logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Commodore 64 – uruchamianie programu do ustawiania głowicy magnetofonu C64

Dj nemsu 04 Mar 2008 15:17 3556 15
REKLAMA
  • #1 4872138
    Dj nemsu
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Witam, ostatnio podłączyłem sobie c64, lecz gdzieś zgubiłem od niego książkę.
    Pamięta ktoś jak włącza się ten programik(coś takiego) w, którym widać jak jest ustawiona głowica w magnetofonie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4872210
    sq8wit
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam.
    Programów było parę takich, m.in. TurboRom czy inne..
    Ale w "gołym" C64 tzn bez cartridge'a nie ma takiej opcji aby obserwować ustawienie głowicy.
    Przeważnie te programy są zapisane w pamięci cartridge'a albo na początku kaset z grami/programami.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4872244
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 4872954
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    coś z F3 mi sie zdaje - pokombinuj ze strzałka w lewo i F3...
    Program nie moze byc nagrany na kasecie, ponieważ od ustawenia głowicy zalezy czy ją przeczyta czy nie - a jak by był na kasecie, to raczej dupa zbita, bo nie odczytał by programu do ustawiania głowicy, wiec nie ustawisz głowicy, co bedzie powodem niemożliwosći odczytania programu do ustawiania głowicy, wiec głowicy nie ustawisz - i koło się zapętla ;)

a na początku kasety był przeważnie nagrany sygnał dla black box'a do ustawiania głowicy..

A czy przegrywał ktos kiedys kasety z C64 na magnetofonie? mi nigdyy sie nie chciało robic tego w kompie, wiec wrzucałem w magnetofon i załaczałem kopiowanie - działało świetnie i milion razy szybciej :P
  • #5 4873032
    Dj nemsu
    Poziom 22  
    Witam, już sobie poradziłem, trzeba napisać strzałkę w lewo(jest w lewym rogu klawiatury) i dopisać HF i jest okej:D
    Mam kardridż black box v.4.1 i przy starcie c64 wyskakuje że jest polepszony reset, strojenie głowicy klawiatura muzyczna, itp.
    Ale jak włączyć tą klawiaturę muzyczną?
  • #6 4873174
    sq8wit
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    klawiatura muz. chyba:
    wł: strz w lewo YT
    wył: strz w lewo NT

P.S. strz. w lewoHE masz listę wszystkich komend BlackBoxa.
  • REKLAMA
  • #7 4873996
    Dj nemsu
    Poziom 22  
    Okej, Wszystko działa, dzieki za pomoc.
    Na razie tematu nie zamykam, będe miał jakieś pytania to będę pytał:)
    dzięki.
  • #8 4874459
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Jestem skłonny polemizować z teza o braku tape testów na kasecie.
    Były i to jest fakt, a ich użyteczność to sprawa drugorzędna niemniej jednak co bardzo ciekawe nie zdążyło mi sie żeby nie zadziałały....
  • #9 4874706
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 4876255
    Dj nemsu
    Poziom 22  
    No to mam następne pytanie..
    Gdy załaduje grę np, jakąś bijatykę, to mnie normalnie widać, przeciwników też. Ale tło tak jakby zanika, wyskakują tzn. piskele.
    W niektóre gry nie da się grać ponieważ nic nie widać, oprócz jakiegoś kolesia czy potwora.
    Dlaczego tak jest?

Dodano po 21 [minuty]:

Można zgraną grę z internetu na c64, nagrać na kasetę i uruchomić w commodore?
  • #11 4877484
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    jeżeli jest sciagnieta w audio i podepniesz do wyjsćia liniowego z kompa magnetofon i bedziesz nagrywał to tak ...
    swego czasu - jeden koleś na giełdzie komputerowej w łodzi tak robił - miał pliki MP3 z grami na komputerze, i delcka diory - wybierało się gierki jakie sie chciało, i sie przychodziło a godzinke lub za dwie - on ustawiał gry w kolejce w winampie, wciskał nagrywanie w magnetofonie i brał za to kase :P
  • #12 4878349
    Dj nemsu
    Poziom 22  
    No to spoko, a ktoś mi może wytłumaczy jeszcze dlaczego wyskakują mi "piksele"?
  • #13 4878704
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 4880838
    Dj nemsu
    Poziom 22  
    Witam, jak byś sprawdził to bym był wdzięczny :)
    Załadowałem inną gre i w niej nie wyskakują te "piksele", niestety tylko w tej :(
    Z resztą jest ten sam problem.
  • #15 4881384
    Ajami
    Poziom 11  
    no jesli to pamieci EPROM to nic nie zrobisz...
    Dla ciekawostki pamieć z tych pamięci kasuje się poprzez naświetlanie promieniami ultrafioletowymi, a pamięci beż takiego okienka kasowało się poprzez naświtlanie promieniami rentegowskimi to była niebezpieczna zabawa :D
    ps. pozdrawiam;)
  • #16 4881464
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat uruchamiania programu do ustawiania głowicy magnetofonu w Commodore 64. Programy takie jak Tape Test lub Tape Tester były zwykle nagrywane na początku kaset z grami, umożliwiając precyzyjne strojenie głowicy, szczególnie w trybie turbo, który wymagał dokładnego ustawienia dla poprawnego odczytu danych. W "gołym" C64 bez cartridge'a nie ma możliwości wizualnej kontroli ustawienia głowicy. Cartridge BlackBox (np. wersja 4.1) oferuje funkcje strojenia głowicy oraz dodatkowe opcje, które można aktywować za pomocą kombinacji klawiszy, np. strzałka w lewo + HF do strojenia głowicy oraz strzałka w lewo + YT do włączenia klawiatury muzycznej. Problemy z wyświetlaniem tła w grach (pojawianie się "pikseli") mogą wynikać z uszkodzenia pamięci EPROM w cartridge'u, które z czasem tracą dane, szczególnie pod wpływem promieni UV. W przypadku problemów z cartridge'em zaleca się testowanie gier na "gołym" C64 z użyciem programów takich jak TurboRom, które ładuje się komendą LOAD"",1,1, a następnie uruchamia RUN. Możliwe jest także nagrywanie gier pobranych z internetu w formacie audio na kasety magnetofonowe, co umożliwia ich uruchomienie na Commodore 64.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA