logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GF 6800 GT AGP - artefakty na ekranie, problemy z wyświetlaniem i kondensatorem

Mike19 12 Sty 2009 19:56 5938 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak naprawić kartę GeForce 6800 GT AGP z artefaktami, fioletowym obrazem na VGA i normalnymi kolorami na DVI?

Najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie GPU lub pamięci na karcie, a taka naprawa zwykle jest nieopłacalna [#5989526] [#5990388] Jeśli chcesz jeszcze coś sprawdzić, uruchom PC-CHECK pod DOS-em, spróbuj podmiany BIOS-u i w razie „wygrzewania” grzej hot-airem wszystkie kości pamięci, a nie tylko jedną [#5990371] [#5990945] [#5990726] Różnica między fioletowym obrazem na VGA i poprawnymi kolorami na DVI wynika z tego, że D-Sub jest analogowe, a DVI-D cyfrowe [#5989778] Jeżeli problem nie zmienia się po docisku, czyszczeniu złącza i manipulacji chłodzeniem, to forumowicze wskazują raczej na trwałą awarię karty niż na sam kondensator czy przegrzewanie [#5998290] [#5990470]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 5989359
    Mike19
    Poziom 13  
    Mam problem z GF6800GT AGP
    Krzaki na ekranie w biosie i windowsie.
    Win odpala tylko w trybie vga i po próbie zmiany odświeżania, rozdzielczości lub kolorów czarny ekran.

Po podłączeniu monitora przez wyjście vga odpala na 8bitach i obraz jest fioletowy(wszystko fioletowe)!
    Po podłączeniu przez DVI odpala na 32bitach i kolory sa normalne, same krzaki!

Okazało się że ten najmniejszy kondensator był odlutowany od +sa. Dolutowałem i to nic nie pomogło, objawy identyczne. Myślałem że zrobiłem zimny lut(bo trochę na pewno jest zimny;P) ale sprawdziłem napięcie na kondensatorze dotykając tego lutu i jest!

Karta się raczej nie przegrzewa. Krzaki stoją w miejscu nie zmieniają się, nie mrugają. Mają zawsze taką samą pozycje w biosie, później zmieniają się przy ładowaniu systemu i już po starcie, ale zawsze w tych 3 pozycjach wygląda to identycznie(jakby wg schematu). Zdemontowałem chłodzenie karty i wtedy jak pochodziła to pokazywały się nowe krzaki mrugające, zmieniające pozycje! Więc wnioskuję że te nie są od przegrzewania.

Jakieś pomysły/ sugestie jak NAPRAWIĆ kartę?
    Co wypadało by na niej sprawdzić? Ma ktoś taką?(może porównamy napięcia w różnych miejscach).
    Czemu przez vga jest fioletowo a przez dvi nie??
    Myślę że pamięci na niej są sprawne bo jak już pisałem krzaki nie mrugają i nie zmieniają pozycji, miałem już kilka kart z uwalonymi pamięciami i objawy wyglądały inaczej.
    Karta była sprawdzana na 3 różnych zestawach i awaria innych podzespołów jest wykluczona!

