logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór tarczy do cięcia płytek PCB przy użyciu szlifierki kątowej lub wiertarki

nelik1987 29 Gru 2007 22:54 9820 15
REKLAMA
  • #1 4638380
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Witam chce przerobić starą wiertarkę lub szlifierkę na piłę stołową do cięcia PCB, nie wiem jednak jaka tarcza będzie najlepsza. Sądzę że łatwiej będzie to zrobić na zasadzie szlifierki kątowej bo łatwiej dostać tarcze, wiem że tarcza musi mieć małe żeby bo duże poszarpią płytkę, ale wszystkie tarcze do drewna są widiowe i na ogół maja duże zęby, szukałem też w tarczach diamentowych do betonu, kostki itp ale sam nie wiem co będzie najlepsze

Moderowany przez oldboy:

Przeniesiono z działu Warsztat

• REKLAMA
  • #2 4638613
    NewElektro
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    nelik1987 napisał:
    Witam chce przerobić starą wiertarkę lub szlifierkę na piłę stołową do cięcia PCB, nie wiem jednak jaka tarcza będzie najlepsza. Sądzę że łatwiej będzie to zrobić na zasadzie szlifierki kątowej bo łatwiej dostać tarcze, wiem że tarcza musi mieć małe żeby bo duże poszarpią płytkę, ale wszystkie tarcze do drewna są widiowe i na ogół maja duże zęby, szukałem też w tarczach diamentowych do betonu, kostki itp ale sam nie wiem co będzie najlepsze

Żadna szlifierka kątówka itp piłka ręczna jest najlepsza i tyle to jest miękkie wiec po co takiej mocnej piły używać bez sensu moim zdaniem ....
    pozdrawiam

Po raporcie
    Regulamin:
    Pkt. 15 Wszyscy polscy użytkownicy forum podlegają tej samej ocenie w zakresie: poprawnej pisowni, ortografii i sposobu logicznego formułowania myśli. Nie jest stosowana żadna taryfa ulgowa dla użytkowników z różnymi dysfunkcjami w tym zakresie.

Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.
    Proszę poprawić!
    [_P_]
  • #4 4638739
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Po pierwsze odnoszę wrażenie że koledze przeszła przez myśl kompilacja kątówki i tarczy do drewna. Pamiętaj jednak że każdy osprzęt do elektronarzędzi charakteryzuje się maksymalnymi obrotami jakie zniesie lub w przypadku brzeszczotów prędkości cięcia. Jeśli założysz coś co jest przewidziane dla max 4tys obr. (np piła do drewna) w kątówkę (typowo dla tarcz 115 i 125 11tys. obr.) to w razie pęknięcia jej części będą miały siłę pocisku mówiąc dosłownie.

To tytułem wstępu BHP.

A co do cięcia to niestety w grę wchodzi cięcie na wolnych obrotach bo wszystko inne pali laminat. Tak jak kolega wspomniał piłka ręczna daje najlepsze rezultaty. Jeśli już kombinować z szlifierkami kątowymi to przetestował bym tarcze diamentowe ale sądzę że i tak będzie palić.
    Chyba idealna była by piła taśmowa ale to wydatek kilkuset zł.
  • #5 4638810
    nelik1987
    Poziom 31  
    no dobra rozumiem ze obroty mogą być za duże, a jak by to była wiertarka wolnoobrotowa zamontowana do stołu (mam taka, był wykorzystywana do mieszania farb) i jak by wykorzystać tarczę bez widii, żeby zmniejszyć szerokość cięcia i ubytek materiału z małymi zębami?
  • REKLAMA
  • #6 4638885
    adass
    Poziom 25  
    Ocena: 119
    Na końcówkę wałka 10mm (wałek na łożyskach z odkurzacza)zapinam wiertarkę (celma dwubieg)z regulacją obrotów i tnie aż miło tylko piłka musi być dość gruba bo cienka faluje jak się nagrzeje . Mini cyrkularka :D
    (UWAGA na palce)
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

• #8 4638948
    adass
    Poziom 25  
    Ocena: 119
    Normalnie - zakręcasz tak jak wiertło (za końcówkę wałka).
  • #9 4639096
    marcinl93
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    ja do cięcia wole nożyce do blachy
  • REKLAMA
  • #10 4640547
    bubi89
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Ja używam nożyc gilotynowych do cięcia blachy. Cięcia są proste, wręcz idealne. Czasem trzeba lekko pilnikiem przyszlifować małą nierówność rzędu 0,5-1mm (a to tak dla upartych).
  • #11 4640643
    nelik1987
    Poziom 31  
    bubi89 napisał:
    Ja używam nożyc gilotynowych do cięcia blachy. Cięcia są proste, wręcz idealne. Czasem trzeba lekko pilnikiem przyszlifować małą nierówność rzędu 0,5-1mm (a to tak dla upartych).

