logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adobe Photoshop trial – gdzie system zapisuje informacje o wcześniejszej instalacji?

Pele 10 Mar 2008 01:06 19548 10
REKLAMA
  • #1 4892357
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Witam

Kiedyś instalowałem na swoim komie wersje trial adobe photoshop, drugi raz już nie mogę zainstalować bo wywala że wersja trial się skoczyła.
    Sformatowałem partycje systemową zainstalowałem system od nowa ale dalej to samo.
    W związku z czym pytanie z czystej ciekawości gdzie zostają informacje o tym iż taki program był już instalowany.
  • REKLAMA
  • #2 4892607
    tomi1972
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Pele napisał:
    Witam

Sformatowałem partycje systemową zainstalowałem system od nowa ale dalej to samo.

Witaj,
    nie ma takiej możliwości aby po formacie nie dało się zainstalować ponownie wersji Trial. A na przyszłość ! Odinstalowanie+czyszczenie rejestru!
  • REKLAMA
  • #3 4893804
    Rafał_J
    Poziom 14  
    Musisz wejść w Start>Uruchom>regedit>wykasować z rejestru dane o Adobe Photoshopie
  • #4 4893860
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    Cytat:
    Sformatowałem partycje systemową

Zgadza się, ale co jeżeli miałeś zainstalowanego Photoshopa na innej partycji albo on zostawia dane o rejestracji na wszystkich partycjach?
  • #5 4894067
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Photoshopa miałem zainstalowanego na partycji systemowej.
    Jednym słowem pozostaje pełny formaty dysku wszystkich partycji?
  • REKLAMA
  • #6 4894473
    Rafał_J
    Poziom 14  
    Pele napisał:
    Photoshopa miałem zainstalowanego na partycji systemowej.
    Jednym słowem pozostaje pełny formaty dysku wszystkich partycji?

Ale czy sprawdzałaś, czy dane o nim są zapisane w rejestrze, bo jeśli tak, to musisz je wykasować!
  • #7 4894567
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4894697
    myk_myk
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Niektóre triale zapisują swą obecność w pierwszych sektorach dysku.
    Można pod Dosem programem "DiscEdit" nadpisać parę pierwszych sektorów, lecz traci sie informacje o partycjach, a co za tym idzie, wszystkie dane.
  • REKLAMA
  • #9 4894721
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4894782
    myk_myk
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Kiedyś kupiłem od znajomego dysk i nie mogłem zainstalować triala "max3d", ponieważ znajomy już kiedyś na tym dysku go zainstalował.
    Żaden format nie pomogł. Dopiero "DiscEdit" pod Dosem rozwiązał sprawę. Kto nie wierzy niech spróbuje, lecz ostrzegam, że straci dane.
    Być może wystarczyłby fixmbr, ale wtedy nie miałem żadnego doświadczenia.
  • #11 4897058
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 924
    Skoro wykorzystałeś okres próbny i chcesz dalej używać tego programu to kup oryginał - koniec dyskusji :!:

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niemożności ponownej instalacji wersji trial Adobe Photoshop po wcześniejszym wykorzystaniu okresu próbnego, mimo reinstalacji systemu i formatu partycji systemowej. Dyskusja wskazuje, że informacje o wcześniejszej instalacji mogą być przechowywane w rejestrze systemowym Windows, który należy ręcznie wyczyścić za pomocą edytora rejestru (regedit). Istnieje także hipoteza, że dane mogą być zapisane na innych partycjach lub w pierwszych sektorach dysku (np. w MBR), co wymagałoby pełnego formatu wszystkich partycji lub użycia narzędzi niskopoziomowych, takich jak DiscEdit pod DOS-em, które nadpisują sektory startowe, jednak wiąże się to z utratą danych. Pojawiła się sugestia, że Adobe może przechowywać informacje o aktywacji na swoich serwerach, co uniemożliwia obejście ograniczeń triala przez formatowanie dysku. Ostatecznie zalecane jest zakupienie oryginalnej wersji programu po wykorzystaniu okresu próbnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA