logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować WAP200 jako repeater dla WAG300N? Brak internetu

Sentinel18 07 Mar 2008 00:38 2284 1
REKLAMA
  • #1 4881845
    Sentinel18
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam

Próbuję zwiększyć zasięg swojej sieci przez zastosowanie repeatera.

Sieć składa się z routera do z modemem ADSL WAG300N(standard N ale uruchomiony jako G) AP- WAP200 i 7 laptopów podłączanych przez Wifi

zabezpieczenia:
    ukryty SSID
    filtrowanie MAC
    wyłączony DHCP
    WPA2 AES

Sieć na samym WAG300N działa bardzo dobrze aby podłączyć WAP200 ustawiłem go w trybie repeater, zabezpieczenia ustawiłem te same, SSID to samo, ten sam kanał, adres mac do powielania(trzeba wpisać przy uruchamianiu trybu repeater wybralem z listy adres WAG300N(jest to jego wireless mac)

Symptomy:
    led wireless na WAP200 zapala się
    mogę się połączyć z WAP200 ale nie ma internetu i nie pinguje routera głównego, kiedy łącze się z głównym nie pinguje WAP200

W statusie WAP200 wyświetla, że połączony z wireless o takim ssid.

Dodałem oba adresy mac Ap-eka do przepuszczania w routerze(na wszelki wypadek).

Ap-ek ma adres IP ustawiony na stałe w tej samej puli co router oczywiście. DNS i brama w AP ustawiona na adres IP routera.

I takie jeszcze mini pytanko. Czy mając AP w trybie repeater ustawiam bramę w komputerze który chce, żeby łączył sie przez AP, na adres Ip AP czy zostawiam tak jak było(na Router).

Co robic? :cry:
  • REKLAMA
  • #2 5117619
    Sentinel18
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Okazało się ze WAP200 działa w tym trybie tylko z serią wrt54g lub z innym wap200 co oczywiście nie jest nigdzie napisane.

Pozdrawiam

PS. Informacja po miesiącu od pomocy technicznej linksys.
REKLAMA