Pozdrawiam

GF 6800 GT AGP - artefakty na ekranie, problemy z wyświetlaniem i kondensatorem GF 6800 GT AGP - artefakty na ekranie, problemy z wyświetlaniem i kondensatorem GF 6800 GT AGP - artefakty na ekranie, problemy z wyświetlaniem i kondensatorem GF 6800 GT AGP - artefakty na ekranie, problemy z wyświetlaniem i kondensatorem GF 6800 GT AGP - artefakty na ekranie, problemy z wyświetlaniem i kondensatorem GF 6800 GT AGP - artefakty na ekranie, problemy z wyświetlaniem i kondensatorem
  • REKLAMA
  • #2 5989454
    Avatat
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Witam!
    Miałem takie coś na moim Radku 9550 AGP. Lek na niego to było "zdrowe walnięcie" w obudowę, lub lekkie dociśnięcie karty. Spróbuj może masz AGP zakurzone, lub niedociśniętą grafikę. Podkręcałeś ją? Jeżeli tak to obniż wartości do domyślnych, a jeżeli to nie pomoże to zmień odświeżanie monitora - u mnie było za duże i były "artefakty".
    Pozdrawiam!
    EDIT: doczytałem że tylko VGA, no to w innej grafie (GeForce 2 MX) było zakurzone wejście - przetrzyj suchą chusteczką lub ze spirytusem złącze karty a złącze na płycie głównej spróbuj delikatnie chusteczką i wykałaczką.
  • REKLAMA
  • #3 5989490
    Mike19
    Poziom 13  
    Karta trawiła do mnie w takim stanie.
    Pisałem że nie mogę zmienić odświeżania bo od razu czarny ekran. Jest standardowe 60Hz
    Miałem ostatnio 7600gs i dociskanie pamięci działało, likwidowało artefakty;) ale z tą kartą niestety to nie działa, próbowałem na różne sposoby.
    Nie mogę zmniejszyć taktowań bo trzeba sterowniki do tego, a jak je zainstaluję to od razu odpala się w wyższej rozdzielczości niż 640x480 czyli NIE odpala się ;) czarny ekran
  • Pomocny post
    #4 5989517
    Avatat
    Poziom 26  
    No to nie wiem co może być. U mnie wyżej podane sposoby działały. Spróbuj przetrzeć.
    Pozdrawiam
  • #5 5989526
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Niestety, ale obym się mylił. Uszkodzony GPU lub/i pamięć. Miałem kilka takich przypadków i niestety karty do utylizacji (dosłownie). Chyba, że komuś taki stan nie przeszkadzał w pracy.
  • #6 5989653
    Mike19
    Poziom 13  
    Masz rację- obyś się mylił. ;)
    Przetarłem porządnie i to samo.
    Dobra a zakładając że gpu i pamięci są ok co mogło paść? Jak można się upewnić? Co sprawdzić/zmierzyć?
    Dlaczego przez vga jest fioletowo a przez dvi nie?
    Jak sprawdzić napięcia chodzące po vga i dvi bo mam wrażenie że monitor coś śmierdzi po pracy z tą kartą
  • #7 5989778
    K!lleR
    Poziom 39  
    Jeśli są krzaki (artefakty) to tak jak napisałem. Niestety.
    D-Sub to złącze analogowe a DVI-D cyfrowe stąd mogą być inne odcienie i barwy.
  • REKLAMA
  • #8 5989978
    Mike19
    Poziom 13  
    Nie poddaje się, trzeba reanimować pacjenta!:D
    Jak się upewnić że to gpu?? Są serwisy gdzie naprawiają karty graficzne, przelutowują gpu i podobne. Jak oni się tam upewniają że to właśnie gpu trzeba zmienić? Chyba nie po krzakach na ekranie;)? Na pewno jest tu jakiś specjalista! Niech się podzieli wiedzą
  • #9 5990001
    K!lleR
    Poziom 39  
    Serwisy posiadają specjalistyczne urządzenia na przykład X-Ray. Są w stanie sprawdzić wszystko.
  • #10 5990287
    Mike19
    Poziom 13  
    Kurde no na pewno mogę coś jeszcze zrobić w domowych warunkach, wysilcie ze mną szare komórki!

Dodano po 1 [minuty]:

Jest na forum jakiś specjalista/serwisant który by mi sprawdził/zdiagnozował/pomógł sprawdzić co jest z kartą?(odpłatnie) z okolic Pruszkowa?
  • #11 5990371
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Odpal pod DOS-em PC-CHECK i sprawdź nim kartę graficzną.
  • #12 5990388
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Kolego, rozumiem Twoją chęć naprawy, ale ani wymiana GPU ani ramu na karcie nie jest opłacalna. Koszt takiej naprawy dwukrotnie przewyższa wartość karty.
    Jedyne czego możesz jeszcze spróbować to wygrzanie ramu, wątpię aby to pomogło, ale to jak brzytwa dla tonącego.
  • #13 5990470
    elektryk1e
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    wygrzanie chipsetu moze pomoc. w domowych warunkach to opalarka na maks 390 stopni i grzej uklad dopoki nie poczujesz topionej cyny. jest to bardzo prymitywny sposob ale na domowe warunki nic innego nie zrobisz.
    nie polecam tak robic.
    zanies do serwisu komputerowego moze ci wygrzeja

