logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson TX807 - brak regulacji głośności, problem z układem TDA 7253

wowerman 02 Lip 2005 22:14 3018 9
REKLAMA
  • #1 1624316
    wowerman
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Witam. Sprawa jest taka, ze pilotem lub ręcznie nie mozna regulować głosnosci, pokazywana jest skala ale nie rosnie . Kreska skali ciagle na początku . Na układzie końcowym fonii zasilanie tda 7253 jest na nodze9 22v . Leci to z zasilacza z jednago tranzystora który jest sprawny.Wzm końcowy letni, nie gorący. Na nodze 3 gdzie podawany jest sygnał mute ciągl jest ok 1v , wciskając mute w pilocie brak zmiany napięcia na tej nodze , znaczek na ekranie sie pojawia.Próbowałem wysterowac wej scalaka z wkrętaka i reki ale w głośniku nic nie słychać. Sciągnołem schemat z elektrody do tego tv ale elektronika jest inna. Procesor jest inny , Toshiby. Niestety nie spisałem onaczenia.Podaje oznaczenia z płyty nr od strony druku 10647060,oznaczenie na naklejce to ZL9158187,oznaczenie od str elementów to PCB 807 EUR MAIN W/KEYBRD.
  • REKLAMA
  • #2 1624570
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Musisz wejść w tryb serwisowy w submenu hotel i kursorem jeszcze raz w dół i pokaże się linijka fonii i kursorem lewo prawo ustawiamy zakres regulacji fonii i wychodzimy z serwisu wyłączając wył. sieciowym i po problemie.
  • REKLAMA
  • #3 1625237
    wowerman
    Poziom 23  
    Nigdy tego nie robiłem. Czy gdzieś na elce jest to opisane?
  • REKLAMA
  • #5 1626288
    wowerman
    Poziom 23  
    Serdeczne dzięki, nie trzeba było linków dawać, sam bym znalazł, chodziło tylko czy w elce jest coś takiego. Pozdrawiam.
  • #6 1634690
    wowerman
    Poziom 23  
    Witam. Niestety gość od tv posiada pilota nie od tego modelu. Pilot jest srebrny THOMSONA i ma oznaczenia ROC 240.Przyciski dla telegazety ułozone w kształcie uśmiechu. Pilot dodatkowo posiada przycisk shift. Wyłączam tv i trzymając przycisk text(pause dla vcr) właczam tv sieciowym włacznikiem,naciskając kilkakrotnie text nie chce się pokazać menu.Nie wiem czy to wina ze pilot inny czy ja cos robie nie tak.
  • #7 1634717
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Może być wina pilota lub za krótko trzymasz przycisk.Podają że to trwa ~10sek.Po wyłączeniu poczekaj jak zgaśnie dioda stby i trzymając przycisk txt włącz sieciowym i nie puszczaj przycisku aż się pokaże menu serwis.Jeśli nie to musisz pożyczyć orginał pilota.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #8 1634821
    wowerman
    Poziom 23  
    Ok.Spróbuje jeszcze raz trzymac dłużej.Tu na elce podają tez zeby naciskac text by sie menu pojawiło.Ale sprawdze jeszcze raz trzymając 10sek,moze nie trzymałem tyle.Pozdrawiam.
  • #9 1635798
    grześ68
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    roc 240 miał to do siebie że niektóre modele nie nadawały ciągle tylko jeden impuls jak masz taki to nim w serwis nie wejdziesz
  • #10 1636655
    wowerman
    Poziom 23  
    Fatalnie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku regulacji głośności w telewizorze Thomson TX807, gdzie mimo wyświetlania skali głośności, poziom dźwięku nie wzrasta. Układ końcowy fonii TDA7253 jest zasilany poprawnie (22V na nodze 9), a wzmacniacz nie wykazuje przegrzewania. Napięcie na nodze mute (3) pozostaje stałe (~1V) bez zmiany po naciśnięciu przycisku mute na pilocie, mimo pojawienia się symbolu na ekranie. Próby bezpośredniego wysterowania wejścia układu końcowego nie przyniosły efektu. Schemat elektryczny znaleziony dla tego modelu różni się od faktycznej elektroniki, m.in. procesor jest inny (Toshiba). Wskazano, że regulację głośności można ustawić w trybie serwisowym w submenu hotel, gdzie kursorem ustawia się zakres regulacji fonii. Wejście do trybu serwisowego wymaga oryginalnego pilota, a pilot ROC 240 używany przez autora może nie generować odpowiednich impulsów do aktywacji menu serwisowego. Zalecane jest dłuższe przytrzymanie przycisku text podczas włączania telewizora sieciowym wyłącznikiem, jednak w przypadku pilota ROC 240 może to być nieskuteczne. Konieczne może być użycie oryginalnego pilota Thomson do wejścia w tryb serwisowy i poprawnej regulacji głośności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA