logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie działa wzmacniacz na TDA7296 - prośba o sprawdzenie PCB

HeloMelo 07 Mar 2008 23:48 2947 20
REKLAMA
  • #1 4884928
    HeloMelo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 53
    Witam!!!

Mam maly problem z wzmacniaczen na TDA7296 - nie dziala :]
    I dlatego prsze was o sprawdzenie PCB :) bo moze ja cos pomieszalem a teraz nie moge sie doszukac...

O to schemat:

A to jest PCB od strony elementów:

P.S. ZL4, ZL2 i ZL3 sa elementami ktore ja dodalem i sa ta tylko zlacza gdzie ZL4 to jest zlacze kabli na wejscie sygnalu, ZL2 i ZL3 sa zworkami do STBY i MUTE

Serdeczne podziekowania do tego co pomoze :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4884989
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    HeloMelo napisał:
    Witam!!!

Mam maly problem z wzmacniaczen na TDA7296 - nie dziala :]
    I dlatego prsze was o sprawdzenie PCB :) bo moze ja cos pomieszalem a teraz nie moge sie doszukac...

O to schemat:

A to jest PCB od strony elementów:

P.S. ZL4, ZL2 i ZL3 sa elementami ktore ja dodalem i sa ta tylko zlacza gdzie ZL4 to jest zlacze kabli na wejscie sygnalu, ZL2 i ZL3 sa zworkami do STBY i MUTE

Serdeczne podziekowania do tego co pomoze :)

Wiesz co jeszcze w szkole sredniej na zajeciach meczyli mnie takim czyms jak rozrysowanie schematu z plytki.... Proponuje zrobic to samo :) - przybedzie troche doswiadczenia ktore napewno bedzie kiedys przydatne...

A nie ladnie wyreczac sie innymi, zwlaszcza w tak banalnym temacie :) - mam nadzieje ze to nie lenistwo ;)
  • #3 4885010
    HeloMelo
    Użytkownik obserwowany
    Nie to nie jest lenistwo to jest tylko niepewnosc... Przegladalem to wszystko 5 razy lecz nie kumam gdzie jest blad o ile on jest na PCB (moze uklad jest popsuty?) Dlatego zwracam sie o pomoc do was bo mi juz rece opadaja...
  • Pomocny post
    #4 4885018
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    to tak jak mowie - schowaj oryginalny schemat tak abys go nie widzial i narysuj schemat na podstawie plytki :) Potem porownasz i bedziesz pewny na 100%... Jest to bardzo dobry sposob - bo co bys zrobil jak by nie bylo internetu ??? ukladu zapewne nie udalo by sie uruchomic...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4885021
    E.L.O.
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    PCB jest OK. Nie gra bo zle założyłeś zworki !!!
    R4 i R5 podłącz do "+" zasilanie (a nie do masy) to wzmak będzie grał , a jak przełączasz mute (R5) na masę to wzmak nie gra, a stby (R4) na masę to wzmak przechodzi w stan czuwania.
  • #6 4885027
    HeloMelo
    Użytkownik obserwowany
    E.L.O. wielkie dzieki za pomoc :) Uklad widocznie uszkodzilem bo zapomnialem przulutowac 8 PIN do plytki i nie wlutowalem C5 bo musialem wyjsc z domu i zapomnialem potem ze nie przylutowane jest to wszytko :P :] i teraz strasznie sie grzeje a na wyjsciu jest 25V :D

Dodano po 4 [minuty]:

A co do podlaczenia MUTE i STYBY to przecie na schemacie jest napisane na 1pinie i na 4 ze sa to gniazda dla nich a one do masy sa podlaczone... Co o tym myslicie? Moze sie myle?
  • Pomocny post
    #7 4885045
    E.L.O.
    Poziom 28  
    CHWILECZKA !!!
    Widok płyty tj strona elementów czy strona ścieżek ???
  • Pomocny post
    #9 4885060
    E.L.O.
    Poziom 28  
    To OK. Myślałem, że zle włożony TDA.
  • #10 4885067
    HeloMelo
    Użytkownik obserwowany
    Cytat:

Dodano po 4 [minuty]:

A co do podlaczenia MUTE i STYBY to przecie na schemacie jest napisane na 1pinie i na 4 ze sa to gniazda dla nich a one do masy sa podlaczone... Co o tym myslicie? Moze sie myle?

Na to jescze nie odpowiedziles :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 4885081
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    Do sterowania stby i mute służą pin 9 i 10 w sposób jak pisał E.L.O.
  • #12 4885085
    HeloMelo
    Użytkownik obserwowany
    Wiem o tym tylko ze on mowi ze trzeba je podlaczyc pod + zasilania a na schemacie jest napisane na 1pinie i na 4 ze sa to gniazda dla nich a one do masy sa podlaczone...
  • Pomocny post
    #13 4885089
    E.L.O.
    Poziom 28  
    GND to uziemienie (masa) a nie gniazdo !!!
    We wzmacniaczu scalony masa jest podzielona na wejściową i wyjściowa.
    Przy R4 pisze Vstby, a R5 pisze Vm czyli trzeba podłączyć do "+" aby TDA grał
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 4885094
    joy_pl
    Tak na chłopski rozum…
    To stby musi mieć jakiś punkt odniesienia i nim jest właśnie pin 4
    A jak widzisz na schemacie wewnętrznym pin1 jest do masy ponieważ gdy tda jest w stanie mute to wejście jest zwarte z masą (czytaj wyciszone, brak sygnału)

Dodano po 2 [minuty]:

ps.widzę że kolega E.L.O. zdążył odpowiedzieć w czasie jak ja pisałem...:)
  • #16 4885137
    HeloMelo
    Użytkownik obserwowany
    Chlopaki mam jescze pytanie... Czy naprawde musze zmieniac i podpinas ten STBY i MUTE podo + skoro w masie jest C8 ktory daje + do masy... Prosze nie opierdzielac jak jakies glupoty powypisywalem :)
  • Pomocny post
    #17 4885145
    joy_pl
    Tak, naprawdę musisz

ps.kondensator nie przewodzi stałego prądu... :) (dla jasności w stanie ustalonym)
  • Pomocny post
    #18 4885161
    E.L.O.
    Poziom 28  
    Masa ma wyższy potencjał w stosunku do -Vs dla tego "+" C8/elektrolitu musi być podłączony do masy ( czyli do wyższego potencjału) a "-" do -Vs, analogicznie w przypadku C6/elektrolitu, "+"/C6 do +Vs a "-"/C6 do masy.
    Do joy_pl ".widzę że kolega E.L.O. zdążył odpowiedzieć w czasie jak ja pisałem..."
    To przypadek! akurat mam trochę czasu by siedzieć przy kompie:D
  • #19 4885186
    HeloMelo
    Użytkownik obserwowany
    Koledzy macie po piwie u mnie albo cos mocniejszego ;) Ale jest jeszcze pyt :D czego gdy podlacze STBY do masy to przestaje grac a gdy podlacze do + to zaczna grac ? i tam samo sie dzieje z MUTE
  • Pomocny post
    #20 4885195
    joy_pl
    E.L.O. napisał:

R4 i R5 podłącz do "+" zasilanie to wzmak będzie grał , a jak przełączasz mute (R5) na masę to wzmak nie gra, a stby (R4) na masę to wzmak przechodzi w stan czuwania.
  • #21 4885204
    HeloMelo
    Użytkownik obserwowany
    Ahaaa :) Wielkie dzieki chlopaki :) dzieki wam juz kumam mniej wiecje te sprawy :D a tyle siewzamkow na TDA narobilem i ciagle podlaczalem wszytko do masy i nie graly -.- juz wiem dlaczego :D Jutro je wyciagne i ponaprawiam :P

Temat zamykam :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył nie działającego wzmacniacza audio opartego na układzie scalonym TDA7296. Użytkownik prosił o sprawdzenie poprawności płytki PCB względem schematu. W dyskusji zwrócono uwagę, że problemem były błędne podłączenia zworek STBY (standby) i MUTE – zamiast do dodatniego napięcia zasilania, były podłączone do masy, co powodowało brak dźwięku lub przejście wzmacniacza w stan czuwania. Wyjaśniono, że piny sterujące STBY i MUTE (pin 9 i 10 układu TDA7296) muszą być podłączone do plusa zasilania, aby wzmacniacz działał poprawnie. Kondensatory elektrolityczne (np. C8) nie przewodzą prądu stałego, więc nie mogą zastąpić bezpośredniego połączenia tych pinów do plusa. Użytkownik potwierdził, że po poprawnym podłączeniu zworek i wymianie układu scalonego problem ustąpił. Dodatkowo zasugerowano samodzielne rozrysowanie schematu z płytki PCB jako metodę weryfikacji poprawności połączeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA