logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 200 - czy wystarczą na imprezę dla 150-170 osób z 70W na stronę?

DjDual 29 Lut 2008 00:26 7902 42
Najlepsze odpowiedzi

Czy Altusy 200 z końcówką 2x70 W wystarczą do nagłośnienia imprezy na 150–170 osób?

Na pełną imprezę taneczną dla 150–170 osób Altusy 200 z 2x70 W raczej nie wystarczą; do takiej liczby osób lepiej użyć mocniejszego, estradowego zestawu, najlepiej z subwooferem [#4857993][#4860018][#4866439] Sprzęt domowy nie jest przystosowany do długiej pracy przy dużym obciążeniu, więc przy takim graniu ryzykujesz brak basu, za mały zasięg i awarię końcówki [#4857993][#4858413] Jeśli ma to być tylko przyjęcie z mową, konkursami albo mniej wymagające granie, 2x70 W może jeszcze dać radę, ale nie na typową dyskotekę [#4857993][#4876036][#4878254] Kilku forumowiczów radziło dołożyć sub i ustawić kolumny wyżej, albo rozważyć Ton 200 lub używane kolumny estradowe zamiast samych Altusów [#4858537][#4860357][#4860018] Jeden z użytkowników opisał potem, że 150 osób obsłużył Altusami 200 + dwoma subami Tonsil PRO i końcówką 150 W/4Ω, ale to był zestaw z dodatkowymi dołami i konkretnym ustawieniem [#5562303]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4856307
    DjDual
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Panowie pytanie mam, choć dziwne... czy naglosnie impreze na 150-170 osob altusami 200? + koncowka mocy produkcji brata ze schematów z tego forum, na jedną stronę altusa przypadnie jakieś 70W. Grałem na altusach 18, nawet na tej sali co mam grać teraz, jednak liczba osób wynosiła 60, a nie 150 ... i Tu mam obawy... Czekam na odpowiedz..
  • REKLAMA
  • #2 4856392
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Nie ten temat raczej .. ale juz odpowiem ;p Moim zdaniem .... hmm bez suba troszke cienko ;) Będzie płytko, nawet jak było te 60 osób to musiało brakować basu... A z tą końcówka to Ja bynajmniej bym sie bał pędzić impreze na 100 ileś osób na mając 1 końcówkę albo wzmacniacz jakaś domowa albo samoróbkę .
  • #3 4856450
    DjDual
    Poziom 15  
    brakowało basu racja... Ale dzwięk, kóry się wydobył był swietny, byłem zaskoczony.
    Brat ma jeszcze sprawdzony sprzęt, altusy 300 w kocu, na każdą kolumne idzie jeszcze paczka. Napędza to tylko koncówką mocy 2x100. Mocy brakuje,zeby wydobyć jeszcze więcej, ale gra czysto i głosno, basu nie brakuje. Pędzi na tym wesela, zawody, plenerówki itp.
    Wracając do altusów, obawiam się, że te 150 osób może mnie zakrzyczeć... Na tym zestawie z A300 grałem podobną imprezę... Ale 200 to wielka niewiadomo. Sorry, że nie w temacie, ale nie chciałem zakładać osobnego wątku, a to poniekąd dotyczy nagłośnienia.
  • REKLAMA
  • #4 4857993
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Przeczytałem kilka razy i jeszcze nie wszystko rozumiem.
    Altusami 200 + wzmacniaczem 2x70W chcesz nagłośnić imprezę na 150 osób? Początkowo myślałem że się walnąłeś o to zero,( 15(0) ) ale po drugim twoim poście zrozumiałem że jednak nie. Jak przeczytacz przynajmniej niewielką część tego
    forum, to zrozumiesz że nawet 2x700W na 150 osób może być mało
    Jeśli to ma być nagłośnienie konferencji, apelu, wieczorka tanecznego dla seniorów to jeszcze jakoś dało by radę, ale jak to ma być -ogólnie mówiąc - dyskoteka, to będzie porażka.
    Poza tym sprzęt tzw. domowy nie jest przystosowany do ciągłej ( długiej ) pracy przy maksymalnym obciążeniu.
    Byle awaria to kupa wstydu i 150 wsciekłych par oczu.
    2x300W na wesele wystarczy na zawody jeszcze też ale na dyskotekę to już nie.
    Poza tym nagłaśnianie imprez masowych sprzętem "domowym " jest zupełnie nie na miejscu, postaraj się o sprzęt "estradowy ".

