logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne lagi BIOS, brak dostępu do niego i częste błędy plików rozruchowych.

sewer6 13 Cze 2016 22:01 1047 14
REKLAMA
  • #1 15740721
    sewer6
    Poziom 9  
    Ostatnio zacząłem miewać problemy z płytą główną (przynajmniej tak mi się wydaje) , a konkretniej właśnie z BIOS'em. Mimo resetów i odłączania różnych podzespołów nie mogę się do niego dostać. Po naciśnięciu delete zamiast całego BIOS'u wyskakuje tylko niebieska kreska w dole ekranu i migający kursor, a na wyświetlaczu diagnostycznym widnieje 75. Odkąd kupiłem płytę BIOS uruchamiał się dziwnie, bo właśnie początkując od tej jednej niebieskiej kreski, ale zawsze po sekundzie ładowała się reszta. Od pewnego czasu zaczęło to występować, zwykle jednak za którymś razem mogłem się do BIOS'u dostać, ewentualnie po jego resecie. Jak mam to naprawić? Myślałem, że któryś z podzespołów mógł powodować problem, ale już wszystkie sprawdziłem i nic. Co jakiś czas system wywala błędy typu "brak pliku ntldr", których nie mogę naprawić bez BIOS'u. Jak kupiłem płytę zauważyłem, że jeden z pinów na gnieździe procesora był lekko białawy, ale działała. Przypominam, że gdy już dostałem się do systemu działał w 100% sprawnie. Płyta to unikatowa DFI Lanparty LT LP X48 T2R.

Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600, 2,40GHz
    Płyta główna DFI Lanparty LT LP X48 T2R
    RamRAM: 4 GB (1x2GB 800MHz GOODRAM, 1x1GB 800MHz G.SKILL, 1x1GB 677MHz HYNIX)
    Dysk SSD: ADATA SP550 120GB
    Dysk twardy: Hitachi Deskstar 320GB
    Zasilacz: Thermaltake Smart SE modular 530wW
    Karta graficzna: MSI Radeon 6670, 1GB
    Chodzenie: SilentiumPC Fortis 3
    Obudowa: Sharkoon VG5-W green z trzema wiatrakamiwentylatorami
  • REKLAMA
  • #2 15741300
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 15741331
    czesl4f
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Kod błędu:
    75 - detect and install co-processor

Wyczyść ten styk i sprawdź czy na procesorze nie ma śladu.

Jaką masz wersję BIOS?
  • #4 15741863
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4863
    Odłącz od płyty gł. wszytko co zbędne pozostawiając jedynie procesor z radiatorem (z odłączonym wentylatorem), kartę graficzną i jeden moduł RAM.
    Zresetuj bios zworką i uruchom komputer - sprawdź, czy nadal jest kod 75.
  • #5 15742352
    sewer6
    Poziom 9  
    Rozłożyłem komputer i złożyłem na nowo nie podłączając nic oprócz zasilacza, procesora, jednej kości pamięci, karty graficznej i dźwiękowej, która jest w zestawie z płytą na taśmę. Komputer nie uruchomił się. Po włączeniu zasilacza tradycyjnie świeciły się dwie diody, ale po wciśnięciu włącznika tylko mrygnął wyświetlacz diagnostyczny i jedna z diod poszła w jego ślady, a wentylator od karty graficznej tylko się ruszył i po chwili przestał się kręcić, i tak w kółko dopóki nie wyłączyłem zasilacza, którego wiatrakwentylator zachowywał się tak samo jak ten od karty graficznej.

Dodano po 3 [minuty]:

Styki procesora były czyste, chodź dwa z nich były leciutko białawe u stóp, na procesorze zero śladów, a kondensatory ok. BIOS resetowany.
  • REKLAMA
  • #6 15742711
    irondick
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Może spróbuj wyjąć kość BIOSu i sprawdź czy tam styki są ok.
  • REKLAMA
  • #7 15743211
    sewer6
    Poziom 9  
    Tak właśnie myślę, ale czy przed wyjęciem kości BIOS muszę wyjąć baterię bądź przestawić przelotkę?

Dodano po 2 [minuty]:

No i jak właściwie mam wyjąć chipset, żeby go nie uszkodzić? Zwyczajnie podważyć? (to oczywiście kość "wyciągalna" SST)
  • #9 15745166
    irondick
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Baterię wyjąć, komputer odłączyć od zasilania. Igła groszówka i delikatnie podważać w narożnikach są tam specjalne miejsca do wkładania ekstraktora.
  • #10 15745348
    sewer6
    Poziom 9  
    Zrobiłem tak: Wyciągnąłem wszystko z obudowy, położyłem płytę na drewnianym biurku, podłączyłem zasilacz, z którego korzystałem przed modernizacją i kartę graficzną. Komputer uruchomił się i nawet wpuścił mnie do BIOSu. Podłączyłem nowy zasilacz i to samo co przy starym. Podłączyłem do tego dysk SSD i pendriva i znów było ok. Teraz poskładam go jak tylko mogę najdelikatniej i zobaczymy.
  • #11 15745772
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 15749501
    sewer6
    Poziom 9  
    Nie ma kołków powodujących jakikolwiek zwarcie, sprawdzałem wiele razy.

Wczoraj włożyłem płytę z zasilaczem, grafiką i dyskiem do obudowy i wszystko było ok, więc po kolei podłączałem kolejne komponenty. Wszystko (BIOS) działało do czasu, gdy podłączyłem nagrywarkę DVD na kabel ATA i na USB drukarkę i gamepada. Wtedy znów nie mogłem wejść do BIOS. Odłączyłem więc podłączone urządzenia, ale i tak już nie wstał, nawet po resecie. Przypominam, że system działa w 100% sprawnie, tylko po uruchomieniu OCCT taktowanie procesora spada do 1,6GHz.
  • #13 15750036
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 15754830
    sewer6
    Poziom 9  
    Dzisiaj ze wszystkimi komponentami uruchomiłem BIOS bez problemu, o co tu chodzi?
  • #15 15754996
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    DFI są kapryśne, albo raczej były. W dawnych czasach były to najlepsze płyty na rynku ale wymagały bardzo solidnego Know-How do obsługi. Spróbuj odpalić płytę bez procesora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z dostępem do BIOS-u płyty głównej, objawiające się błędem kodu 75 oraz błędami plików rozruchowych, takimi jak "brak pliku ntldr". Po próbach resetowania BIOS-u i odłączania podzespołów, użytkownik zauważył, że płyta główna uruchamia się z niebieską kreską i migającym kursorem. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie kondensatorów, styków procesora oraz zasilacza. Po kilku próbach użytkownik zdołał uruchomić BIOS, jednak problemy powróciły po podłączeniu dodatkowych urządzeń, takich jak nagrywarka DVD i drukarka. Ostatecznie, po odłączeniu wszystkich komponentów i ponownym ich podłączeniu, BIOS działał poprawnie, co sugeruje, że problem mógł być związany z nieprawidłowym podłączeniem lub ustawieniem urządzeń.
REKLAMA