logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowniki do adaptera USB-LPT WCH CH340S dla programatora UFP6.03 Epsilona

maciuś1 29 Lut 2008 14:56 32198 17
REKLAMA
  • #1 4858641
    maciuś1
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam.
    Kupiłem taki adapter z nadzieją, że po podłączeniu do laptopa otrzymam
    "pełnoprawny" port LPT a raczej jego emulację.
    Tymczasem w menadżerze urządzeń winda xp instaluje go na własnych sterownikach jako uniwersalna drukarka usb. Wiem, że są do niego sterowniki, na których pracuje jako port
    EPP.
    Muszę podłączyć to do programatora UFP6.03 produkcji Epsilona.

A reraz moja prośba - jeżeli ktoś posiada takie sterowniki to proszę o nie tutaj na forum lub na maila marcin-baj(_at_)wp.pl

p.s.
    Jest coś na stronach chińskich ale u mnie te strony się nie otwierają.
    To są linki do tych stron http://wch.cn i http://www.winchiphead.com/download/index.htm
    A tu jest napisane :
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 4858700
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10444
    Kontaktowales sie ze sprzedajacym?
    Podlacz przejsciowke i podaj id urzadzenia z menadzera urzadzen. Sprawdz tez czy faktycznie jest na tym chipsecie (CH340S).

Kupujecie jakis zlom, a pozniej same problemy.
  • REKLAMA
  • #3 4858994
    maciuś1
    Poziom 12  
    Tak jest tam taki układ w linku identyczny adapter:
    USB\VID_1a86&PID_7584&Rev_0252
  • #5 4859732
    maciuś1
    Poziom 12  
    Dobrze, to poleć coś do czego mogę podłączyć ten programator lub jtaga a nawet Willema :idea: .

Mam jeszcze jedną prośbę : http://wch.cn/download/down.asp?id=64 - to jest link do programu CH341PAR.exe ze sterownikami do tego chipa. Proszę czytających o próbę pobrania tego programu. Gdyby komuś się udało to niech go tutaj wrzuci. Pozdrowienia 4 ALL
  • #6 4859785
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Kup karte pcmcia z portem LPT, wtedy wszystko bedzie dzialac bez problemu.
    Załączniki:
    • CH341PRT.ZIP (110.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • CH341PAR.ZIP (35.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4860017
    maciuś1
    Poziom 12  
    Dzięki za ZIP-y ale już je mam i nie pasują. Link jest do pliku o tej samej nazwie lecz z rozszerzeniem exe, i to jego nie mogę pobrać. Po dacie widzę, że jest nowszy ale cóż :cry: Jak instaluję te sterowniki z podkatalogu win98lpt
    to prosi o plik CH341PAR.SYS którego nigdzie nie ma. Jeżeli anuluję poszukiwanie tego pliku to system wrzuca go do portów com i lpt ale z żółtym wykrzyknikiem (czyli wiadomo o co chodzi). Na pozostałych sterownikach nie da się zainstalować urządzenia. Dzięki za chęć pomocy (więcej takich ludzi)
  • #8 4860082
    Kolobos
    Spec od komputerów
    To sa sterowniki pod 98. Mozesz sprobowac zmienic nazwe pliku CH341P98.SYS na CH341PAR.SYS.
  • #10 4860324
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Tyle, ze Ty nie masz CH341S tylko CH340S, do ktorego nie ma nawet sterownikow.
    Mozesz sprobowac do sprzedajacych z tych aukcji i poprosic o sterowniki.
  • REKLAMA
  • #11 4860875
    maciuś1
    Poziom 12  
    zgadza się 340S ale........ instalując sterowniki win98lpt wołał ze brakuje mu jednego sys-a (posty wyżej) lecz zanim to stwierdził po wskazaniu inf-a w oknie urządzeń zgodnych wyświetlił "CH340PAR......" więc po tym stwierdziłem że są zgodne. A wczoraj o godzinie 22-ej miałem farta - otworzyła mi się z wielkimi bólami strona wch.cn i w opisie pliku CH341PAR.ZIP pomiędzy krzakami było "CH340/CH341" i to też mnie zbiło z tropu.

Tak po długich wzmaganiach z kablem stwierdzam, że nie warto tracić czasu na takie cośi nie żałować kasy na coś co się ma zwrócić. Kabel poszedł do rozbiórki (gniazdo DB25, wtyk USB z kabelkiem i obudowa znalazły nowe przeznaczenie). A dla bardzo dociekliwych paczka ze sterownikami i narzędziami.
    Załączniki:
    • CH341.exe (721.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 5655485
    pointrek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mi udało się ruszyć tą przejściówkę takimi sterownikami:

http://wch.cn/download/list.asp?id=69

Przede wszystkim należy odłączyć przejściówkę od komputera. Po rozpakowaniu archiwum trzeba uruchomić setup.exe w folderze WINME.
    Potem klikamy na Install, pozwalamy na instalację sterowników mimo wszystko i dopiero potem można podłączyć przejściówkę. Ma się ona zainstalować w systemie jako urządzenie o nazwie USB Printing Support w kategorii Kontrolery Uniwersalnej Magistrali Szeregowej. Jeśli sama się tak nie zainstaluje, trzeba zaktualizować sterownik ręcznie. Patent działa pod Win XP choćby dlatego, że Win ME tak jak XP jest z rodziny Win NT.
    Mam nadzieję, że komuś się to przyda.
  • #13 5655975
    maciuś1
    Poziom 12  
    Witam! To co napisałeś to prawda ale tylko w trzeciej części. Albo nie zrozumiałeś sensu tej rozmowy albo nie doczytałeś do końca. Zakładając ten temat miałem nadzieję, że uda mi się z pomocą kolegów uruchomić tą przejściówkę jako port LPT a nie jako drukarkę USB lub jak napisałeś USB PRINTING SUPPORT ( to jedno i to samo). Druga sprawa to fakt, że to do czego doszedłeś u mnie jak i u innych którzy kupili tą przejściówkę i pracowali na windozie XP, system sam zainstalował sterowniki i niczego od nas nie chciał. Po podłączeniu przejściówki do drukarki i do USB sam wykrywał uniwersalną drukarkę USB a dopiero instalował właściwą drukarkę na tym porcie USB gdzie była podłączona przejściówka. Niekiedy trzeba było drukarkę instalować ręcznie ale przy wyborze portu trzeba było wskazać tą "uniwersalną drukarkę USB". Dobrze ale wystarczy tych opisów. Jeżeli jednak faktycznie przejściówka pracuje u ciebie jako port LPT to podłącz do niej jakiekolwiek urządzenie LPT inne niż drukarka i zobacz czy zadziała. I jeszcze jedno - nie pisz, że "WIN ME" jest z rodziny NT bo to nie prawda - chyba, że Microsoft ogłosił coś nowego w tej sprawie a ja nic o tym nie wiem. Pozdrowionka ......
  • #14 5744138
    pointrek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    No tak, masz rację, ale chciałem jakoś pomóc, tym którzy chcą adaptera użyć do podłączenia drukarki, bo do tego najczęściej się przydaje przeciętnym użytkownikom, a jeśli chodzi o inne zastosowania to mój sposób nic nie pomaga. I to jednak fakt że WIN ME jest z rodziny 9x, pomylił mi się z WIN 2000. Również pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #15 5928520
    mlody.elek
    Poziom 12  
    Witam.
    Mam taką przejściówkę (na układzie CH 340S) i mam problem z uruchomieniem z drukarką Lexmark Z31.
    We właściwościach drukarki w zakładce Port mam tak jak poniżej

i próbuje drukować i wysyła do drukarki a po dłuższej chwili wyświetla błąd i nic nie drukuje, co mam z tym zrobić?
    Da się w ogóle to uruchomić czy lepiej dać sobie spokój?

System to Win XP Pro SP2

Dzięki za odp.
    Pozdr
  • #16 5929927
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    Chłopaki to nie jest przejściówka USBtoLPT tylko USBtoPRINTER !!! to jest podstawowe jej działanie - jest ona widziana jako drukarka i koniec - wysyłane dane do drukowania ona w sobie przekształca na sygnały sterujące drukarką. Nie ma możliwości korzystania z niej jak z portu LPT. Jeszcze nie spotkałem nigdzie przejściówki z USB na LPT. Są jedynie z USB na COM i one rzeczywiście w systemie są widoczne jako np COM3 do którego można programowo wysyłać dane tak jak na zwykły COM.
  • #17 5932199
    mlody.elek
    Poziom 12  
    Ale mi właśnie chodzi o uruchomienie jej z drukarką Lexmark Z31, a nie jako port LPT, może ktoś mi podpowiedzieć jak to zrobić bo próbowałem chyba na wszystkie możliwe sposoby i nie działa
  • #18 6275829
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 645
    prokopcio napisał:
    Jeszcze nie spotkałem nigdzie przejściówki z USB na LPT.

Czyżby ...?

http://www-user.tu-chemnitz.de/~heha/bastelecke/Rund%20um%20den%20PC/USB2LPT/ul-13.htm.en

Mama ten sam problem co autor tematu, chciałem zbudować tą przejściówkę z linku powyżej ale po pierwsze (najgorsze) nie mogę znaleźć tego układu a po 2 ( jakoś by się to chyba rozwiązało) nie mam sprzętu ani wprawy w lutowaniu tak małych elementów SMD.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z uruchomieniem adaptera USB-LPT opartego na układzie CH340S, który użytkownik chciał wykorzystać jako emulację portu LPT do programatora UFP6.03 firmy Epsilon. Standardowe sterowniki Windows XP instalują urządzenie jako uniwersalną drukarkę USB, co uniemożliwia jego użycie jako portu LPT lub EPP. Próby instalacji dostępnych sterowników (m.in. CH341PAR) kończyły się błędami, brakiem plików systemowych lub niekompatybilnością z układem CH340S. Wskazano, że adaptery USB-LPT oparte na CH340S faktycznie działają jako USB-to-Printer, a nie jako pełnoprawny port LPT, co potwierdzają doświadczenia innych użytkowników. Zalecano alternatywne rozwiązania, takie jak zakup karty PCMCIA z portem LPT lub adapterów USB-COM, które są lepiej wspierane. Pojawiły się także linki do sterowników i narzędzi ze strony producenta WCH (wch.cn), jednak dostęp do nich bywa utrudniony. W efekcie użytkownik zrezygnował z adaptera, uznając go za nieprzydatny do zamierzonego celu. Dodatkowo poruszono temat problemów z drukarką Lexmark Z31 podłączoną do tego adaptera, gdzie również występowały błędy komunikacji. Podsumowując, adapter USB-LPT z CH340S nie zapewnia funkcjonalności portu LPT, a jego zastosowanie do programowania urządzeń takich jak UFP6.03 jest problematyczne i niezalecane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA