logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ominąć blokadę portu 25 w Postfix przy zablokowaniu przez ISP?

rafal2_3 03 Mar 2008 03:08 4668 6
REKLAMA
  • #1 4867981
    rafal2_3
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam mam zainstalowany i działajacy serwer Postfix oraz zablokowany port 25 przez mojego ISP(dialog) .Czy jest jakiaś możliwośc ominięcia tego zablokowanego portu 25 po przez Postfix. Rozumiem ze postfix aby wysłac poczte na serwer np onetu równiez potrzebuje otwartego portu 25 .Dziwnie to jest zablokowane bo moj Postfix ma otwarty port 25 i nasłuchuje(odbiera wiadomości z zewnątrz) ale nie może nawiązać połączenia z innym serwerem pocztowym
  • REKLAMA
  • #2 4868187
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Czyli masz zablokowany port 25 dla zdalnych IP.

Kontaktowałeś się w tej sprawie z operatorem ?
    Dość dziwna praktyka jak na ISP.
  • REKLAMA
  • #3 4868403
    rafal2_3
    Poziom 12  
    Tak dzwoniłem juz raz do dialogu i odblokowali to ale niestety ktoś inny w sieci wysyłal mi dalej spam i ponownie zablokowali i na razie głupio mi jest ponownie dzwonić .

Sprawa sie chyba sama rozwiąże bo przechodzę na nowe łącze a tam dialog ku mojemu zdziwieniu zastosował zmienne IP oraz niech ich szlag trafi jakąś autoryzacje i bede musiał zmienić na serwerze sposób łączenia sie z netem
  • REKLAMA
  • #4 4869537
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Port 25 to SMTP a więc port wejściowy. Otwarcie tego potu konieczne jest jeśli stawiamy serwer poczty (ew relay serwer jakim jest postfix) Nie jest konieczne otrarcie tego portu z zewnątrz a jedynie z wewnątrz aby nasz program pocztowy skomunikował się z nim. Aby to jednak działało należy w postfixie ustawić adresy z jakich wolno sie z nim łaczyć w /etc/postfix/access (man access 5).
  • REKLAMA
  • #5 4869645
    rafal2_3
    Poziom 12  
    Wiec jest tak: dialog zablokował ten port 25 tak ze nie moge połączyć sie np dajac: telnet poczta.onet.pl 25 i teraz ja chciałem zeby outlookiem lączyć sie z moim postfix i zeby on dalej przekazywał poczte na wp.Robiąc tak mam w logach postfix connect to mx.wp.pl[212.77.101.4]: Connection timed out (port 25) Czyli z tego wynika ze Postfix nie pomoże mi rozwiązać problemu zablokowanego portu 25 przez dialog, tak?
  • #6 4870757
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Czyli Dialog zablokował twój port wyjściowy a nie wejściowy. Pozostaje
    -spróbować połączyć się przez jakiś serwer proxy
    -postawić sobie gdzieś na świecie serwer poczty pracujący na innym porcie.
    -wyjść na świat tunelem (te z wymaga jakiegoś innego komputera/serwera na świecie z jakim się połączymy)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada działający serwer pocztowy Postfix, jednak jego ISP (Dialog) zablokował port 25 wychodzący, co uniemożliwia nawiązywanie połączeń SMTP z zewnętrznymi serwerami pocztowymi, np. poczta.onet.pl czy mx.wp.pl. Port 25 jest otwarty lokalnie i służy do odbierania wiadomości, ale blokada portu 25 na wyjściu powoduje timeouty przy próbach wysyłki poczty. ISP odblokowywał port 25, lecz ponowne blokady nastąpiły z powodu wykrytego spamu w sieci. Propozycje obejścia problemu obejmują użycie serwera proxy, serwera pocztowego na innym porcie lub tunelowanie ruchu przez zewnętrzny serwer. Ostatecznie problem rozwiązało przejście na nowe łącze Dialog z dynamicznym IP i PPPoE, które nie blokuje portu 25 wychodzącego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA