logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 28VK25E ICC17 - wyłącza się po wymianie transformatora HR8549, kod 27

andsab 28 Lut 2008 15:39 3150 17
REKLAMA
  • #1 4855211
    andsab
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Telewizor trafił do mnie z uszkodzonym transformatorem wysokiego. Po jego wymianie na zamiennik HR8549 telewizor od razu zadziałał. Niestety po paru minutach pracy wyłączył się i sygnalizuje kod 27. Wymieniłem pamięć, sprawdziłem kondensatory obok trafa, obniżyłem napięcie zasilania do 128V ale bez efektu. Po każdym włączeniu działa od 1 do 5 minut. Bardzo dużo czytałem o chasis ICC17 na forum ale nie znalazłem odpowiedzi na taki problem.
  • REKLAMA
  • #2 4855323
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    A elementy i napięcia w torze odchylania pionowego posprawdzałeś?
  • #3 4855465
    andsab
    Poziom 15  
    W odchylaniu podstawiłem tylko scalak TDA8351, jak telewizor działa to obraz jest OK. Zasilanie pionu w normie.
  • REKLAMA
  • #4 4918934
    center.
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Sprawdź czy coś sie zmienia pod wpływem temperatury. Może jakiś element zmienia wartość po nagrzaniu.
  • #5 4918950
    flash_mm
    Poziom 20  
    Ocena: 44
    17`ka wylacza sie jak pyka w podstawce kineskopu (ale zalacza sie ponownie) lub jak jest wadliwe trafo. w tym modelu bylo kilkanascie roznych traf - nie zamiennych ze soba a wszyscy polecaja i montuje 1 rodzaj hr`a . zalozysz orginal i bedzie po klopocie. po co naprawiac dobry telewizor?
  • #6 4920951
    Czarky
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Sprawdż podstawkę kineskopu.
  • REKLAMA
  • #7 4924091
    andsab
    Poziom 15  
    Wymieniłem właśnie podstawkę kineskopu, bez efektu. Dzisiaj trafił mi się drugi podobny telewizor też ICC17. Za tego się jeszcze nie zabrałem ale efekt jest z zewnątrz identyczny. Włączy się, działa i po chwili kod 27. Myślę że uszkodzone będzie to samo więc najpierw jeden a drugi pójdzie już z górki. Da się jakoś oszukać procesor żeby zabezpieczenie nie wyłączało telewizora?
  • #8 4926073
    flash_mm
    Poziom 20  
    raczej nie, ale mozesz sciemnic jasnosc i kontrast to bedzie ciaglo mniej pradu z trafa. podmien trafo. ja stawiam na wadliwy egzemplarz.
  • REKLAMA
  • #9 4934678
    andsab
    Poziom 15  
    Wstawiłem trafo inne ale niestety bez efektu. Fakt ze to też HR, ale z innej hurtowni niż ten pierwszy. Wydaje mi się, że nie ma sensu zamawiać oryginału bo na dwóch trafach nie może robić tak samo. Poza tym właśnie zamówiłem oryginał a przysłali HRa więc nie wiem gdzie dostać oryginał.
  • #10 4935062
    flash_mm
    Poziom 20  
    w autoryzowanym serwisie lub wysylkowo - bwm elektronics
  • #11 4935322
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    A ja czepiłbym się tu pamięci.Po wymianie pamięci na czystą (niezaprogramowaną) należy wejść w tryb serwisowy i wpisać odpowiednie nastawy do pamięci. Pilot: RCT2100.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • #12 4935452
    flash_mm
    Poziom 20  
    moze wejdz w tryb serwisowy , odnajdz linie peak white i wcisnij przycisk w prawo kilkanascie razy. potem daj store zeby zapamietal. jesli nie pomoze to ja sie poddaje, zdalnie jest ciezko wspomoc.
  • #13 4936570
    andsab
    Poziom 15  
    Chętnie bym coś pozmieniał w trybie serwisowym ale nie zdążę, bo się wyłączy. Może ma ktoś gotowy wsad do tej pamięci? W bazie wsadów elektrody nie znalazłem do tego modelu.
  • #15 4937206
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Na czystej pamięci próbowałeś odpalić TV?
    Tu masz wsad.
    Załączniki:
    • wsad thompson icc17.zip (1.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • #16 4938253
    andsab
    Poziom 15  
    Elektrolity po pierwotnej wymienione a po wtórnej sprawdzone. Na czystej pamięci też się wyłącza ale czas działania jest znacznie dłuższy, nawet 15 minut. Dzięki za wsad, wypróbuję go od razu po świętach i dam znać.
  • #17 4951118
    andsab
    Poziom 15  
    W tej chwili mam już pewność że nie jest winna zawartość pamięci. Telewizor działa jak jemu się chce. Wgrywałem zawartości z innych modeli pod to chasis sprawdzałem jeszcze raz na pustej pamięci.

Zauważyłem właśnie coś ciekawego, po zamontowaniu czystej pamięci telewizor działa chwile. W trakcie procedury ustawiania parametrów do przeszukiwania kanałów dwa razy wystąpił typowy objaw uszkodzenia pionu czyli biały pas. Już wcześnie wymieniałem pion oraz elektolity w odchylaniu. Teraz telewizor się nie wyłącza ale co jakiś czas pokazuje się biały pas.
  • #18 5118501
    andsab
    Poziom 15  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, niestety telewizora pomimo starań nie udało mi się naprawić. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 28VK25E z podwoziem ICC17 po wymianie transformatora wysokiego napięcia na zamiennik HR8549 uruchamia się, lecz po kilku minutach wyłącza się, sygnalizując kod 27. Próby naprawy obejmowały wymianę pamięci, sprawdzenie kondensatorów w okolicy transformatora, obniżenie napięcia zasilania oraz wymianę podstawki kineskopu, jednak problem pozostał. Wymiana transformatora na inny egzemplarz HR również nie przyniosła efektu, a oryginalny transformator jest trudno dostępny. Zasugerowano sprawdzenie elementów toru odchylania pionowego, zwłaszcza scalaka TDA8351, oraz wpływu temperatury na komponenty. Próby uruchomienia telewizora na czystej, niezaprogramowanej pamięci wydłużyły czas pracy do około 15 minut, ale problem nie ustąpił. W trakcie działania pojawia się biały pas, typowy dla uszkodzenia odchylania pionowego. Wskazano również konieczność wprowadzenia ustawień serwisowych do pamięci za pomocą pilota RCT2100, jednak wyłączanie telewizora uniemożliwiało pełne programowanie. Ostatecznie telewizor działa niestabilnie i nie udało się go naprawić pomimo wymiany kluczowych komponentów i prób modyfikacji ustawień serwisowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA