logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować dual boot dla VISTA i XP bez utraty danych?

marko762 04 Mar 2008 19:56 8795 8
REKLAMA
  • #1 4873473
    marko762
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam informatyków polskich, na swoim 10 miesięcznym komputerku posiadam system VISTA. Ostatnio pokusiłem się o wgranie na osobnej partycji XP.....i tu zaczęły się schody. XP uruchamia się po włączeniu, Vista istnieje ze wszystkimi zasobami zgromadzonymi przeze mnie ale nie mogę podczas rozruchu uruchomić tego systemu. W podmenu systemu XP gdzie teoretycznie istnieje możliwość ustawienia domyślnego uruchamianego systemu istnieje tylko XP. Po uruchomieniu komp. z płyty VISTA i urchomieniu "napraw komputer", diagnoza brzmi "uszkodzony sektor startowy - naprawiony". System VISTA uruchamia się już, ale XP znowu nie mogę wybrać. Próbowałem naprawić syst. XP z płyty- skutecznie, ale znów nie uruchamia się VISTA..... i tak dookoła Wojtek. Proszę o pomoc jak z tego wybrąć. Oczywiście nie niszcząc danych (tych na Viście). DZIĘKUJĘ!!!
  • REKLAMA
  • #3 4874293
    pudryssek
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Tak na przyszłość to systemy rodziny MS instaluje się od najstarszego, czyli w tym wypadku najpierw instalka XP, a później VISTA.
  • REKLAMA
  • #4 4874928
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Musisz znaleźć ukryty plik systemowy “boot,ini” Z jednego systemu i drugiego. Przy uruchomionym jednym systemie możesz podejrzeć i podmienić plik z drugiego systemu na drugiej partycji. Przykładowo plik dla dwóch systemów wygląda tak:

[boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" =optin /fastdetect

Jak nie będzie tej ostatniej linijki drugi system nie będzie widoczny :-( Musisz z dwóch plików zrobić jeden. Teraz w każdym pliku masz po jednej linijce prowadzącej do jednego systemu :-)
  • #5 4877531
    author0928
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Oto instrukcja krok po kroku :

Jest kilka możliwości eliminacji tej niedogodności:

Wkładamy płytę instalacyjną do napędu DVD i z niej uruchamiamy komputer (bootowanie w BIOS-ie ustawione na napęd DVD). W module Instalowanie systemu Windows (Install Windows), klikamy Napraw komputer (Repair your computer).

Jeśli system wykryje nieprawidłowości z uruchomieniem Windows, zostanie wyświetlone okno Opcje odzyskiwania systemu (System Recovery Options), należy skorzystać z opcji Rozpocznij naprawę (Startup Repair). System Windows Vista spróbuje sam naprawić błędy.

Restartujemy komputer i obserwujemy, czy błędy zostały naprawione.

Dodajemy starszy system Windows do bootloadera (modułu wyboru systemów)

Uruchamiamy Windows Vista i wykonujemy następujące czynności:
    Uruchamiamy Wiersz polecenia (Command Prompt) na prawach administratora. Wpisujemy:
    x:\boot\bootsect.exe –NT60 All (x – litera przypisana do napędu DVD).

Następnie dodajemy wpisy uruchamiające starsze systemy operacyjne. Na przykład dla Windows XP robimy to tak:
    bcdedit.exe -create {ntldr} -d "Windows XP"
    Określamy partycję z zainstalowanym systemem:
    bcdedit.exe -set {ntldr} device partition=y: (y – partycja aktywna).
    Na końcu określamy ścieżkę pliku ntldr:
    bcdedit.exe -set {ntldr} path \ntldr
    i ustawiamy kolejność wyświetlania wpisując:
    bcdedit.exe -displayorder {ntldr} -addlast
  • REKLAMA
  • #6 4878167
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Witam ponownie :-) A nie prościej edytować plik boot.ini ? Zajmie góra dwie minuty :-) Ja miałem ten sam problem z tym że robiąc obraz partycji uległ uszkodzeniu plik boot.ini :-) teraz podczas odtwarzania systemu muszę go podmieniać :-) A jednemu znajomemu który miał dwa systemy a chciał mieć jeden wystarczyło z pliku skasować ścieżkę dostępu do tego drugiego i było po sprawie :-)
  • #7 5991221
    hak_1o1
    Poziom 1  
    mam vistę na C, po zainstalowaniu xp na F startuje tylko xp, zmiany w boot.ini nic nie dają, co zrobić ? może ktoś wie, dzięki. Vista była na początku i jeszcze wywaliłem ukryte partycje Visty, ale to nie przeszkadzało jej się uruchamiać, dopóki nie doinstalowałem xp
  • #8 5991356
    author0928
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Musisz załatwić sobie nośnik z Vistą i zabootować z niego system po czym dać mu opcje naprawy systemu... Wtedy naprawi Ci to i Vista będzie się normalnie uruchamiać za to nie będziesz miał XP... Chcąc zrobić by były obydwa to odpalasz Viste i postępujesz tak jak napisałem wyżej.
  • REKLAMA
  • #9 10591634
    pzm1
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,mam taki sam problem,reinstalowałem wczoraj windowsa xp i teraz po uruchomieniu komputera nie mogę wybrać Visty,od razu wgrywa mi się xp,wsadziłem do kompa płyte z Vistą i uruchamiałem z płyty ale po wgraniu się plików z tej płyty pojawia się tylko ekran taki jak w Viście i koniec nie uruchamia się ten system nawet z płyty :cry: czy jest jakaś możliwość aby przywrócić ekran wyboru systemu ?

Dodano po 27 [minuty]:

chyba nie da rady nic zrobić,nie wiem czemu nie mogę visty reinstalować mam nieorginał ale przegrany z orginalnej płyty którą potem sprzedałem,poza tym xp tez nie był orginalny i dał sie bez problemu reinstalować ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z systemem Windows Vista i zainstalowanym na osobnej partycji Windows XP, jednak po instalacji XP system uruchamia się domyślnie, a Vista nie jest dostępna w menu rozruchowym. Próby naprawy sektora startowego z płyty Vista przywracają uruchamianie Visty, ale uniemożliwiają wybór XP. Naprawa XP z płyty powoduje utratę dostępu do Visty. Rozwiązania obejmują: instalację systemów w kolejności od starszego (XP) do nowszego (Vista), edycję pliku boot.ini w celu dodania wpisów obu systemów, użycie narzędzia bootsect.exe z płyty Vista do naprawy bootloadera oraz korzystanie z opcji "Napraw komputer" i "Startup Repair" z płyty instalacyjnej Vista. Problem wynika z nadpisania bootloadera XP, który nie obsługuje Visty, dlatego konieczne jest przywrócenie bootloadera Vista i ręczne dodanie wpisów do pliku boot.ini lub użycie narzędzi zarządzających rozruchem. Dodatkowo, usunięcie ukrytych partycji Visty może komplikować sytuację. Wskazane jest posiadanie oryginalnych nośników instalacyjnych do naprawy systemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA