logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt komparatora zera z histerezą 1V i wyjściem TTL - jak zacząć?

madv 07 Mar 2008 18:01 12649 9
REKLAMA
  • #1 4883502
    madv
    Poziom 11  
    witam, mam problem, mianowicie mam do zaprojektowania komparator i nie mam pojęcia jaka się za to zabrać

oto dane:

Komparator zera, histereza 1V wyjście TTL

będę wdzięczny za wszelką pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4883706
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Czy masz zalecony jakiś konkretny układ scalony ? (np LM311, LM339 czy też może zwykły wzmacniacz operacyjny ?
  • REKLAMA
  • #3 4885562
    madv
    Poziom 11  
    nie, ale na dwa ostatnie projekty mielismy ua741, teraz nic nie bylo mowy o ukladzie
  • REKLAMA
  • #4 4885798
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    madv napisał:
    witam, mam problem, mianowicie mam do zaprojektowania komparator i nie mam pojęcia jaka się za to zabrać

oto dane:

Komparator z histerezą (niekoniecznie zera, ale i nnego napięcia progowego) to np. przerzutnik Schmitta.
    Również na wzmacniaczu operacyjnym gdzie progi przełączania poprzez użycie dodatniego, i kontrolowanego dokładnie poprzez dobór rezystorów, sprzężenia zwrotnego można dokładnie określić.
  • REKLAMA
  • #5 4886107
    madv
    Poziom 11  
    Quarz napisał:
    madv napisał:

oto dane:

Komparator z histerezą (niekoniecznie zera, ale i nnego napięcia progowego) to np. przerzutnik Schmitta.
    Również na wzmacniaczu operacyjnym gdzie progi przełączania poprzez użycie dodatniego, i kontrolowanego dokładnie poprzez dobór rezystorów, sprzężenia zwrotnego można dokładnie określić.

przydałoby się jednak, abyś powiedział jak to zrobić jeśli umiesz, bo że trzeba to ja sie domyślam
  • Pomocny post
    #6 4886471
    Paweł Es.
    Tu masz układ komparatora "zerowego" z histerezą i wyjściem TTL.

Projekt komparatora zera z histerezą 1V i wyjściem TTL - jak zacząć?

R1 i R2 ustalają napięcia przełączania układu

Obliczasz je rozwiązując dzielnik R1 i R2, który od wejścia ma podane napięcie 0.5*UH a z drugiej napięcie na wyjściu stabilizatora napięcia wyjściowego wzmacniacza (pamiętaj, że te dwa napięcia w momentach przełączenia mają przeciwne polaryzacje). Dla takiego układu napięć rezystory muszą być tak dobrane by napięcie na wejściu nieodwracającym wzmacniacza było równe napięciu na wejściu odwracającym (w naszym przypadku 0V)

UH - napięcie histerezy, 0.5, bo napięcia są symetrycznie rozłożone wokół osi 0V.

R3, D1 do D5 pracują jako stabilizator napięcia wyjściowego, by napięcie wyjściowe podawane do dzielnika R1 i R2, nie zależało od napięć wyjściowych konkretnego egzemplarza wzmacniacza operacyjnego
    ani napięć zasilania układu (oczywiście napięcie wyjściowe wzmacniacza dla danych napięć zasilania musi być większe niż napięcie odkładające się na mostku i diodze zenera (|Uwy|>Uz+2*Ud), Uwy napięcie na wyjściu wzmacniacza operacyjnego.

Włączenie diody Zenera w przekątnej mostka Graetza daje symetrię stabilizacji napięć dla obu polaryzacji.

R3 trzeba dobrać tak aby przez diodę płynął prąd przy którym stabilizuje ona napięcie (5 mA lub więcej zależnie od typu) ale jednocześnie taki, by wyjście wzmacniacza nie było przeciążone (nie należy też pracować blisko granicy zadziałania ogranicznika prądowego w układzie).

R5 sterujący tranzystor zamieniający dwupolarny sygnał na sygnał TTL, obliczasz tak by tranzystor pewnie się nasycał.

Dioda D6 zabezpiecza złącze tranzystora Q1 przed uszkodzeniem.

Dobór wzmacniacza

Wzmacniacz musi mieć jak największy parametr SR (slew rate) i dużą częstotliwość graniczną.
    W przypadku wolnego wzmacniacz, dla większych częstotliwości wejściowych przebieg na wyjściu wzmacniacza z prostokątnego robi się najpierw trapezowy a potem trójkątny (w miarę wzrostu częstotliwości) co się objawia tym, że rośnie napięcie histerezy układu (bo Uwe się zmienia szybciej niż Uwy wzmacniacza i momenty przełączeń się opóźniają).

Oczywiście powyższe rozwiązanie jest jednym z możliwych. Przeważnie jednak w komparatorach napięcia używa się układów scalonych specjanie zaprojektowanych do tego celu (np. LM111, LM339 - poczwórny komparator, LM393 - podwójny komparator). Wiąże to się z ich szybkością działania i optymalizacją parametrów pod kątem przełączania a nie pracy liniowej jak w standardowych wzmacniaczach operacyjnych. Poza tyk komparatory na wzmacniaczach operacyjnych są dużo wolniejsze.

Tu masz różne układy aplikacyjne komparatorów.

http://cache.national.com/ds/LM/LM139.pdf
  • #7 4886854
    madv
    Poziom 11  
    a nie ma jakiegoś prostszego rozwiązania? jeden scalak kilka rezystorków? przeglądałem w książkach, ale brak tam przykładów tylko ogólne układy bez obliczeń
  • #8 4887049
    sadamb
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    A pokaz te uklady jakie znalazles. Obliczenia zawsze mozna dorobic.
    Pozdro
  • #9 4887160
    Paweł Es.
    Możesz zbudować układ bez tego układu stabilizacji napięcia do układu sprzężenie ale wtedy będziesz miał to co jest w książkach, czyli wzory z napięciami wyjściowymi wzmacniacza (Uwy+ i Uwy-) a te napięcia zależą od napięcia zasilania układu, konkretnego egzemplarza układu, obciążenia wyjścia ..

Nawet jak policzysz na papierze dla jakichś wartości to i tak jak zmontujesz, to się okaże co innego (wystarczy, że napięcie zasilania będzie inne). Układy przerzutnikowe niestety nie mają tych samych własności co układy wzmacniaczy, bo wchodzą jeszcze w grę dodatkowe parametry oprócz dużego wzmocnienia i rezystorów zewnętrznych.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu komparatora zera z histerezą 1V i wyjściem TTL. Wskazano, że komparator z histerezą można zrealizować jako przerzutnik Schmitta lub na wzmacniaczu operacyjnym z dodatnim sprzężeniem zwrotnym, gdzie progi przełączania ustala się przez dobór rezystorów. Zaproponowano schemat układu z rezystorami R1 i R2 ustalającymi napięcia przełączania symetrycznie wokół 0V (0,5*UH), oraz elementami R3 i diodami D1-D5 stabilizującymi napięcie wyjściowe wzmacniacza, co eliminuje wpływ zmienności napięcia zasilania i parametrów wzmacniacza. Omówiono trudności w uproszczeniu układu do jednego scalaka i kilku rezystorów bez stabilizacji, co prowadzi do zmienności progów przełączania. Podano link do prezentacji z przykładami układów z jednym wzmacniaczem i trzema rezystorami, jednak autor miał problem z obliczeniami. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące użycia popularnych układów scalonych LM311, LM339 lub wzmacniacza operacyjnego UA741, który był stosowany w poprzednich projektach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA