logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór silnika elektrycznego do sprężarki - moment obrotowy i parametry

tytus41 28 Lut 2008 20:35 1154 3
REKLAMA
  • #1 4856402
    tytus41
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Nie wiem gdzie ten post umieścić. Myślę, że tu powinno znaleźć się kilku mechaników nie tylko od samochodów. Jestem elektrykiem i mam problem z doborem silnika elektrycznego pod względem mechanicznym. Muszę przerobić zespół napędowy, silnik + sprężarka, który obecnie jest ze sobą sprzężony paskiem klinowym. Koło pasowe na silniku średnica 90mm, na sprężarce średnica 180mm. Obroty silnika 1450 obr/min. Teraz ten zespół muszę połączyć współosiowo poprzez sprzęgło elastyczne. Silnik o obrotach 750obr/min będzie odpowiadał prędkości sprężarki z obecnego zestawu, czyli po przełożeniu 1450/725. Ale co z momentem obrotowym?
    W kartach katalogowych silników są podane parametry mechaniczne: rated torque w Nm i moment of inertia w kgm^2.
    Pytanie jest takie, czy te wartości mechaniczne w zespole współosiowym mają być dpowiednio większe, czy mogą być mniejsze. Jak to obliczyć?
  • REKLAMA
  • #2 4856552
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3437
    Witam.
    Każde przełożenie obrotów z większych na mniejsze zaowocuje zwiększeniem momentu. Tak działa przeżutka w rowerze i skrzynia biegów w aucie, wycieraczki samochodowe itd.

Jeżeli miałeś przelożenie 1450/750 to moment na sprężarce wzrastał 1450/750 do momentu na silniku napędowym.
    Teraz chcesz mieć "połączenie" z przekłądnią równą jeden więc musisz zastosować silnik dwukrotnie mocniejszy, aby zachować poprzednie parametry.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4856645
    chomika
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    dla tej samej sprężarki jeśli chcesz wstawić silnik o mniejszej prędkości o połowę aby mogła współpracować współosiowo to silnik musi pozostać takiej samej mocy jak był przy poprzednim zestawieniu, gdyż silnik elektryczny trójfazowy gdy jest zbudowany na wolniejsze obroty posiada więcej par biegunów przez co jego moment obrotowy rośnie
    a moc to obroty razy moment
  • #4 4856779
    tytus41
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzięki za odpowiedź, zasmuciłeś mnie :cry:
    A czy wiesz który z parametrów jest ważniejszy? Te Nm czy kgm^2?

Dodano po 17 [minuty]:

chomika napisał:
    silnik elektryczny trójfazowy gdy jest zbudowany na wolniejsze obroty posiada więcej par biegunów przez co jego moment obrotowy rośnie
    a moc to obroty razy moment

sprawdziłem w katalogu, rzeczywiście tak jest!
    To mi poprawiło humor:D
    Dzięki
REKLAMA