Nie wiem gdzie ten post umieścić. Myślę, że tu powinno znaleźć się kilku mechaników nie tylko od samochodów. Jestem elektrykiem i mam problem z doborem silnika elektrycznego pod względem mechanicznym. Muszę przerobić zespół napędowy, silnik + sprężarka, który obecnie jest ze sobą sprzężony paskiem klinowym. Koło pasowe na silniku średnica 90mm, na sprężarce średnica 180mm. Obroty silnika 1450 obr/min. Teraz ten zespół muszę połączyć współosiowo poprzez sprzęgło elastyczne. Silnik o obrotach 750obr/min będzie odpowiadał prędkości sprężarki z obecnego zestawu, czyli po przełożeniu 1450/725. Ale co z momentem obrotowym?
W kartach katalogowych silników są podane parametry mechaniczne: rated torque w Nm i moment of inertia w kgm^2.
Pytanie jest takie, czy te wartości mechaniczne w zespole współosiowym mają być dpowiednio większe, czy mogą być mniejsze. Jak to obliczyć?
W kartach katalogowych silników są podane parametry mechaniczne: rated torque w Nm i moment of inertia w kgm^2.
Pytanie jest takie, czy te wartości mechaniczne w zespole współosiowym mają być dpowiednio większe, czy mogą być mniejsze. Jak to obliczyć?