logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto naprawiać telewizor Sony 21 bez zielonej barwy? Koszt 700 zł

Slimmy 04 Sty 2004 18:35 1569 9
REKLAMA
  • #1 461891
    Slimmy
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    W telewizorze firmy Sony brakuje mi zielonej barwy przy oglądaniu telewizji, nie wiem jak jest na wejściu video, ale na przykład numery programów wyświetlane na ekranie jak przełączam program są zielone. Czy ta wada jest do naprawienia? Jak telewizor był w naprawie, to facet powiedział że koszt tego wynosi 700 zł, na mój gust to chyba nie opłaca się za taką kwotę naprawiać tego, ale chciałbym wiedzieć czy tak właśnie jest. Telewizor nie jest nowy, niestety nie spisałem modelu, ale nie ma telegazety jeszcze, ma 21 cali 2 wejścia video i jedno svhs chyba (taka mała wtyczka jak myszka do kompa). Jeśli ktoś jest w stanie mi powiedzieć czy warto to robić, to dzięki. A może ktoś wie co to mogło się popsuć ?
  • REKLAMA
  • #2 461937
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Trudno jednoznacznie odpowiedzieć nie znając choćby napięć na katodach, ale z dużym prawdopodobieństwem można przypuszczać, że kończy sie kineskop. Niestety dużo jest kilku lub kilkunastoletnich Sony ze zużytymi wyrzutniami w kineskopach.
  • #3 462138
    Slimmy
    Poziom 11  
    A czy kineskop np. z Elemisa możnabybyło wstawić zamiast tego. A poza tym zapomniałem dodać, że na samej górze ekranu tak jakby nie wyświetlało kilku lini, ale co drugiej lini.
  • REKLAMA
  • #4 462166
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    pomysłowość nie zna granic ..........pewnie że można wstawić do Sony bańkę z Elemisa ..........pod warunkim że wstawisz też całą elektronike z tegoż TV. A tak poważnie sprawdż czym różni się trynitron w budowie od innych kineskopów..........zapewniam że są nie do przeskoczenia różnice.
  • REKLAMA
  • #5 462171
    Slimmy
    Poziom 11  
    Hehe pomysłowość, to może i mam, bo nie jestem w tym za bardzo obyty, ale ten Sony nie wiem czy jest trinitron, ani nie jest pionowo płaski ani nigdzie na nim napisu trinitron. Chyba że wszystkie Sony mają trinitrony.
  • #6 462177
    ostag
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Sory, ale skoro OSD (numer kanału) jest wyświetlany poprawnie (zielony a nie czarny) to napewno: 1 kineskop, 2 wzmaczniacze wizji są sprawne!
    jaki model tego sony? trzeba szkukać w okoliczy przełacznika RGB/matrycy.
  • #7 462190
    Slimmy
    Poziom 11  
    niestety w tej chwili nie jestem w stanie dowiedzieć się jaki to model, ale czego szukać w okolicy tego przełącznika? A czy brak tych kilku lini u góry to też od tego ?
  • REKLAMA
  • #8 462207
    wojtek12345
    Poziom 23  
    :arrow: ostag widziałem wiele Sony-ch z padniętym kineskopem, które jeszcze jakoś wyswietlały na zielono OSD, ale obraz był już fioletowy i nie pomagały żadne regulacje. Często przy pomiarach na katodach, zielona jechała juz prawie na potencjale masy.
  • #9 462223
    ostag
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    :arrow: wojtek12345 jest to możliwe, ale z mojej praktyki i statystyki częściej pada coś "po drodze", bez pomiarów i modelu TV ciężko będzie coś ustalić. miałem kiedyś sonego z podobną usterką po kilku serwisach, a uszkodzony był elektrolit przy matrycy.Magicy podmieniali scalaka, a jak nie pomagało mówili :kineskop.
  • #10 462230
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Oczywiście zawsze może trafić się wyjatek od reguły, który tylko tą regułę potwierdza. Ja jednak stawiałbym na kineskop.

:arrow: Slimmy żeby był wilk syty i owca zadowolona proponuję abyś znalazł program z obrazem testowym (TVP1 lub TVP2 po godzinach emisji) ustaw duże nasycenie i zobacz czy nie masz zielonego wcale, czy też jest ale słaby.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony 21 cali występuje brak zielonej barwy w obrazie telewizyjnym, podczas gdy OSD (numery kanałów) wyświetlane są poprawnie na zielono. Problem najprawdopodobniej dotyczy kineskopu, który może być zużyty lub uszkodzony, co jest częstą usterką w starszych modelach Sony. Wymiana kineskopu na inny, np. z innej marki (Elemis), jest praktycznie niemożliwa bez wymiany całej elektroniki ze względu na różnice konstrukcyjne, zwłaszcza jeśli telewizor posiada kineskop typu Trinitron. Brak kilku linii na górze ekranu może być powiązany z usterką w okolicy przełącznika RGB lub matrycy. Często przy podobnych problemach uszkodzone bywają elektrolity przy matrycy lub wzmacniacze wizji, jednak w tym przypadku wzmacniacze i kineskop prawdopodobnie działają, gdyż OSD jest wyświetlane poprawnie. Koszt naprawy szacowany na około 700 zł może być nieopłacalny ze względu na wiek i wartość telewizora. Zaleca się testowanie obrazu z programem testowym i regulację nasycenia, aby ocenić stopień uszkodzenia zielonego koloru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA