logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować dual boot Windows XP i Vista na jednym dysku twardym?

DJF1 04 Sty 2008 20:20 1542 8
REKLAMA
  • #1 4657699
    DJF1
    Poziom 22  
    Ocena: 104
    Panowie mam zainstalowego Xp ale chciałbym zainstalować sobie dodatkowo Viste i miec dwa systemy jednocześnie.Wiem że da się to zrobić ale ja nie wiem jak a gdy zainstalowałem sobie Viste na odzielnej partycji to potem nie miałem wyboru systemu przy odpaleniu kompa tylko odpala się sama Vista a xp nie było.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4657932
    DJF1
    Poziom 22  
    Nie za bardzo to rozumiem a nie chcę narobić sobie kolejnej dodatkowej roboty.W danej chwili mam tylko jeden system i chciałbym Viste zainstalować na oddzielnej partycji ale kiedy mam edytować ten boot,jak już zainstaluję tą vistę czy przed.Jeśli dopiero po instalacji to trochę niedobrze bo nie znam systemu vista zbyt dobrze bo go nigdy nie używałem a wiem że po instalacji Visty będzie się odpalała tylko vista i mogę sobie nie poradzić z tym.
  • #4 4658482
    daniel.mil
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Po instalacji. Musisz dodać wpis, żeby jednym
    z systemów do wyboru na liście był XP.

Pozdrawiam,
    daniel.mil
  • #5 4658571
    DJF1
    Poziom 22  
    Mam system windows Xp Profesional Media Center Ediotion,możesz mi powiedzieć jak ma wyglądać ten wpis dla tego systemu?

Dodano po 27 [minuty]:

Wpis w moim systemie wygląda tak
    Załączniki:
    • windows.txt (383 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 4659328
    szymsze87
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Na stronie Microsoftu jest rozwiązanie twojego problemu:
    http://support.microsoft.com/kb/919529/pl

Jeżeli będziesz miał problem to pisz do mnie. Osobiście testowałem to co tam jest napisane i wszystko działa. A na przyszłość lepiej instaluj jako pierwszy XP a drugą Vistę wtedy sama wszystko zrobi za ciebie.
  • REKLAMA
  • #7 4659627
    DJF1
    Poziom 22  
    Miałem zainstalowanego Xp ale chyba coś się w nim popsuło,po tej operacji zainstalowałem na nowo Xp formatując partycję z Xp i Vista.Teraz mam nowy system Xp wkładam płytę z Vistą i mam taki komunikat ''Setup can not run on this version of the Operating System.To instal Windows please try booting from the instal media''.Wcześniej też miałem taki sam komunikat i uruchomiłem instalkę jako płytę botującą na starcie komputera i poszło.Czy ma to znaczenie jak zainstaluję tego windowsa czy żeby wszystko było dobrze to muszę instalkę visty odpalić z systemu xp bo gdzieś wyczytałem na jakimś forum że tak właśnie trzeba.
  • #8 4660135
    daniel.mil
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jak zainstalujesz Vistę w Windowsie XP to
    zrobi ci "aktualizację" i XP zniknie. Pozostaną
    tylko twoje dokumenty itd.
    Uruchom komputer z płyty. To ma znaczenie.

Pozdrawiam,
    daniel.mil

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji dual boot systemów Windows XP i Windows Vista na jednym dysku twardym. Problem polegał na tym, że po zainstalowaniu Visty na osobnej partycji komputer uruchamiał się automatycznie tylko z Vistą, bez możliwości wyboru systemu. Rozwiązaniem jest modyfikacja pliku boot.ini lub użycie narzędzia do zarządzania bootloaderem, aby dodać wpis dla Windows XP na liście wyboru systemu. Instalację Visty należy przeprowadzić po zainstalowaniu XP, uruchamiając instalator z płyty bootującej, a nie z poziomu działającego systemu XP, aby uniknąć nadpisania i utraty dostępu do XP. Po prawidłowej instalacji obu systemów pojawia się menu wyboru systemu przy starcie komputera. Zaleca się najpierw instalować Windows XP, a następnie Windows Vista, co automatycznie konfiguruje dual boot. W przypadku problemów z konfiguracją boot.ini można skorzystać z oficjalnej dokumentacji Microsoft lub poradników online.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA