logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

XFX Geforce 7800GS AGP - migotanie i kolorowe piksele na ekranie po podłączeniu

black_butterfly 27 Lut 2008 18:24 1991 7
REKLAMA
  • #1 4852077
    black_butterfly
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam!
    Od wczoraj posiadam kartę graficzną XFX Geforce 7800GS (wersja pod AGP). Kiedy podłączę ją do komputer na monitorze gości istna dyskoteka - każdy piksel innego koloru. Nie widać kompletnie żadnego obarazu - kompletny nieład. Wszystko dodatkowo miga. Nawet w momencie kiedy ekran winien być czarny - tj. gdzieś tak 5 s od startu ona dalej wariuje. Testowałem ją pod dwoma kompami i to samo.
    Kartę dostałem od znajomego który dostaje takiego sprzętu bardzo wiele. Karta nie mogła być uszkodzona fabrycznie, więc jakie uszkodzenia wchodzą w grę?? Ktoś ją przekręcił?? Karta wizualnie nie wygląda na uszkodzoną a po zdjęciu całego radiatora i osłon, rdzeń jest w porządku pamięci też - wszystko pokryte pastą. Karta do wyrzucenia??
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 4853425
    RAFi X
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Jak możesz to oddaj. Powodów może być wiele, np. uszkodzony DAC.
  • REKLAMA
  • #3 4853487
    black_butterfly
    Poziom 10  
    Czyli karta nie nadaje się już do niczego??
  • REKLAMA
  • #4 4853558
    RAFi X
    Poziom 29  
    Tego bym nie powiedział, może spróbuj ją podpiąć do TV...Zobacz, czy nie masz gdzieś zakrzywionego pinu do minitora, poprostu zobacz czy wtyczki są wporządku. Sprawdź pod innym monitorem...w ostateczności wgraj inny bios do karty.
  • #5 4854225
    black_butterfly
    Poziom 10  
    hmmm chyba mnie źle zrozumiałeś. Na obrazie nie da sie niczego zobaczyć. To wygląda tak jakby kursor z starego dos navigatora powielić na cały ekran i wypełnić różnymi kolorami. To jest kompletny nieład, niczego się nie da zrobić. Na obydwu monitorach to samo. Jednak zauważyłem że wejście pod normalny CRT jest w tragicznym stanie. Spróbuje podłączyć monitor przez przejściówkę pod wejście na LCD.
  • #6 4854705
    Interno
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Jeśli oględziny karty nic nie sugerują a na wyjściach monitorowych i TV brak sygnału to tak jak powiedział RAFiX powodów może być kilka.
    Karty serii 7800 były podkręcane przez producentów i użytkowników co skutkowało różnymi uszkodzeniami.
    Jeśli nie znasz historii karty trudno zgadywać, mnie to opisane zjawisko kojarzy się z uszkodzonym translatorem HSI sygnałow PCI Express na AGP?
    Pozostaje Ci znajomy elektronik lub serwis.
  • #7 4854728
    RAFi X
    Poziom 29  
    Możliwe że jakieś kondensatory są już zużyte, strzaciły pojemność itp. Mogły nawet spuchnąć.
    Elektronik potrafiłby to wymienić, ale jeżeli coś ważniejszego jest uszkodzonego, np. moduł zasilania, jakiś mosfet, to tu raczej nic nie zdziała.
    Do serwisu to nie warto tego oddawać, zeżrą Cię koszta - nie warto.
  • REKLAMA
  • #8 4855252
    black_butterfly
    Poziom 10  
    Ze sprawami elektrycznymi nie ma żadnego problemu, mam osobę która mogłaby przelutować kondensatorki etc. Bo te koło wejścia na zasilanie są że tak powiem dość luźne i chyboczące się. Koszt takich kondensatorów jest prawie zerowy więc lutowanie nie stanowi problemu.
    Tak zasadniczo to ja tą kartę dostałem, wiec żadnych pieniędzy w nią nie włożyłem a jestem po prostu ciekaw czy można jakimś niskim nakładem kosztów ją naprawić.
    Jeśli mam "dyskotekę" na ekranie to jakiś sygnał musi dochodzić ;).
    Jak nic nie pomoże pójdę do jakiegoś elektryka i poproszę o diagnozę. Jakiejś wielkiej kasy na to nie wydam ale będę wiedział czy opłaca się z tym coś robić. Bo moim zdaniem karta warta jest zachodu.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty graficznej XFX Geforce 7800GS AGP zgłasza problem z migotaniem i wyświetlaniem kolorowych, losowych pikseli na ekranie, co uniemożliwia zobaczenie jakiegokolwiek obrazu. Objaw występuje na dwóch różnych komputerach i monitorach, a także przy podłączeniu do CRT i LCD. Wizualna inspekcja karty nie wykazała uszkodzeń rdzenia ani pamięci, jednak złącze monitora jest w złym stanie. Możliwe przyczyny to uszkodzony DAC, zużyte lub uszkodzone kondensatory, problemy z translatorem sygnałów PCI Express na AGP lub uszkodzenia modułu zasilania. Zalecane jest sprawdzenie stanu pinów i wtyczek, próba podłączenia do innego wyświetlacza, ewentualna wymiana BIOS-u oraz diagnostyka i ewentualna wymiana kondensatorów przez elektronika. Koszty naprawy powinny być niskie, jeśli ograniczą się do wymiany kondensatorów, jednak poważniejsze uszkodzenia mogą być nieopłacalne do naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA