logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 21MT15CL TX807 brak regulacji dźwięku, sygnał MUTE aktywny

tomek2000 24 Wrz 2002 18:30 6396 8
REKLAMA
  • #1 46947
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    Mam problem z OTVC Thomson 21MT15CL opartym na chassis TX807 (schemat był w SE). Brak jest regulacji dźwięku. Linijka OSD się pojawia, wskaźnik jest na minimum i nie daje się ruszyć. Dodatkowo procesor wystawia sygmał MUTE dla końcówki mocy. Na EURO sygnał fonii wychodzi. Podstawiałem procesor główny (TMP47C1637N-RA44) oraz wizyjny (TDA 8842) i niczego to nie zmieniło. Jak sobie skrosowałem sygnał z EURO przez PR-ka na końcówkę mocy i odłączyłem MUTE, to mam dźwięk z ręczną regulacją :). Ale po przełączeniu na AV dźwięk dalej jest z TV :(. Spotkał się już ktoś z taką usterką? Podstawiałem pamięć, ale zawartość przepisałem z tej i niczego to nie zmieniło. Możliwe, że zawartość jest nieprawidłowa :(. Może ktoś ma zawartość? Albo opis wejścia do trybu serwisowego?
    Aha... po przełączeniu na AV też brak regulacji. Inne regulacje działają w pełnym zakresie, stroi się też normalnie więc tryb hotelowy raczej nie wchodzi w grę.
    Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 46979
    msi
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    JEDEN Z NICH :D
    STB-OF-NA PILOCIE TXT(OK10s)-ON
    ST-BY-OF-PROG MIN. I VOL MIN.(LOKAL OK10s)-ON
  • REKLAMA
  • #3 47252
    tomek2000
    Poziom 24  
    Chyba to nie działa :( Albo coś nie tak robię. Z opisu zrozumiałem, że TV ma być na ST.BY, wciskam TXT na pilocie i po 10sek ma się włączyć. Albo TV na ST.By, wciskam Vol- i Prog- na klawiaturze lokalnej, trzymam przez 10 sek. i też TV powinien się włączyć. Niestety to nie działa. Jest może jeszcze inny sposób?
  • REKLAMA
  • #4 47256
    JAROJA
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Czy to jest ten model wktórym klawiatura lokalna jest połączona z płytą główną za pomocą taśmy,jeżeli tak wyjmij taśmę i sprawdz operując pilotem.
    Pozdrawiam.
  • #5 47263
    tomek2000
    Poziom 24  
    Nie. Tu klawiatura jest na płucie bezpośrednio. I nie jest to zwarty przycisk, bo prosesor reaguje na wciskanie (wyświetla OSD). W tej wersji płyta jest zubożona o dodatkowy procesor dźwięku i myślę, że to tu może być "pies pogrzebany". Może procesor myśli, że tam coś powinno być? Tyle, że nie jest on połączony po szynie więc coś tu nie gra :(
  • #6 47264
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Dam ci cos i poprobuj moze ci sei uda a tak wogule tm mysle ze to zeczywiscie kwestia ustawien w s.menu. mialem podobna sabe i wystarczylo w s.menu odbolkowac zle ustawienia i bylo po krzyju.
    Załączniki:
    • servicemode 3.71.pdf (64.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 48298
    tomek2000
    Poziom 24  
    Zrobione!!! :)
    Problem był w ustawieniach serwisowych. MSI i Richi mieli rację w sprawie wejścia do S.Menu. Ale dopiero opis z pliku Richi'ego mnie naprowadził. Trzeba było:
    1. wyłączyć TV do ST.By
    2. włącznikiem sieciowym wyłączyć z sieci
    3. poczekać aż LED zgaśnie
    4 wcisnąć na pilocie przycisk TEXT i trzymając go włączyć TV włącznikiem sieciowym
    5. Wciskać TEXT aż pojawi się MENU serwisowe
    Kursorem w górę i mamy ogranicznik fonii :). Ustawiony był na minimum. Jak przejdziemy jeszcze o jeden w górę to będziemy mogli uaktywnić tryb hotelowy :) Ale u mnie było OK
    UWAGA!!! W tym TV siedzi pamięć 24W04. NIE JEST ZAMIENIALNA Z 24C04!!! 24C04 nie jest zapisywana!
    Wielkie dzięki za pomoc!!! :)
  • #8 1725560
    Rubinh
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    Nie zgadzam się z twierdzeniem, że pamięć 24C04 nie jest zamienialna z 24W04. Przed chwilą w miejce uszkodzonej 24W04 włożyłem (oczywiście z wczytanym wsadem) 24c04 i telewizor działa zupełnie normalnie.
  • REKLAMA
  • #9 2029006
    pawlito
    Poziom 11  
    Witam
    Mam ten sam problem z dzwiekiem. Dziala tylko do ok 1/3 maximum. Probowalem wejsc do trybu serwisowego ale nie mogę. Robię dokładnie tak jak opisal tomek2000. do punktu 4 wszystko ok. Ale po wlaczeniu sie telewizora przyciskiem txt za cholere potem nie da sie wejsc do t.serwis. Czy jakos inaczej jeszcze się da?

Dodano po 30 [minuty]:

Dobra, poszukałem troche na forum i poradziłem sobie. W punkcie 4 trzaba dodac "wcisnąć na pilocie przycisk TEXT i trzymając go włączyć TV włącznikiem sieciowym - czekac (trzymajac wcisniety txt) ok 10s aż pojawi się menu na ekranie"

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Thomson 21MT15CL opartego na chassis TX807, w którym brak jest regulacji dźwięku – wskaźnik OSD pokazuje minimalny poziom i nie reaguje na zmianę, a procesor generuje sygnał MUTE dla końcówki mocy. Sygnał fonii na wejściu EURO jest obecny, a ręczne obejście MUTE pozwala na uzyskanie dźwięku z regulacją. Próby wymiany procesorów TMP47C1637N-RA44 i TDA8842 oraz pamięci 24W04 nie przyniosły efektu, choć pamięć 24C04 z poprawnym wsadem działała u jednego z użytkowników. Problem okazał się być związany z ustawieniami w menu serwisowym. Wejście do trybu serwisowego wymaga wyłączenia TV do stanu standby, odłączenia zasilania, a następnie włączenia TV przy trzymanym przycisku TEXT na pilocie aż do pojawienia się menu serwisowego. W menu tym ogranicznik fonii był ustawiony na minimum, co blokowało regulację dźwięku. Po podniesieniu tej wartości regulacja dźwięku została przywrócona. Tryb hotelowy nie był aktywny. Klawiatura lokalna jest bezpośrednio na płycie głównej, a problem nie wynikał z jej uszkodzenia.
REKLAMA