powinno pomoc na 99%
  • #14 5990700
    Mike19
    Poziom 13  
    W dosie straszne krzaki, nic nie widać.
    Udało mi się jakoś odpalić PC-check. Wszystkie te testy to jedne wielkie krzaki, przy chyba "test super memory" wynik 1875K falied, więc jednak pamięci tak? można po tym dojść która to kostka?
  • Pomocny post
    #15 5990726
    mat_ed
    Poziom 43  
    Hotair'em jak już będziesz je grzał to grzej wszystkie.
  • #16 5990945
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Mozesz jescze dla dolozenia wszelkich staran podmienic bios karty.
    Nie wiem do jakiego stopnia, nie widac napisow w windowsie na tej karcie, wiec sugeruje podeprzec sie druga karta na pci i najpierw sicagnac bios do tego 6800 gt ze stronki np. mvktech. Przygotowac dyskietke i podmienic bios.
    Sprobuj...
  • #17 5998101
    Jacek1340
    Poziom 11  
    Przykro mi ale karta chyba jest do wyrzucenia. ;/ Chyba, że chcesz ją naprawić ale jak ktoś już wspomniał lepiej byś wyszedł jak byś kupił nową.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #18 5998214
    Avatat
    Poziom 26  
    NIE Jacek nie masz racji! Mike nie poddawaj się! Może to dużo kosztować ale uda Ci się!
    Pozdrawiam!
  • #19 5998290
    adam.zl
    Poziom 1  
    jeżeli to nie wina chłodzenia
    ( jak padł mi wentylator podobnie to wyglądało) to według mnie karta padła
  • #20 5998425
    K!lleR
    Poziom 39  
    Padła już taka odpowiedź, ale napomknę. Jeśli uszkodzeniu uległ GPU lub/i pamięć to naprawa jest nieopłacalna. Niepotrzebny wydatek.
  • #21 5998431
    Avatat
    Poziom 26  
    Killer mam pytanko. Była mowa o "wygrzewaniu" karty. O co chodzi z tym wygrzewaniem?
  • #22 5998678
    mat_ed
    Poziom 43  
    avatat napisał:
    Killer mam pytanko. Była mowa o "wygrzewaniu" karty. O co chodzi z tym wygrzewaniem?

Kartę wygrzewa się specjalną stacją zwaną HotAir'em - stacja lutownicza, nadmuchująca gorące powietrze.
  • #23 5998902
    Avatat
    Poziom 26  
    przepraszam za OT: mat a czy można opalarką na niskiej temp. wygrzewać grafikę? Czy można wygrzewać np. RAM?
    Pozdrawiam!
  • #24 5998940
    Jacek1340
    Poziom 11  
    Zgadzam się w 100% z Tobą K!LLER. ;) Naprawdę nie warto jej naprawiać... lepiej kupić nową.
  • #25 5999437
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Ram również można poddać temu zabiegowi, a co do niskiej temperatury to samo w sobie niska temperatura jest przeciwieństwem wygrzewania, nie sądzisz?
    Tak czy inaczej, nie robi się tego w celu podniesienia możliwości oc, bo to delikatnie mówiąc bzdura. A takie pytanie otrzymałem na pw i dlatego o tym wspominam tutaj.
  • #26 5999786
    Mike19
    Poziom 13  
    Na różne sposoby z nią jeszcze kombinowałem ale nic nie pomaga, cały czas te same krzaki w tych samych miejscach;)
    Jadę w weekend do kumpla grzać ją hotAir'em bo nie chce mi pożyczyć:P
    Na ile stopni ustawić dla pamięci a ile dla gpu?
    Jak z nadmuchem?
    Pozdrawiam

Dodano po 10 [minuty]:

Jeszcze taka ciekawostka w podłączaniu monitora/tv:
    (pierwsze złącze to wyjście na karcie a drugie wejście w monitorze)
    DVI>DVI - nie podaje w ogóle obrazu
    DVI>D-SUB - krzaki, ładne kolory(tu chyba startował na 32bitach w trybie vga z tego co pamiętam, a na reszcie połączeń 8bitów)
    D-SUB>D-SUB - krzaki + fioletowo
    D-SUB>DVI - krzaki + fioletowo
    S-Video>S-Video - krzaki, ładne kolory

Dodano po 14 [minuty]:

ktoś pisał wcześniej że różnica kolorów może być spowodowana przesyłem analogowym albo cyfrowym, ale ten drugi chyba jest tylko przy dvi>dvi a wtedy w ogóle nie przesyła, okazuje się więc że tylko podłączając się pod D-Suba karty otrzymujemy fioletowy obraz;)

Dodano po 51 [sekundy]:

Może więc jakieś zwarcie na D-SUB?
  • REKLAMA
  • #27 6000038
    elektryk1e
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Spróbuj odpalic bez radiatora dociskając mocno chipset jesli pojawią się jakieś zmiany to warto grzać, jeśli nie to tez warto ale juz duzo mniejsze szanse na to, że to coś pomoże.

a jak grzać. tak żeby nic nie spłynęło dookoła, nadmuch zalezy od dyszy ale około 20l na minute temp powyzej 390-400 stopni jest zabójcza dla układu.
  • #28 6002166
    promyk79
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    siemka .. nie zdziwie się jaśli to karta Asusa , miałem 2 przypadki reklamacji z takimi samymi objawami może wydali wadliwą serie gf6800...
  • #29 6002307
    Mike19
    Poziom 13  
    Jest firmy 'point of view'
    Dociskałem z całej siły po kolei pamięci i gpu ale nic to nie dało. Skręciłem ją też z całej siły, szczególnie radiator dolegający do gpu, aż chrupał laminat chyba;)
    Nadal bez zmian...
  • #30 6002339
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Mike19 napisał:
    Skręciłem ją też z całej siły, szczególnie radiator dolegający do gpu, aż chrupał laminat chyba;)

No to sie kolega nie popisal. Takie dzialanie moze permanentnie uszkodzic karte - po prostu mozna fizycznie uszkodzic GPU. To "chrupanie" to prawdopodobnie odglos miazdzonego krzemu...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy karty graficznej GF 6800 GT AGP, która wyświetla artefakty (krzaki) na ekranie zarówno w BIOS-ie, jak i w systemie Windows. Obraz uruchamia się tylko w trybie VGA, a próby zmiany rozdzielczości, odświeżania lub głębi kolorów skutkują czarnym ekranem. Podłączenie monitora przez VGA skutkuje fioletowym obrazem 8-bitowym, natomiast przez DVI obraz jest 32-bitowy, ale z artefaktami. Jeden z kondensatorów był odlutowany, dolutowanie go nie rozwiązało problemu. Chłodzenie karty nie powoduje przegrzewania, a artefakty są statyczne i powtarzalne. Próby dociskania pamięci i GPU, czyszczenia złączy oraz zmiany ustawień nie przyniosły efektu. Testy PC-CHECK wskazują na uszkodzenie pamięci. W dyskusji pojawiły się sugestie, że uszkodzony może być GPU lub pamięć, co zwykle oznacza nieopłacalną naprawę. Proponowano wygrzewanie karty (hotAir) jako próbę reanimacji, jednak z zastrzeżeniem ryzyka uszkodzenia. Wskazano, że serwisy dysponują specjalistycznym sprzętem (np. rentgen) do diagnozy, ale nie zawsze wykrywa on wszystkie usterki. Wymiana BIOS-u karty również była sugerowana jako opcja. Dyskusja poruszała także różnice w sygnale analogowym (VGA) i cyfrowym (DVI) oraz ich wpływ na kolorystykę obrazu. Ostatecznie większość uczestników uważa, że karta jest uszkodzona fizycznie i naprawa jest nieopłacalna, choć autor nie poddaje się i planuje wygrzewanie hotAir-em.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA