logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator temperatury do wytrawiarki PCB – jak przerobić dotykowy ściemniacz RS-5?

Szuler17 04 Mar 2008 15:05 4262 13
  • #1 4872094
    Szuler17
    Poziom 23  
    Ocena: 87
    Witam! Zamierzam zrobić wytrawiarkę do płytek PCB, mam juz prawie wszystko gotowe (jak skończę to zamieszczę w DIY). Jednak mam problem z regulatorem temperatury. Czytałem różne tematy na elektrodzie i dowiedziałem się, że można taki zrobić ze ściemniacza do oświetlenia. Znalazłem w domu stary ściemniacz RS-5. Tylko, że on jest "dotykowy" czyli włącza się po dotknięciu ręką. Moje pytanie jest takie: Co zrobić aby włączać go np. przełącznikiem?
  • #2 4872183
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4872194
    Szuler17
    Poziom 23  
    Grzałka akwarystyczna o mocy ok. 60 W. Chciałem zrobić regulator z tego ściemniacza. Myślę, że coś z tego powinno wyjść :D
  • #4 4872200
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4872536
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 866
    Szuler17 co chcesz dokladnie osiągnać ??
    Regolacje mocy grzałki czyli np od 10W do 60W
    (jesli tak to sciemniacz sie nada) czy rególacje temperatury cieczy ktora ma podgrzewać owa grzałka ?? w tym wypadku musisz zbudowac termostat
  • #7 4872583
    Szuler17
    Poziom 23  
    Chodzi mi o regulację mocy grzałki. Jednocześnie będzie to prymitywny regulator temperatury. Zmniejszając moc grzałki, temperatura cieczy zacznie spadać i na odwrót. Ponieważ "woda" będzie cały czas w ruchu (bąbelki powietrza) myślę, że powinno to zdać egzamin.
  • #8 4872611
    mkpl
    Poziom 37  
    Jesli to ma być do trawiarki to jednak polecał bym termostat ;) i po problemie grzalka rozgrzeje roztwor jesli ciec osiagnie pewna temp termostat ja wyłaczy ;) osiagniesz to samo co za pomoca regolacji mocy z tym ze bedzie wtedy dokladniejsza temperature utrzymywać
  • #9 4872629
    Szuler17
    Poziom 23  
    Wolałbym zostać przy ściemniaczu, ale jak tak polecacie termostat to poproszę o prosty schemat jakiegoś. Wzór płytki mile widziany do przetestowania trawiarki :D
  • #10 4872665
    mateusz-lot
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Termostat schemat :
    Załączniki:
    • Regulator temperatury do wytrawiarki PCB – jak przerobić dotykowy ściemniacz RS-5? 47_1198525520[1].jpg (105.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4872688
    mkpl
    Poziom 37  
    Po co pchac sie odrazu w procki i LCD :| jesli kolega chcial zrobic na sciemniaczu wiec raczej zalezy mu na prostocie oraz aby uklad byl najtanszy (cos ala moja filozofia ;) )
    Tutaj masz kilka schemacikow :)
    www.elektroda.net/ dla_domu/termostaty.html ( szczegolnie godny polecenia jest ten drugi )
  • #12 4872742
    Szuler17
    Poziom 23  
    mkpl dobrze myślisz, właśnie chodzi mi o coś prostego. Schemat z wyświetlaczem LCD jest może i dobry, ale dla bardziej zaawansowanej konstrukcji, której nawet na elektrodzie nie widziałem. Trawiarka z mikroprocesorem :?: dobry pomysł. Wszystko w jednym miejscu, ale dla mnie to za dużo.
  • #13 4872785
    mkpl
    Poziom 37  
    Moim zdaniem termostat dla 1 grzalki ( do trawiarki) to przerost formy nad trescia :| uklady mikroprocesorowe powinno sie stosowac w bardziej skomplikowanych konstrukcjach np 4 czujniki miedzy ktorymi panuja pewne zaleznosci ktore decyduja w właczeczniu pewnych urzadzen itp ;) zreszta stosowanie do uC analogowego przetwornika mija sie z celem prosciej bylo by zastosowac DS18b20
  • #14 4872838
    Szuler17
    Poziom 23  
    Chyba znalazłem odpowiedź na swoje pytanie. Po rozebraniu ściemniacza widać duży "radiator" z blachy aluminiowej a obok wystająca blaszka. W momencie ich zwarcia ściemniacz włącza się. Wystarczy, że zastosuję przycisk tak by zwierał radiator i blaszkę.

Sorry, znalazłem wytrawiarke na mikroprocesorze Atmega8
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic655404.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Temat dotyczy wykorzystania dotykowego ściemniacza RS-5 jako regulatora mocy grzałki akwarystycznej (~60 W, 230 V) w wytrawiarce PCB. Dyskusja porusza możliwość zastąpienia dotykowego włączania ściemniacza przełącznikiem mechanicznym poprzez zwarcie radiatora i blaszki wewnątrz urządzenia. Poruszono też alternatywę zastosowania termostatu do precyzyjnej regulacji temperatury cieczy, co jest bardziej zalecane dla wytrawiarki, jednak autor preferuje prostotę i niskie koszty ściemniacza. Zaproponowano proste schematy termostatów dostępne na elektroda.net, unikając skomplikowanych układów mikroprocesorowych z LCD, które są nadmiarowe dla jednego grzałkowego regulatora. Ostatecznie autor planuje użyć przycisku do mechanicznego włączania ściemniacza oraz rozważa prostą konstrukcję regulatora mocy bez zaawansowanej elektroniki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA