logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Coś z BIOS'em i wykryta usterka na płycie głównej...

lordzibo 05 Mar 2008 02:32 2136 6
REKLAMA
  • #1 4875052
    lordzibo
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Dostałem do zrobienia komputer z płytą główną :
    DFI CA64-TC.

Problem jest dla mnie nietypowy.
    Odpalam komputer i pokazuje się napis...
    Cytat:
    Award BootBlock BIOS v1.0
    Copyright (c) 1998, Awaed Software, Inc.

BIOS ROM checksum error
    Detecting floppy drive A media...
    INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER

Ściągnąłem biosa CA64TCN0326 nagrałem na dyskietke - oczywiście rozpakowałem i wgrałem pliki z paczki czyli: CA64TAE.bin i F810.exe, wkładam do kompa, wciskam ENTER i wyskakuje...
    Cytat:
    Drive media is : 1.44Mb

i tak stoi i stoi..

Wykryłem że na płycie głównej są napuchnięte dwa kondensatorki.
    Te na fotce...
    Coś z BIOS'em i wykryta usterka na płycie głównej...
    Na pewno trzeba je wymienić, bo reszta sprzętu działa, tylko czy po wymianie tych kondensatorów BIOS wróci do normy?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 4875430
    kida5
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    niewydajne mi sie żeby kondensatory miały wpływ na błąd przy starcie systemu. zresztą są w miejscu w którym racze nie ma żadnego kontrolera dysku ani flopa. Nie rozumiem też po co wgrywałeś nowego biosa skoro komp ci sie nie odpalał to na pewno nie pomogło a wręcz mogło zaszkodzić. Spróbuj wyczyścić ustawienia zworką lub wyciąg baterie na chwile. Może sie odpali. no i jak możesz to uruchom tylko z jedną kością panmieci lub z jakąś inną.
  • REKLAMA
  • #3 4875440
    gacqie
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Tak, wiem, że już po czasie, ale musiałem odpisać ^^ Przecież tam jest jasno napisane:

Detecting floppy drive A media...
    INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER

Pozdro! hehe
  • #4 4875622
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    Z komunikatu wygląda na to, że albo ktoś się "bawił" biosem - próbował zupgradeować - i wgrał niewłaściwy, albo bios pada, albo kość ( ?) biosu jest nie od tej płyty głównej (mam płytę, gdzie wyświetla się ten sam komunikat - lecz ja wymieniałem kość biosu - włożona jest od "podobnej" płyty).
    Na Twoim miejscu zaprogramowałbym kość BIOS-u za pomocą programatora i wtedy spróbował odpalić płytę (tylko upewnij się czy masz właściwą dla tej płyty wersję bios-u).
    P.s.
    Kondensatory wymienia się wszystkie w danej lini zasilającej ;-) - a nie tylko uszkodzone...
  • REKLAMA
  • #5 4875682
    mithcrist
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam,
    można wejśc do biosu?? Jeśli tak to spróbuj wyłączyc stację dyskietek. I zmień, żeby startował z hdd lub cd-romu. Może wtedy ruszy.
    pozdrawiam
  • #6 4875683
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    Należy dodać to, że nie zawsze widać sam fakt (wybrzuszenia elektrolitów) często robi się to od spodu (tam jest tak zwany korek), a to już nie każdy zauważy.
    Faktem jest również to że elektrolit wcale nie musi mieć efektów widocznych w chwili obecnej, ale może kwalifikować się do wymiany.
    Kolega zapewne nie ma takiej możliwości, aby zrobić oba odpowiednie pomiary...

:arrow: Jednak to, że są one połączone równolegle obliguje każdego z nas do wymiany wszystkich elektrolitów w danej gałęzi napięciowej o ile choć jeden z nich już ma widoczne objawy.
    Dodam że nawet kilka razy miałem sytuację taką że objawów widocznych gołym okiem nie było, ale dopiero po wymianie właśnie elektrolitów rożne dziwne objawy znikały, a sama płyta zachowywała się już w 100% prawidłowo.
    Zresztą wyrywkowe pomiary elektrolitów tę sytuację potwierdzały...
    :D

PS/
    Sądzę jednoznacznie, że naprawę zacznij od wymiany elektrolitów, a dopiero potem zabawiaj się z Biosem czy czymś innym...
  • REKLAMA
  • #7 4875812
    lordzibo
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Panowie. Komputer chodził, potem został wyłączony, odłączony i przewieziony do właściciela, tamten podłączył, włączył i wyskoczył komunikat jak w pierwszym poście w quote pisałem. Nic nie było kombinowane ani nie był upgreadowany bios. Nagla po włączeniu stało się u już. Może od skou napięcia czy coś... nie wiem.

Nie mogę wejść do BIOS'a ani nic więcej zrobić, bo woła dyskietkę pewnie z biosem żeby wgrać. pobrałem odpowiedni bios ze strony producenta, nagrałem na dyskietkę, ale wtedy wiesza się i stoi do puki nie zresetuje. Także pisałem o tym w pierwszym poście.

Myślę że możemy dac sobie spokój, bo juz mam załatwioną nową płytkę, tzn. używaną, ale inną sprawną, a z ta dam spokój, bo BIOS, kondenstaorki i nie wiadomo co jeszcze by wyskoczyło, a nie znam się aż tak bardzo na elektronice, za wyjątkiem lutowania kabli :p

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :-)

---------
    Do moderatora TONI_2003.
    Chciałem teraz poprawić post, ale już nie mogę moderować ponieważ moja wiadomość była edytowana przez moderatora. ;-)
    Ja osobiście go zmieniłem tak więc niema już takiej potrzeby....
    TONI_2003

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej DFI CA64-TC, która po włączeniu wyświetla komunikat "Detecting floppy drive A media... INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER" i nie uruchamia się dalej. Próba aktualizacji BIOS-u (wersja CA64TCN0326, pliki CA64TAE.bin i F810.exe) z dyskietki kończy się zawieszeniem systemu. Na płycie wykryto napuchnięte dwa kondensatory elektrolityczne, które mogą wymagać wymiany. Wskazano, że kondensatory w danej linii zasilającej należy wymieniać wszystkie, nawet jeśli tylko niektóre są uszkodzone. Problemy mogą wynikać z uszkodzonego BIOS-u, niewłaściwej kości BIOS lub uszkodzeń płyty głównej spowodowanych kondensatorami. Zalecane jest wyczyszczenie ustawień BIOS-u przez zworkę lub wyjęcie baterii, uruchomienie systemu z minimalną ilością pamięci RAM oraz wyłączenie stacji dyskietek w BIOS-ie, jeśli jest to możliwe. Ostatecznie autor zdecydował się na wymianę całej płyty głównej na inną używaną, rezygnując z dalszej naprawy uszkodzonej płyty ze względu na brak zaawansowanej wiedzy elektronicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA