logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor SONY SDM-HS73,świeci tylko led power na zielono

estera1963 09 Mar 2008 11:37 2527 9
REKLAMA
  • #1 4889214
    estera1963
    Poziom 10  
    Świeci tylko led na zielono i nic więcej się nie dzieje.Monitor nie włącza się i nawet po odłączeniu kabla HD15 nie ukazuje się informacja o jego odłączeniu. Może ktoś wie w czym tkwi problem,bo sprawdzałam na hybił trafił to co możliwe do sprawdzenia zwykłym omomierzem i wszystko wydaje się być sprawne(bez schematu ideowego).Na wyjściu z płytki z wn jest prawidłowo +5 i +12 (J702).Proszę o pomoc! Pozdrawiam. EWA
  • REKLAMA
  • #2 4889388
    Wiech54
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Zaczął bym od sprawdzenia czy kineskop się żaży.Jeżeli nie to mogą być zimne luty na podstawce kineskopu (końcówki od żażenia)
  • REKLAMA
  • #3 4889457
    estera1963
    Poziom 10  
    Przepraszam,ale zapomniałam napisać,że chodzi o monitorTFT LCD-SONY SMD-HS73
  • REKLAMA
  • #4 4889565
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    A może brakuje tylko podświetlenia? - Włącz monitor i zaświeć na niego pod kątem obcym światłem (lampka) i zobacz czy nie ma treści obrazu.
    Jak jest to znaczy że padło podświetlenie marycy.
    Pozdrawiam
  • #5 4889585
    estera1963
    Poziom 10  
    Czytałam o tym i zaraz to sprawdzę. Wydaje mi się, że jakby coś tam nawaliło ,to będę miała problem ze zdjęciem katody z matrycy.
  • REKLAMA
  • #6 4889639
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Ale po co od razu rozbierać matrycę - może to inwerter?
    Pozdrawiam.
  • #7 4889660
    estera1963
    Poziom 10  
    Sprawdziłam z podświetleniem i i widzę tylko ciemnoś.Brak wizualnych efektów,a chciałam rozebrać matrycę,by sprawdzić przewodność kabelków,gdyż mogło się coś rozłączyć w czasie transportu.Pozdrawiam.EWA

Dodano po 22 [minuty]:

wydaje mi się że gdyby to był inwerter to nie przetwarzał by napięcia na +12V i +5V.Sprawdzałam transformatory i wydają siębyć ok. Wymieniłam kondensator 100/450V i tranzystor 6N70A chociaż nie było takiej potrzeby.Dwa tranzystory diodowe też są ok.Zakładam, że może być coś ze scalakami.
  • #8 4889809
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 123
    Pszepraszam ale czytając Twoje posty wyciągam wnioski ze niewiele wiesz na temat elektroniki a zwłaszcza zasady budowy monitorów LCD.Co nazywasz tranzystorami diodowymi.Najlepszym wyjściem zeby ten monitor jeszcze działał kiedykolwiek to zwrócić się do znajomego elektronika o naprawę, lub zanieść do serwisu.
  • #9 4889917
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Obawiam się, że Kolega Jakant ma rację.
    Czyli najlepiej serwis.
    Z tego co Sprawdziłaś wynika, że uszkodzenie jest w elektronice na płycie głównej i nie ma potrzeby rozbierania matrycy i dłubania w inwerterze.
    To tylko może pogorszyć sprawę.
    Pozdrawiam.
  • #10 4890023
    estera1963
    Poziom 10  
    Nie mam nic do stracenia.Naprawa w serwisie będzie kosztowała tyle ile kosztuje nowy monitor,a pobawić się zawsze można.Poza tym te informacje,które od was otrzymałam znalazłam również na elektrodzie w Bazie Wiedzy i Usterek.Ostatno z elektroniką miałam do czynienia ok.30lat temu.Z tąd zaległości.Nie mniej dziękuję za pomoc.
    pozdrawiam. EWA

Podsumowanie tematu

✨ Monitor LCD SONY SDM-HS73 świeci tylko zielona dioda zasilania, nie wyświetlając obrazu ani informacji o odłączeniu kabla HD15. Sprawdzone napięcia +5V i +12V na płycie głównej są prawidłowe. Podejrzewano uszkodzenie podświetlenia matrycy lub inwertera, jednak brak widocznych efektów obrazu po oświetleniu monitora z zewnątrz wskazuje na awarię podświetlenia. Wymieniono kondensator 100µF/450V oraz tranzystor 6N70A, a także sprawdzono transformatory i elementy diodowe, które wydają się sprawne. Sugerowano, że problem może leżeć w scalakach na płycie głównej. Ze względu na ograniczoną wiedzę elektroniczną i ryzyko pogorszenia stanu urządzenia, zalecane jest skorzystanie z serwisu lub pomocy doświadczonego elektronika. Rozbieranie matrycy i ingerencja w inwerter nie są rekomendowane bez odpowiedniej wiedzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA