logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić dziurkę w resorze głośnika GDN 18/50/1 bez wymiany?

mkul 04 Sty 2004 13:24 1301 6
REKLAMA
  • #1 461551
    mkul
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    mam taki glosnik a dokladnie 4, jakis tydzien temu zauwazylem na resorze jednego z nich małą dziurkę gdzies 3x1mm, która nieco się powiększa, czy macie jakiś pomysł jak możnaby to naprawić bez wymiany resora, słyszałem żeby to posmarować z obu stron butaprenem ale nie wiem czy wtedy za bardzo nie zesztywnieje. Co sądzicie?
  • REKLAMA
  • #2 461564
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 17
    Butapren jest elastyczny, więc jak nie dasz za dużo na jakiś czas to pomoże.

Prędzej czy później wymiana będzie konieczna.
  • REKLAMA
  • #3 463542
    Hubi Pe
    Poziom 12  
    Może lepiej zaklajstruj tą dziurkę odrobiną silikonu, ładnie wygładź i będzie wyglądało to całkiem dobrze :) Powinno wytrzymać!
  • #4 463829
    mkul
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    na razie zrobilem butaprenem, tylko trzeba ze dwa razy bo pianka z której jest resor mocno wchłania klej, wygląda dość dobrze troche się b. błyszczy a i napisali ze butapren max wytrzymałość osiąga po 3 dniach więc chyba lepiej tyle zaczekać
  • REKLAMA
  • #5 464513
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Zaczekaj, potem rozruszaj membrane - zlap membrane przy laczeniu z dolnym resorem , wycisnij i wcisnij do oporu - to uelastyczni nowy resor. Nie dawaj duzo kleju!!! - rozloz rownomiernie...To wytrzyma nawet pare lat...
  • #6 464530
    Jan Śliwa
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja bym spróbował klej POXIPOL plus tarta miałko gąbka i połozyć ten mix dwoma cienkimi warstwami.
    J.Ś.
  • REKLAMA
  • #7 464837
    sauron9
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Nie za sztywny poxipol???

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem małej dziurki (ok. 3x1 mm) w resorze głośnika GDN 18/50/1, która się powiększa. Zaproponowano kilka metod naprawy bez wymiany resora. Najczęściej polecanym rozwiązaniem jest użycie butaprenu, który jest elastyczny i po nałożeniu w dwóch warstwach dobrze uszczelnia uszkodzenie, choć wymaga około 3 dni do pełnego utwardzenia. Alternatywnie sugerowano zastosowanie silikonu, który po wygładzeniu zapewnia trwałą i estetyczną naprawę. Pojawiła się także propozycja użycia kleju POXIPOL z dodatkiem drobno startego materiału gąbkowego, nakładanego w cienkich warstwach, jednak pojawiły się wątpliwości co do jego sztywności i wpływu na elastyczność resora. Zalecano ostrożne nakładanie kleju, aby nie zesztywnić resora, oraz rozruszanie membrany po naprawie w celu przywrócenia elastyczności. Ostatecznie naprawa klejem butapren lub silikonem może przedłużyć żywotność resora o kilka lat, choć wymiana resora pozostaje ostatecznym rozwiązaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA