logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie Sony GT-212 w Opel Vectra - problem z zapamiętywaniem ustawień

z-x 28 Lut 2008 12:14 1884 4
  • #1 4854525
    z-x
    Poziom 2  
    Mam odtwarzacz Sony GT-212, który podłączyłem do Opla Vectry bez większych problemów. Korzystając z instrukcji zamieszczonej na stronie producenta, zauważyłem, że powinno dać się podłączyć całość niezależnie od stacyjki (schemat C). Tyle, że nie działa to tak, jak powinno - tzn. podłączając oba przewody do żółtego radio nie zapamiętuje nawet ustawień.

Wnioskuję więc, że Vectra ma odwrotnie podczepione przewody. Tzn. że żółty podaje prąd w zależności od stacyjki, a czerwony dostarcza go cały czas. Czy ktoś mógłby potwierdzić/zaprzeczyć? Idąc dalej - wnioskuję, że oba przewody od radia powinny być podłączone do kabla czerwonego, żeby całość działała niezależnie od stacyjki, tak?
  • #3 4856206
    z-x
    Poziom 2  
    Tylko, że całość nie jest taka prosta jak w podanym przez ciebie linku.

Wtyczki od radia umożliwiają mi podpięcie jak chcę i bez problemu radzę sobie z zapamiętywaniem ustawień itp. Nie wiem tylko czy jeśli pozamieniam 'na sztywno' kable na kostce ISO (tak, żeby do czerwonego podłączyć i żółty i czerwony od radia) przypadkiem czegoś nie spalę.
  • #4 4856925
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 912
    W takim razie lepiej podejdż do fachowca, niech Ci to zrobi albo nim coś zrobisz to pomyśl kilka razy. Skoro jedno i drugie to plus tylko że jeden jest cały czas (BUP, Kl.30) a drugi pojawia się po przekręceniu kluczyka i nazywa się ACC lub kl.15 to nie ma prawa się nic stać jak podłączysz je tak jak być powinny i zamiast porównywać kolorki, numerki rysunki to użyj żaróweczki do sprawdzenia który jest na którym styku kostki radia i podłącz tak jak radio ma opisane.

SławeK
  • #5 4862287
    z-x
    Poziom 2  
    Pozamieniałem kable (żółty z czeronym) na kostce ISO i podłączyłem oba z radia do żółtego. Radio działa bez względu na stacyjke.
REKLAMA