logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dostęp do zdjęć na dysku D po użyczeniu laptopa?

djbodzio 04 Mar 2008 00:07 14202 5
REKLAMA
  • #1 4871034
    djbodzio
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam czy ktoś mi pomoże?pożyczyłem mego laptopa kuzynowi i na dysku D miałem zdjęcia i teraz nie mogę ich zobaczyć bo mam taki napis ,Dostęp do pliku zabroniony jak wcisnę jako administrator to prosi o hasło a hasła nie było żadnego mogę jakoś uratować te zdjęcia zapinałem dysk do innego kompa przez usb i to samo pomocy!!

mam nadzieje ze admin nie potraktuje to jako zlamanie zasad
  • REKLAMA
  • #2 4871120
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Nie podałeś podstawowej informacji: jaki system operacyjny. Podejrzewam, ze Vista, ale mogę się mylić.

Najważniejsze zadanie to odzyskać dostęp do konta z uprawnieniami administracyjnymi. Bez tego nie zdziałasz wiele.
    Możesz też skorzystać z pomocy innej maszyny, do której wepniesz dysk ze zdjęciami. Tam ustalisz uprawnienia do plików i zgrasz zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #3 4871140
    djbodzio
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    dzieki za zainteresowanie ,systemik to XP Profesional i zostal zrobiony wlasnie dwa dni temu a kuzyn namieszał tydzien temu szkoda mi bardzo tych zdjęć moze jakimś programem można to zrobić????:cry:
  • REKLAMA
  • #4 4871176
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Proszę przejąć pliki na własność - temat wielokrotnie poruszany na Forum. jeżeli to nie pomoże, to kolega ma następujące możliwości:

1. Proszę zapytać o hasło kuzyna. Jeżeli hasła nie zna (na przykład zapomniał) to proszę wziąć laptopa oraz dowód jego zakupu, a także kuzyna z pieniędzmi, przejść się do autoryzowanego serwisu, wylegitymować się, powiedzieć o co chodzi, po czym odebrać laptopa bez hasła i kazać kuzynowi zapłacić za wykonaną usługę (zazwyczaj około 300-400 zł).

2. Jeżeli natomiast pliki zostały zaszyfrowane przy pomocy mechanizmu wbudowanego w Windows (tydzień temu) a system został zainstalowany ponownie dwa dni temu, to raczej proszę te pliki usunąć, bo zajmuja niepotrzebnie miejsce.

Dyskusja przypadków 1 i 2 nie jest dozwolona na Forum i jeżeli będzie się rozwijała w tym kierunku, to bede zmuszony zamknąć temat.
  • REKLAMA
  • #5 4871798
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Jeżeli Twoje konto ma uprawnienia administratora, a pliki nie są zaszyfrowane, to jest bardzo dobrze.

1. Otwórz Eksplorator Windows, wybierz menu Narzędzia -> Opcje folderów, wybierz zakładkę Widok i wyłącz opcję Użyj prostego udostępniania plików
    2. Kliknij prawym przyciskiem na dysku D, wybierz Właściwości; przejdź na kartę Zabezpieczenia i kliknij przycisk Zaawansowane
    3. Przejdź na kartę Właściciel, wybierz swoją nazwę użytkownika i zaznacz [x] Zamień właściciela dla podkontenerów i obiektów; kliknij OK
    4. Może być konieczne również w oknie Właściwości: Dysk D dodanie uprawnień dla Twojego konta:
    - kliknij przycisk Dodaj,
    - znajdź i zaznacz swoją nazwę użytkownika po czym kliknij Dodaj, następnie OK,
    - w oknie kliknij na swojej nazwie użytkownika, w dolnej części okna zaznacz [x] Pełna kontrola,
    - kliknij Zastosuj,
    - kliknij Zaawansowane,
    - zaznacz (tak jest w Windows 2000, w XP może być inaczej) [x] Resetuj uprawnienia na wszystkich obiektach podrzędnych i włącz propagację uprawnień dziedzicznych, kliknij OK,
    - w oknie dialogowym kliknij Tak
    - w ostatnim otwartym oknie kliknij OK.

Jeżeli Twoje konto nie ma uprawnień administracyjnych, niestety na tym forum nie będę mógł pomóc. Będziesz musiał sobie sam poradzić, na sieci jest sporo opisów jak usunąć hasło administratora.
  • #6 6451523
    Aksa1
    Poziom 11  
    Świetny post lelekx.
    100% informacji w odpowiedzi na pytanie.
    Moderator sie nie spisał - jedynie wytknal ze to juz bylo i dopisal 2 bezsensowne punkty z ktyoch nic nie przyszlo.

Mi takze sie te informacje przydaly. Dzieki za pomoc.
    Pzdr.

Temat mozna uznac za zamkniety.
REKLAMA