tylko trzeba mieć gilotynę :D
  • #12 4642061
    antrykot
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Ja proponuje zwykła tarcze do stali 1mm grubości (lub cieńszą). Ja używałem kątówki i rezultaty były dobre, z tym że z ręki nie wychodzi zbyt prosto :) Ale na stole powinno być ok.
    //edit
    No i troche pyli, więc w pokoju bym tego nie uruchamiał, ale w garażu czemu nie.
  • REKLAMA
  • #13 4642247
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Szanowni dyskutanci.

Do cięcia laminatu nie nadają się narzędzia ze stali, gdyż głównym składnikiem laminatu jest włókno szklane i żywica epoksydowa. W grę wchodzi tylko widia lub diament.

Są dostępne tarcze stalowe ( diament osadzony na niklu) o Φ 80÷120 mm. Stosowane są do ręcznego ciecia laminatów w szkutnictwie, i takie tarcze są idealne do tych celów.

Piszę to z praktyki, gdyż mam taką maszynkę, zbudowaną na bazie heblarki DYDA- tarcza 100mm, obroty ca. 7000/min. Nie pali linii cięcia- a nawet nie pyli- gdyż całośc podłączona jest do odkurzacza.

Dodam jeszcze, ze powierzchnia cięcia jest tak gładka, że nie wymaga dodatkowej obróbki- mają na to wpływ m.in obroty.

Ile mb. ta tarcza przecięła, to nie wiem- a maszynkę zbudowałem w 1993r.

Robiłem również próby z różnymi frezami piłkowymi- dobrze szło, ale po przecięciu kilku płytek A4, frez nie nadawał się nawet do powtórnego ostrzenia.
  • #14 4643105
    Xaveri
    Poziom 17  
    Ocena: 77
    Bardzo dobre rozwiązanie do cięcia PCB to cienka tarczka widiowa lub diamentowa i chłodzenie wodne. Cięliśmy z kolegą za pomocą multiszlifierki z wałkiem giętkim + taka tarcza i jako chłodzenie strzykawka - piękne, gładkie krawędzie... Jakby dorobić stolik to był by ideał... Dodam, że największa tarcza miała coś koło 45mm średnicy, obroty jakieś 20 tys.
  • #15 4646371
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Jeśli zmniejszysz obroty to nie widzę problemu. Tylko że nie wiem jak wtedy będzie przebiegać obróbka (prędkość). Typowe tak jak już wspomniałem 115 i 125 pracują przy prędkość 11000 obr/min ale duże tarcze rzędu 400mm pracują przy obrotach około 3500obr/min. Więc można przeprowadzić próbę..

Jeśli dobrze pamiętam to fabrycznie płytki PCB są przycinane za pomocą gilotyn. Jeśli masz do rozkroju sporo formatek to może warto podjechać do firmy z gilotyną do cięcia blach i zlecić im tą operację.
  • #16 4700431
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55

taka za 46zł byłaby idealna;]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru odpowiedniej tarczy do cięcia płytek PCB przy użyciu szlifierki kątowej lub wiertarki przerobionej na piłę stołową. Zwrócono uwagę na ryzyko związane z wysokimi obrotami szlifierki kątowej (typowo 11 000 obr./min) i konieczność stosowania tarcz przystosowanych do takich prędkości, aby uniknąć niebezpieczeństwa pęknięcia tarczy. Zalecane jest cięcie na wolnych obrotach, gdyż szybkie obroty powodują przegrzewanie i palenie laminatu. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie piłki ręcznej lub piły taśmowej, choć ta ostatnia jest droższa. W przypadku wiertarki wolnoobrotowej z regulacją prędkości można zastosować tarczę widiową lub diamentową o małej grubości i drobnych zębach, co minimalizuje uszkodzenia płytki i szerokość cięcia. Wskazano również na dostępność specjalistycznych tarcz diamentowych do cięcia laminatów (średnica 80-120 mm) stosowanych w szkutnictwie, które nie powodują pylenia ani przegrzewania i zapewniają gładkie krawędzie cięcia. Dodatkowo, chłodzenie wodne (np. strzykawką) podczas cięcia multiszlifierką z wałkiem giętkim poprawia jakość cięcia. Alternatywnie, do cięcia PCB można użyć nożyc gilotynowych, które zapewniają proste i precyzyjne cięcia, choć wymagają posiadania odpowiedniego narzędzia. Wspomniano także o możliwości zlecenia cięcia firmie dysponującej gilotyną do blach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA