logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PDH 885Z - programator się zatrzymuje, a silnik traci siłę..

pawelb13 02 Mar 2008 15:09 1598 9
REKLAMA
  • #1 4865325
    pawelb13
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Pralka Dalia PDH 885Z (chyba z Hiszpańskim osprzętem) '97.
    Jakis czas temu programator zaczął się zatrzymywać na trzecim "ząbku" po początku programu 2 (ale to samo jest po 5) i może tak stać do oporu, przepchniecie go o 2albo 3 ząbki (do początku płukania wahadłowego) przywraca go do życia - idzie dalej do końca... Co to może byc? (termostat działa poprawnie, hydrostat chyba też, bo wodę leje jak trzeba - oba poziomy).
    Teraz drugi poważniejszy problem - silnik stracił ochotę do kręcenia w jednym z trybów: początek programu - kręci żwawo - przeskakuje jeden ząbek i chyba powinien wejść w jakiś inny tryb ruchów rewersyjnych i tu pojawia sie problem - zaczyna drgać, a pokręcić siły juz nie ma (jak jest całkiem pusty bęben to z trudem (widać..) się kręci. Jak dojdzie do płukania i wirowania - znowy chodzi dobrze - co jest grane? Pewnie regulator obrotów - ale co w nim?
    Paweł B
  • REKLAMA
  • #2 4866453
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3387
    A jak się ma grzałka?
  • REKLAMA
  • #3 4866529
    pawelb13
    Poziom 11  
    A dziękuję, ma się dobrze i grzeje jak należy....
  • #4 4866653
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Sprawdz czy nie ma wypaleń przy programatorze.
  • #5 4866736
    pawelb13
    Poziom 11  
    programator rozbierałem (po pierwszym uszkodzeniu) - na oko "czysto"...
  • #6 4866757
    nares
    Specjalista AGD
    pawelb13 napisał:
    A dziękuję, ma się dobrze i grzeje jak należy....

Nie ma przebicia?
  • REKLAMA
  • #7 4866976
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    A krzywki programatora nie maja ubytków- wypadnietych fragmentów- spotkałem sie z takim zjawiskiem w ARDO TL 1000X?
    Warto sie było im przyjrzeć, bo właśnie wtym Ardo był taki problem.
  • REKLAMA
  • #8 4867190
    wojcik wladyslaw
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    witam.taka sama usterka jaka mi się trafiła wymieniłem programator i jest OK.pozdrawiam
  • #9 4867744
    pawelb13
    Poziom 11  
    Pojawiła sie koncepcja wymiany całej pralki..... ale honor nie pozwala mi sie poddać....będę walczył.
    W grzałce przebicia nie stwierdziłem, ale jeszcze pomierzę w trakcie pracy.
  • #10 4868126
    nares
    Specjalista AGD
    pawelb13 napisał:

W grzałce przebicia nie stwierdziłem, ale jeszcze pomierzę w trakcie pracy.

Odłącz całkowicie grzałkę i uruchom program na którym się "dzieje".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Dalia PDH 885Z z 1997 roku ma problem z programatorem, który zatrzymuje się na trzecim "ząbku" podczas programu 2 i 5, wymagając ręcznego przesunięcia, by kontynuować cykl. Termostat i hydrostat działają poprawnie, a grzałka jest sprawna i nie wykazuje przebicia. Silnik traci moc w jednym trybie pracy – na początku programu kręci żwawo, potem drga i nie ma siły obracać bębna, zwłaszcza gdy jest pusty. W fazie płukania i wirowania silnik działa prawidłowo. Podejrzewa się uszkodzenie regulatora obrotów lub mechanizmu programatora. Wskazano konieczność sprawdzenia stanu krzywek programatora pod kątem ubytków oraz ewentualnej wymiany programatora, co w podobnym modelu ARDO TL 1000X rozwiązało problem. Zalecane jest także odłączenie grzałki i uruchomienie programu w celu dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA