Ma być bez. W tym modelu wysiadało plastikowa pół zębatka ładująca windę , za pomocą listwy zębatej. Warto zrobić sobie ze starej kasety , kasetę testową . Należy wyrzucić taśmę ,a środek obudowy wyciąć. Tak przygotowaną kasetą można po załadowaniu sprawdzić czy rolka dowijająca /prawa / nie zacina się i ma dostatecznie siły na zwijanie. Dalsze działanie napiszę po sprawdzeniu.Proszę o wynik .Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 4853099
    krzysn1
    Poziom 10  
    Tadeusz13, bardzo dziekuje za rzeczowe zainteresowanie. Rzeczywiscie, czesto pomagalo docisniecie kasety "do dolu" w magnetowidzie. W takim razie zaczac od wymiany tej polzebatki ?

Magnetowid jeszcze lezy w szafie, ale na dniach sie nim zajme :-) Moze dysponuje Pan jakims schematem demontazu mechaniki ? Wiem, ze trzeba sie dobrze przyjzec zanim cos rozbiore, zwykle kolka zebate maja oznaczenia ulatwiajace montarz.
    Obejze, rozbiore, wymienie polzebatke i dam znac czy pomoglo.

Z tym magnetowidem, zakladajac ze sobie poradze, mam jeszcze inny, drobny problem - bardzo ciemno swiecacy wyswietlacz. Moze na to tez znajdzie sie jakas rada ?
  • REKLAMA
  • #4 4854322
    Tadeusz13
    Poziom 19  
    Niestety nie mam montażu mechaniki, ale będę starał się być pomocny ,jak nie na forum to na PW. Tak przy okazji pół zębatka jest z lewej strony, ma znaki .Wyświetlacz to prawdopodobnie jest brudna maskownica . Jest też opcja z pilota 3 poziomy jasności wyświetlacz.
  • REKLAMA
  • #5 4856744
    krzysn1
    Poziom 10  
    :-( Maskownice czyscilem, jasnosc z pilota ustawiona na maxa. Tutaj jest problem elektroniczny...

pozdrawiam, krzysn
  • #6 4858477
    Tadeusz13
    Poziom 19  
    Znalazłem mechanikę tego video , ale muszę znaleźć skaner . Pół koło o którym wcześniej pisałem nosi nazwę " eject gear" / przekładnia wyrzutu. Co do wyświetlacza to proponuje wymienić elektrolity w zasilaczu . Ja osobiście wymieniłbym wszystkie , koszt niewielki / oczywiście wstawiamy na 105°/. Proszę sprawdzić też napięcie żarzenia na wyświetlaczu skrajne piny. Ma być ok. 2,9V AC
  • #8 4927032
    krzysn1
    Poziom 10  
    Dziekuje za zainteresowanie, niestety poddalem sie :-( Polzebatka jest ok, ale zlamalem niestety inny element plastikowy podczas skladania - chyba zle ustawilem polko sterujace mechanika.

Prosze zamknac temat, serdecznie pozdrawiam,

krzysn1

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej magnetowidu AKAI VS-G40 poruszono problem wciągania kaset pomimo czystego i sprawnego toru przesuwu taśmy oraz wymiany paska klinowego napędzającego rolkę nawijającą. Sugerowano sprawdzenie i ewentualną wymianę plastikowej półzębatki ładującej windę (tzw. "eject gear"), która może ulec zużyciu i powodować luz podczas załadunku kasety. Zalecano wykonanie testowej kasety bez taśmy do oceny siły i płynności działania rolki dowijającej. Wskazano, że półzębatka znajduje się po lewej stronie mechanizmu i posiada oznaczenia ułatwiające montaż. W kwestii ciemnego wyświetlacza zasugerowano czyszczenie maskownicy oraz regulację jasności pilotem, a także wymianę elektrolitów w zasilaczu i pomiar napięcia żarzenia na wyświetlaczu (około 2,9 V AC). Udostępniono link do ustawień mechanizmu. Ostatecznie autor zrezygnował z naprawy po uszkodzeniu innego plastikowego elementu podczas składania mechanizmu sterującego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA