logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wydostać srubkę z bębna - pralka indesit WD 105t

Hanulec 05 Mar 2008 14:46 8735 13
REKLAMA
  • #1 4876360
    Hanulec
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jak wyżej , prawdopodobnie coś wpadło do bębna pralki indesit WD 105t, nie mam pojęcia jak to wyciągnąć. czy trzeba dużo części demontować?
  • REKLAMA
  • #3 4876518
    WIELKI_BOBO
    Poziom 18  
    Ocena: 136
    Dwie proste mozliwości.... przez otwór po wyjąciu grzałki, lub po odpięciu dolnego węża gumowego łaczącego bęben.
  • REKLAMA
  • #4 4877032
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 4878579
    Hanulec
    Poziom 10  
    Śrubka chyba zahaczyła o coś, najpierw spróbuję odkręcić wąż od spodu ale gdyby to nie pomogło to jak mam wyjąć grzałkę, bo wiecie ja blondynka jestem ;)
  • #6 4878691
    WIELKI_BOBO
    Poziom 18  
    Hmmm no no, jęsli ci coś zaczepia to nie jest śrubka, a zapewne firzbina ze stanika. grzałka jest przykręcone jedna śrubką na środku i ja należy odkręcić, podważyć grzałke i wyskoczy.....
  • #7 4879910
    Hanulec
    Poziom 10  
    Wiesz może jeszcze jaki numer klucza jest potrzebny do jej odkręcenie i jak ją wyciągnąć bo chyba przez ten otwór po wężu sie nie da, trzeba demontować przód pralki?, wygląda to tak ze coś haczy w tylnej ściance bębna w miejscu gdzie jest grzałka nie jestem pewna czy nie siedzi całkowicie z tyłu... bo świecąc tam niczego nie mogę zauważyć, ech...
  • #8 4882226
    Hanulec
    Poziom 10  
    Podnoszę ;)

Dlaczego w ogóle temat został przeniesiony, przecież problem dotyczy działu AGD a nie rtv jak większość tematów w dziale początkujący serwisanci?
  • REKLAMA
  • #9 4882278
    jerzpol
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Jeżeli przy odkręconym wężu wlejesz do bębna dużo wody to jest duża szansa, że śrubka wypłynie razem z wodą.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #10 4882661
    WIELKI_BOBO
    Poziom 18  
    Klucz 10 do odkręcenia grzałki i zapewne drut zaczepiony jest właśnie o nią, grzałka jest z tyłu, powodzenia....
  • #11 4883264
    markus15021959
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    Myslę , ze WIELKI BOBO ma rację , w bebnie ugrzązł fiszbin z biustonosza , ja wyciagałem dwukrotnie ten kawałek drutu przez harmonijkowy waz spustowy łaczącacy bebęn z pompą. Wyłacz wtyczke z kontaktu , odłacz druciana obejme zaciskowa na wezu przy pompie , włóz palce przez gumowy waz tak aby siegnac do bebna druga osoba niech obraca recznie beben np. przez koło pasowe , a TY próbuj przy pomocy haczyka z drutu zaczepic to co furgocze w pralce , mysle ze nie jest to srubka bo ma duzo miejsca miedzy bebnem a korpusem i moze wyplynac do filtra w pompie.
  • #12 4892985
    Hanulec
    Poziom 10  
    Grzałka odkręcona , nic na niej nie było a w środku dalej coś haczy i nie mogę zidentyfikować co...
    Chyba się przerzucę na franie ;)
  • Pomocny post
    #13 4893274
    WIELKI_BOBO
    Poziom 18  
    Poświeć latarką i delikatnie obracając bęben posłuchaj gdzie słychać obcieranie....
  • #14 4893791
    Hanulec
    Poziom 10  
    Już ok. sprawcami zamieszania było małe wiertełko i śrubka :)
    Dziękuję wszystkim za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ W pralce Indesit WD 105t do bębna wpadła śrubka lub element metalowy, który zacina się wewnątrz. Proponowane metody usunięcia to użycie magnesu, wyjęcie przez otwór po odkręceniu grzałki lub przez odpięcie dolnego węża gumowego łączącego bęben z pompą. Grzałka jest przykręcona jedną śrubką (klucz 10), którą należy odkręcić i podważyć grzałkę, aby uzyskać dostęp do wnętrza bębna. W przypadku gdy śrubka nie jest widoczna, można spróbować wlać do bębna wodę po odkręceniu węża, co może spowodować wypłynięcie śrubki. Często jednak elementem blokującym jest fiszbin z biustonosza, który można wyciągnąć przez wąż spustowy, obracając bęben i sięgając do wnętrza. Po odkręceniu grzałki i dokładnym sprawdzeniu bębna latarką oraz delikatnym obracaniu udało się zidentyfikować i usunąć śrubkę oraz małe wiertełko. Demontaż przedniej części pralki nie był konieczny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA