logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kamery do mikrokontrolera AVR - jaką kamerę wybrać?

BeerBear 03 Mar 2008 17:28 3066 14
REKLAMA
  • #1 4869522
    BeerBear
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,
    Chciałem się spytac czy ktos z Was podpinał kamerke do uC, dokładnie do AVR??? Chciałbym odczytac z kamerki obraz i zapisac go do pamieci zewnętrzej podpiętej do uC i pozniej jeszcze raz odczytac i porownac go z obrazem zapisanym wczesniej w tej pamieci i jesli bedzie rozny to uC wykona jakies działanie... Ogólnie chodzi o sam kontakt kamery z uC
    Nie wiem jeszcze dokładnie jakiej kamery użyc narazie mam taki pomysł, zeby takie cos zrobic??? Jakiej kamerki mozna by było najlepiej użyc, zeby uC dal sobie z nia radę? Ma ktos jakis przykładowy soft do takiej operacji jaka ja bym chciał zrobic( asm,C)?
    Pozdrawiam,
    BB
  • REKLAMA
  • #3 4871759
    BeerBear
    Poziom 12  
    Witam,
    Dziękuje za odpowiedź, napewno przeanalizuje to co sie tam kryje.
    Tylko ja bym chcial takie coś zrobic na mikrontrolerze, bez użycia PC??
    Zastanawiam się, czy uC sobie z tym poradzi(obróbka obrazu), z samą inicjalizacja nie powinno byc problemu jak się zna protokół komunikacyjny, a jak taka kamerke ta MCA-25 podpiąc do uC(AVR)?
    Pozdrawiam,
    BB
  • REKLAMA
  • #4 4871808
    rmajda
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Podłączasz kamerke pod UART procesorka i piszesz protokół. Tx kamerki pod RX procesorka, Rx kamerki pod TX procesorka i piszesz. Problem jest tylko taki że akurat ta kamerka ma prędkośc transmisji 460800 bauds i nie wiem czy uC to wyciągnie.

Tu masz fajną kamerkę http://www.maritex.com.pl/pl/shop/productInfo/ggid/9435/pid/8384/page/1/backurl
    i dokumentacja do niej http://download.maritex.com.pl/pdfs/op/CAMPO3030K.pdf

Podłączasz linie danych do jakiegoś portu procka, resztę sygnałów sterujących pod wolne piny i piszesz program.

Nikt nie powiedział że będzie to proste :-)

Softu przykładowego nie posiadam.

Pozdrawiam,
  • #5 4872070
    webmortiz
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Kamerka z tego linka dość droga jest, a moze wie ktos jak wykorzystac aparaty z tel kom? Jako czesci zamienne czy tez ze szrotu tanio idzie dostac. Rozumiem ze potrzebna jest nazwa modelu i dokumentacja do tego, moze ktos zna?
  • REKLAMA
  • #6 4872702
    BeerBear
    Poziom 12  
    Witam,

rmajda: Jak dla mnie to by takie cos było, tylko właśnie zeby mi uC pociagnął. Zastanawiam się własnie na dobrym avr, z jakims dobrym zewnętrzynm kwarcem? Znasz moze jakis? :D

webmortiz: aparatami z komóry się nie bawiłem :cry:

Pozdrawiam,
    BB
  • REKLAMA
  • #7 4873223
    webmortiz
    Poziom 20  
    Obrobka obrazu w czasie rzeczywistym? AVRy moga byc za slabe... Moze ARMy? Moze DSP? A konkretnie pod obrobke obrazu to chyba sie FPGA najlepiej nadaja. Chociaz przy tych wszystkich rozwiazaniach trzeba miec troche grubszy portfel.
  • #8 4873578
    rmajda
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Odbieraniem obrazu atmega128 z kwarcem 16MHz sobie poradzi. Nie wiem co dalej ma sie dziać z obrazem. Jeśli szybszy procesor to można kupić http://www.olimex.com/dev/lpc-h2148.html , sa to ARMy pracują z zegarkiem 60MHz przy kwarcu 12MHz (wykorzystują PLL). Robiłem niedawno na takim module i ładnie to działa.

webmortiz: Kamerka MCA-25 z tego posta jest od telefonu sony-ericsson.
  • #9 4873635
    BeerBear
    Poziom 12  
    Witam,
    No własnie nie chodzi o obróbke w czasie rzeczywistym, tylko raz na jakiś czas zrobic zdjecie(np. co 1-3sek) i zapisac do pamieci jakiejs zewnętrznej, coś w tym stylu To chyba można juz mysle na avr zrobic :| ?
    Pozdrawiam,
    BB
  • #10 4874227
    webmortiz
    Poziom 20  
    a z jakich modeli sonyeryka pochodzi ta kamerka?
  • #13 4875329
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    webmortiz napisał:
    a z jakich modeli sonyeryka pochodzi ta kamerka?

T68,t300,t310,t230,t290 ....
    Generalnie staroć, do kupienia za grosze w niektórych komisach gsm. Najlepiej spytać o taka kamerke dołączaną do starych eryków.
  • #14 4875988
    webmortiz
    Poziom 20  
    Aaa! To rozchodzi sie tutaj o te dolaczane! Caly czas zylem w bledzie ze chodzi o sam obiektyw z wewnetrznych, wybaczcie ze nie doczytalem. To zmienia postac rzeczy. Ale nie jestem pewien czy wynalazek kolegi BeerBear wyrobi w czasie 1-3 s.
  • #15 4876887
    BeerBear
    Poziom 12  
    Witam,

rmajda: Dzięki wielkie za tego linka, przeanalizuje go, mimo ze w
    bascomie :D. Musze teraz ten protokół komunikacyjny dokładnie poczytac z tej dokumentacji do tego modułu kamery, ale myśle ze nie jest aż taki straszny. Nie masz może innego przykładowe softu albo innych materiałków.

Pozdrawiam,
    BB

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia kamerki do mikrokontrolera AVR w celu odczytu obrazu, zapisu do pamięci zewnętrznej oraz późniejszego porównania obrazów w celu wywołania określonych działań. Poruszono kwestie wyboru odpowiedniej kamerki kompatybilnej z AVR oraz możliwości mikrokontrolera w zakresie obsługi transmisji i obróbki obrazu. Sugerowano podłączenie kamerki przez UART, jednak zwrócono uwagę na wysoką prędkość transmisji (np. 460800 baudów), która może być wyzwaniem dla AVR. Zaproponowano kamerę CAMPO3030K z dokumentacją techniczną, którą można podłączyć do portów mikrokontrolera i sterować sygnałami. Wskazano, że obróbka obrazu w czasie rzeczywistym może być zbyt wymagająca dla AVR i lepiej sprawdzą się procesory ARM, DSP lub FPGA, choć są droższe. W przypadku prostszego zastosowania, np. wykonywania zdjęć co kilka sekund i zapisu do pamięci, AVR z kwarcem 16 MHz (np. ATmega128) powinien sobie poradzić. Poruszono także temat wykorzystania kamer z telefonów komórkowych (np. Sony Ericsson) jako tanich zamienników, jednak wymaga to znajomości modelu i dokumentacji. Udostępniono linki do przykładów i materiałów, w tym przykładowy soft w Bascom oraz dyskusje na forach. Podkreślono, że realizacja projektu wymaga znajomości protokołów komunikacyjnych i programowania w ASM lub C.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA