logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebny timer włącz na 7 min. - wyłącz na 20 minut itd.

Boleslaw666 02 Mar 2008 16:26 2145 4
REKLAMA
  • #1 4865678
    Boleslaw666
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Witam!

Jak w temacie. Przeszukałem większość elektrody i nie widziałem czegoś takiego. Chodzi o to by włączyć pewne urządzenie zasilane z baterii 9v na dokładnie [ +/- ] 7 minut, następnie wyłączyć je na [ +/- ] 20 minut i tak kilka razy [ powtarzające się cykle ] ; czasy włącz/wyłącz ustawiane za pomocą potencjonometrów ; chciałbym też, by sterowanie włączanym urządzeniem odbywało się przez przekaźnik; Czy ktoś wie jak takowe urządzenie wykonać ?

Chodzi mi o układ bez żadnych µP; jak najbardziej prosty, klasyczny układ tego typu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4867642
    Boleslaw666
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Dziękuje za szybki odzew co do mojego pytania;

Mariusz Ch. w tym schemacie z Twojego postu to trochę sporo tych układów scalonych, mi chodzi konkretnie o "coś" prostego;
    np. w jednej z książek znalazłem takie coś :

Potrzebny timer włącz na 7 min. - wyłącz na 20 minut itd.
    // prostota, znikoma ilość elementów, klasyka;
    Właśnie 'coś' podobnego poszukuję.

dioda1000 chyba źle się zrozumieliśmy..

PS. [ +/- ] 7 min. oznacza plus minus 7 minut, chodzi o dokładność;

Pozdrawiam
  • #5 4867783
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Nie będę komentował układu na tranzystorze. Wystarczy, że kondensator C2 ładowany jest prądem udarowym bezpośrednio ze źródła zasilania, tranzystor przechodzi przez liniowy obszar charakterystyki i dodatkowo obciążenie od strony emitera. Może inni koledzy będą mieli lepsze pomysły.

Pzdr.
REKLAMA