Pozdrawiam
  • #5 4858241
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4858348
    DjDual
    Poziom 15  
    realne nierealane o to jest pytanie... Widziałem tonsilowskie produkcje w różnych akcjach stąd moje pytanie...[/youtube]

Wzmacniacz nie ma problemow z przegrzewaniem się. Może chodzić max.. nie znam dokładnej mocy jednak jest to ok.. 2x70 / 2x100 przy 8ohm.. lepsze to niż hollywood...
  • #7 4858413
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4858537
    bomber
    Poziom 24  
    Tylko wtedy bedzie jeszcze mniejszy bas. Spróbuj postawic głosniki na ziemi i nie zmieniając głosności na jakims stołku ... Sam to sprawdziłem i byłem zdumiony. Teraz sie pisze obiema rekami na systemy tylko i wyłącznie z subem i to na wysokości parkietu a nie jakimś podeście... A to że imprezy sprzętem o mocy 400 w nie można nagłosnić .. nie zgodzę sie. U mnie w szkole była ostatnio dyskoteka, sala gimnastyczna , obecnych ponad 200 . Sprzęt: kolumny LDM serii pro + smx-6 czyli 2*140 w tym wypadku (8ohm) i z tego samego .. owszem było słabo, ale dostawiliśmy do tego mojego suba firmy mivoc 15' (czyli tyle samo co w satelitach niskotonowce) i nie powiem, nie było czuć basu na klacie ale spokojnie wszystkim wystarczało, a sub był napędzany z wzmacniacza domowego 2*60w wiec praktycznie rzecz biorąc moc zestawu wzrosła o 1/4 (wiadomo ze mivoc ma mniejsza efektywność niż te LDM) : sub ustawiony na środku uzupełniał ładnie i z nim było całkiem nieźle...
    Za to jak kiedyś byłem na jakiejś 18nastce to koleś miał wzmacniacz samochodowy, akumulator, prostownik :lol: , i jakąś skrzynie 2*18' made in home :D 2*200 w na basik szło , pomieszczenie o wiele mniejsze niż sala gimnastyczna. Oczywiście nie wiedział co to liniowość zestawu, brzmienie wiadrowe, jednak było ładnie czuć na nogach bas tylko że potem widziałem 2 razy wiecej niż zwykle po imprezie opisów u znajomych że głowa boli :D Wniosek .. za dużo też nie zdrowo :P
  • #9 4858563
    DjDual
    Poziom 15  
    Rozumiem Cię barthezz, grałem nie jedną imprezę. Kolumny zawsze dość wysoko, chociaż to zależy, ile jest ludzi i czy zrobi się ściana dźwięku... Targam te altusy po tych 18nastkach, gdyż mieszkam w bloku i nie ludzkie byłoby znoszenie czegoś jeszcze większego... A gram sporadycznie. W pokoju również nie da się grać, tym razem z innych względów.

Barthezz gadasz do rzeczy, nie to co pewien pan kilka postów wyżej. Zdaje sobie również sprawę barthezz, że 70,100 w to nic...

Pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

bomber napisał:

Za to jak kiedyś byłem na jakiejś 18nastce to koleś miał wzmacniacz samochodowy, akumulator, prostownik :lol: , i jakąś skrzynie 2*18' made in home :D 2*200 w na basik szło , pomieszczenie o wiele mniejsze niż sala gimnastyczna. Oczywiście nie wiedział co to liniowość zestawu, brzmienie wiadrowe, jednak było ładnie czuć na nogach bas tylko że potem widziałem 2 razy wiecej niż zwykle po imprezie opisów u znajomych że głowa boli :D Wniosek .. za dużo też nie zdrowo :P

Dobrze mówisz, na mojej studniówce łgłowa bolała mnie niemiłosiernie. Nie mówiąc o tym, że bass przebijał vocal wokalistki.
  • #10 4858607
    bomber
    Poziom 24  
    Orz.. a piwnicy nie masz ? Znajomych z domkiem jedrodzinnym nie masz ? Garażu nie masz ? Jesteś Dj wiec chyba wiesz jak ważny jest dół w piosenkach ? Grasz 3 imprezy i masz suba.. idzie kupić używany za 500 zł + 100 zł jakiś wzmacniacz. Na górę te domowe kolumny do mniejszej sali sie nadają ale sub powinien być wtedy jest zupełnie inny odbiór muzyki ..
  • #11 4858655
    DjDual
    Poziom 15  
    Mówisz to padaj jakiś konkret na sub jak możesz. A może coś z tonsila dałby radę zrobić?? Dorzucić budy na głośniku niskotonowym ? 2x"takiecos" Na tym stałyby altusy. Tylko, żeby to sens miało. he... piwnica? nie wypowiem się, ale nieważne. A kiedyś z bratem wzieliśmy dwa suby, na głosniku beyma.. Duże i ciężkie krowy. W jednym był głosnik spalony i ze względów gabarytowych zrezygnowaliśmy. 500zł - za dwa, to niedużo.
  • #12 4858933
    bomber
    Poziom 24  
    Mój konkret jest taki, kupic okazyjnie LDM lub coś tego pokroju, często ludzie sprzedaja nie wiedząc co sprzedaja... nawet może być na głosniku 15' i mocy 200 w .. oby był efektywny w miare czyli konieczna jest dobra firma. Można też dla podobnego efektu kupic też jakies ominotriki i do tego tego kócówki liczone w kilowatach i targać to wszystko :D
    A co do piwnicy to Ci powiem że kolumny są na gorsze warunki narażone podczas plenerówek i jakoś żyją. Wiadomo że rdza może zjeść kosz głośnika i źle wpływa na zawiesznie ale bez przesady .. przynajmniej u Mnie w piwnicy nie ma aż takiej wilgoci jak mi sie zdawało, zasugerowałem sie rowerem który pordzewiał, ale teraz wziąłem poprawke na to że on tam stoi praktycznie od II wojny wiec miał prawo, i to że jeszcze stoi a nie jest w postaci kupki rdzy świdczy że nie ma az takiej wilgoci :D
  • #13 4859930
    RAFi X
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    A200, to za mało, o ile w domu potrafią zrobić wrażenie, tak na sali padają jak muchy, 300 to samo - zresztą wiele się od siebie nie różnią. Na taką okazję bym użył Ton200 i jakiś sub do tego :D
  • #14 4860018
    dj magic
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Zgadzam się z kolegami. Na taką liczbę osób to już trzeba by dać te altusy wyżej i jakiś sub. Ewentualnie nadałby się własnie zestaw Ton 200. Można go kupić za nieduże pieniądzei Niestey 150 - 200 osób to już jest poważna imprezka i niestety na to potrzeba mocy. Nagłaśniam różne imprezy i nigdy nie było mowy aby ludzi bolała głowa od basu. Raczej od górnych partii. Niestety ale ludzkie ucho jest bardziej narażone na pisk niż na dół. Proponuje tobie kolego pożyczyć jakiś subbas aby chociaż zasilić doły a te kolumny up na górę.
  • #15 4860207
    DjDual
    Poziom 15  
    Panowie nie powiem myślałem nad Tonami, nawet na Zeusami, dałoby rade to postawić jeszcze w pokoju. Myśle, że Ton200 można kupić za 600zł.
    Co do tej imprezy, to może dorzucić by ten zestaw altusow 300, do tego pod każdą kolumne dodatkowa niskotonowa paczuszka, no i jeszcze te 200. Albo wrzucić na jedną strone A300 iA200, a na drugą to samo. To rozwiązanie tymczasowe, nie doradzajcie kup estradowy takie srakie owakie... Tego w ogóle temat nie dotyczy. Co do kolumn ton200 to takie tramwaje, ale podobno rade dają.
  • #16 4860233
    RAFi X
    Poziom 29  
    Takie tramwaje, A200 i 300 to przy tym pikusie. Uwierz mi, porównywałem, mam i takie i takie w domu. Tony dają radę, może i nie wyglądają jak altusy, ale robią taki czad że głowa dymi.
    Pakuj co możesz na tę salę, żeby się impreza udała :D
  • REKLAMA
  • #17 4860357
    bomber
    Poziom 24  
    Za 600 idzie kupic jakies 2 kolumny firmowe starsze estradowe jak dobrze poszukać :] 200 w i efektywności 98 db .. wiec po kombinować z domowymi i pchac tam nie wiadomo ile mocy ... Jakby ktoś nie wiedział to takie domowe dobre kolumny na tonsilach maja około 94 dB a każde 3 db to 2 razy większa głośnośc przy tej samej mocy. I jeszcze kwestia zabezpiecznia wysokich tonów przed spaleniem od sprzegnietego mica, w domowych tego nie ma. Wiec kombinujecie dalej. Jak jak bede miał zamiat wymieniać góry (teraz mam domowe, narazie planuje zakup elementów konsolety bo nagłosnienie wystarcza..) to kupuje estradowe i jestem pro a nie kombinuje jak koń pod góre :D Potem jakieś suby na 18' i jest full bajera :D
  • #18 4860981
    DjDual
    Poziom 15  
    Oj trzeba raczej szukać ze świecą takich kolumn za 600. Mam no oku jedne Fender za 1200zł, może do 1k by zeszło. Używane prawdopodobnie przez zespół.. Cos mi się obiło, że to 2x500rms problem z tym, że czym ruszyć taki głosnić estradowy... Tu nie chodzi o kolumny, tylko o koncówe, która kosztuje..
    Załączniki:
    • Altus 200 - czy wystarczą na imprezę dla 150-170 osób z 70W na stronę? 1.JPG (77.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 4862018
    RAFi X
    Poziom 29  
    No paki konkretne. Do tego ADS LX1400 i po problemie :D Tylko że ona kosztuje dużo więcej niż te kolumny...wysokie mi wyglądają na GDWT 12/19, a basy zapewne 18" :D
  • #20 4862216
    bomber
    Poziom 24  
    200 a 500 w robi roznice :D 200 spokojnie ruszałem z tda7294 nawet nie w mostku.
  • #21 4866439
    DjMapet
    Poziom 43  
    Wysokotonowe to na pewno nie GDWT-12/19/150.
    Niskotonowe wg. mnie są 15".

Jeśli głośniki grają czysto to kolumny są warte 1000 zł.
    Kolumny będą grały z taką mocą jaką im się poda, czy to będzie 0,5W czy 500W.
    Na razie możesz je napędzać tym co masz, byle nie dopuszczać do przesterowania wzmacniacza.
    Jak zarobisz, kupisz mocniejszy wzmacniacz.

Pozdrawiam.
  • #22 4866660
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    oczywiście że niskotonowe to najwyżej 15 cali... kolumny dwudrożne na 18 calowych basach to byłaby niezła egzotyka (aczkolwiek widziałem takie, ale na pewno to dobrze nie grało!).

wysokotonowce to najprawdopodobniej piezo - kształtem podobne do takich popularnych piezaków motoroli - podobno nienajgorszych (jak na piezo).

Te fendery to raczej budżetowa konstrukcja. Ciężko powiedzieć, czy opłaca sie dać za nie 1200.... proponowałbym szukać dalej.
  • #23 4867835
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 4868183
    DjMapet
    Poziom 43  
    Mimo tych piezaków wg. mnie 1k zł są warte.
    Same maskownice są warte 150-200 pln.

Pozdrawiam.
  • #25 4875071
    pawcio21
    Poziom 2  
    Witam!
    Kiedyś nagłaśniałem imprezę na około 120-130 osób, plener + spore zadaszone pomieszczenie (rodzaj karczmy). Puszczanie muzyki, prowadzenie zabaw dla gości, konkursy itd... Nawet zespół rockowy zagrał (w tym przypadku z mojego sprzętu szedł tylko wokal i stopka perkusji , bo mieli swoje wzmachole do gitar i basa). Nie dojechał koleś ze sprzętem, więc musiałem użyć zapasowych gratów czyli... własnej roboty końcówka 2x70W (2xTDA 7294) + stare 25 letnie, trójdrożne Vermony 2x50W + mikser itd...

Impreza poszła super, ludziska zadowolone, nikt nawet nie zauważył, że nie było sprzętu 2x600W, który nie dojechał. Nawet dostałem jakieś 20 procent więcej wynagrodzenia niż było ustalone. Nie jest sztuką kupić sprzęt za dziesiątki tysięcy, sztuką jest wykorzystać to co się ma pod ręką.

Pozdrawiam
  • #26 4876036
    DjMapet
    Poziom 43  
    2x70W na wokal to znowu nie tak mało a Vermony mimo iż mają tylko 50W są głośniejsze ( sprawniejsze ) od 300 watowych, np. omnitronicków.
    Natomiast nagłośnienie dyskoteki na 150 osób, sprzętem 2x70W to wielka "sztuka".

Pozdrawiam.
  • #27 4876536
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Elektornika a wokal to dwie inne bajki. Sam nagłaśniam imprezy z muzyką elektroniczną w pubie 130 m^2 (pow. parkietu ok 80 m^2) i pakuje tam jakieś 2 kW i jest w sam raz. Bas idealnie kopie klate, przy niższych zejściach przewraca flaki, i przy tym odpowiednia jakość. I to sie naprawde sprawdza po nawet podczas imprezy znajomi podchodzą i wykrzykują jaka "zaj... impreza" :) . Dlatego lepiej załatwić sobie konkretny sprzęt i mieć komfort psychiczny niż grać na altusach i narażać sie na publiczny wstyd.
  • #28 4876898
    RAFi X
    Poziom 29  
    gófer napisał:
    Elektornika a wokal to dwie inne bajki. Sam nagłaśniam imprezy z muzyką elektroniczną w pubie 130 m^2 (pow. parkietu ok 80 m^2) i pakuje tam jakieś 2 kW i jest w sam raz. Bas idealnie kopie klate, przy niższych zejściach przewraca flaki, i przy tym odpowiednia jakość. I to sie naprawde sprawdza po nawet podczas imprezy znajomi podchodzą i wykrzykują jaka "zaj... impreza" :) . Dlatego lepiej załatwić sobie konkretny sprzęt i mieć komfort psychiczny niż grać na altusach i narażać sie na publiczny wstyd.

Dokładnie :D Też tak myślę.
    Ale bez przesady z tą jakością xD
  • #29 4877058
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Mówie o tym że nie mam żadnych przesterów, a na takich altusach to tylko nasłuchujesz czy właśnie nie pali Ci sie wysokotonówka bo są tak obciążone :)
  • #30 4877278
    RAFi X
    Poziom 29  
    Ja raczej nasłuchuje czy nie wali o dno GDN....pod dobrym wzmacniaczem nie spalisz GDWT, chyba że przesterujesz sygnał :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości nagłośnienia imprezy dla 150-170 osób za pomocą kolumn Altus 200 z końcówką mocy domowej konstrukcji o mocy około 70W na kanał. Uczestnicy wskazują, że Altusy 200 oraz wzmacniacz 2x70W to zbyt mało mocy na taką liczbę osób, szczególnie na imprezę taneczną, gdzie wymagana jest większa moc i obecność subwoofera dla odpowiedniego basu. Wzmacniacze domowe i samoróbki nie są polecane do długotrwałej pracy przy dużym obciążeniu ze względu na ryzyko uszkodzeń stopnia wyjściowego. Alternatywnie proponowane są kolumny estradowe, takie jak Ton 200, LDM, czy używane Fendery, które oferują większą moc i efektywność. Wskazano, że kolumny dwudrożne z głośnikami 15" są bardziej odpowiednie niż Altusy 200 i 300. Dyskutowano także o konieczności stosowania subwooferów (np. Beyma, Mivoc) ustawionych na wysokości parkietu dla lepszego efektu basu. W praktyce autor potwierdził, że impreza z Altusami 200 i subwooferami Tonsil PRO (100W) została zrealizowana z powodzeniem, choć z pewnymi kompromisami w ustawieniu sprzętu. Podkreślono, że na większe i głośniejsze imprezy lepiej inwestować w sprzęt estradowy o mocy rzędu kilkuset watów RMS, aby zapewnić czystość dźwięku i niezawodność. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące jakości głośników wysokotonowych (np. piezo z Eltronów, GDWT-12/19/150) oraz efektywności kolumn domowych versus estradowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA