logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Bosch WFB 1604 - jak poskładać programator?

zbyniooo 01 Mar 2008 11:11 3342 3
REKLAMA
  • #1 4861264
    zbyniooo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Problem z pralką zaczął się od popiskiwania przy praniu. Wymiana łożysk itp nie pomogła. Dzieki temu forum dotarłem do żródła usterki a mianowicie w programatorze urwany został styk.

Po rozebraniu programatora, naprawieniu styku, i złożeniu go do kupy, właczam pralke, a tu niestety cos jest nie tak jak być powinno.

Przy programie D nalało znacznie za duzo wody, efektem było przelanie jej na zewnątrz. Na innych programach zauważyłem jakby były przesunięte (z opóźnieniem) tam gdzie np powinno być wirowanie ona jeszcze dolewa wodę , a tu gdzie program ma koniec dopiero wiruje .

Rozbierałem programator kilkakrotnie i nie mam pojęcia co mogłem tam źle złożyc. Podejrzewam tylko ostatnią cele w której są te trybiki. Może ktoś z was rozbierał ten programator albo zna dokładnie zasadę jego działania i wie jak pozbyć się tej usterki.

Na początku myslalem ze to przesuniecie w sumie nie bedzie miało wpływu na pranie ale okazuje sie ze nie zgrywa sie z zębatką, która otwiera poszczególne komory wodne.
  • REKLAMA
  • #2 4861452
    TFX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Czołem! Do wymiany programator nie ma sensu go znowu rozbierać
    jak co daj znać coś może pomogę
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4861474
    zbyniooo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Programator jest w porządku, musze go tylko dobrze złożyć nie chce inwestować w tą pralkę.
    Narazie podejmuje kolejne próby złożenia, i dalej to samo jakby o jeden ząbek było przesuniecie.:cry:

Dodano po 4 [godziny] 49 [minuty]:

Jakbym tego nie złożył, zawsze jest tak samo. Programator jest przesuniety względem pokrętła o jeden ząbeki nie mam juz pomysłu co dalej. Zrobiłem próbę i teraz pierze w miarę ok. Wszystkie etapy są tak jak być powinny. Zostawiam to tak jak jest, ważne ze pierze :|

Gdyby ktos wpadł na pomysł co może być przyczyną bede wdzieczny za cenne wskazówki.
  • #4 5373162
    ciufcia
    Poziom 11  
    Witam!

Problem w tym ze nieprawidłowo zamocowałeś blaszkę służącą do zamocowania programatora do pralki. Styk od masy, ma by nie na dole tylko z lewej lub prawej strony programatora, całą blaszkę trzeba przekręcic o 90 stopni.

Pozdrawiam!
REKLAMA