logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć wszystkie ślady po programie Trial z systemu Windows?

MAJSTER XXL 01 Wrz 2007 08:41 3969 8
REKLAMA
  • #1 4238299
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Ocena: 427
    Witam!!!
    Może mi ktoś przybliżyć odpowiedź?
    Przykładowo instaluję jakiś program w wersji Trial (a więc ograniczony czasowo albo ilością uruchomień) korzystając z monitora instalacji i monitora rejestru. Za jakiś czas odinstalowuję go korzystając z wszelkich znanych mi opcji ,także usuwając trwale wpisy po nim w rejestrze i usuwając pliki ,których nie usunął deinstalator. Monitor pokazuje mi ,że usunąłem już wszystko po tym programie ,a jednak ponowna instalacja jest już niemożliwa lub ograniczona o jakiś okres ,który już użytkowałem program. Pytanie :czy program robi wpisy o trialu jeszcze gdzieś w systemie? Nie oczekuję dokładnej odpowiedzi,gdyż nie mam zamiaru łamać zabezpieczeń -tylko jakiegoś przybliżenia tematu.
    Pozdro !
  • REKLAMA
  • #2 4238348
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Tak, może zapisać sobie jakiś plik na dysku (lub któryś zmodyfikować). Kiedyś jakiś program zapisywał informacje na obszarze niedostępnym dla użytkownika (nie pamiętam już niestety szczegółów).
    Generalnie program nie jest wróżką - skądś musi wiedzieć że wcześniej mieszkał na dysku jego kuzyn :)
  • #3 4238398
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    MAJSTER XXL napisał:
    może mi ktoś przybliżyć odpowiedź?

Programy zabezpieczane są na różne coraz bardziej wyrafinowane sposoby. To temat rzeka. Ostatnio coraz częściej program zbiera informacje o komputerze i systemie, a następnie wysyła je do swojej bazy (w tle, nie musisz nawet o tym wiedzieć). Po próbie ponownej instalacji porównuje te dane i w razie wykrycia zgodności blokuje się. Nie pomaga nawet zmiana daty systemowej, czy reinstalacja systemu.
  • REKLAMA
  • #4 4238416
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Jedno pomoże na pewno -full format dysku-ale nie na tym mi zależy, dzięki za odpowiedzi, czekam na jeszcze więcej.

Czy monitory instalacji oprogramowania mają prawny zakaz monitorowania plików zawierających wpisy o ograniczeniach trialowych programów i tak samo monitory rejestru? Nawet punkty przywracania całego systemu tu nie pomogą.
  • #5 4238483
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    MAJSTER XXL napisał:
    jedno pomoże na pewno -full format dysku

Niekoniecznie. Np. na WinGate (program do udostępniania połączenia internetowego) nie pomoże.
  • REKLAMA
  • #6 4238556
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    MAJSTER XXL napisał:
    a czy monitory instalacji oprogramowania mają prawny zakaz monitorowania plików zawierających wpisy o ograniczeniach trialowych programów i tak samo monitory rejestru?

Witam, nie mają - zresztą skąd program miałby wiedzieć skąd pochodzi plik/wpis w rejestrze. Z drugiej strony część programów trial wykrywa działanie monitorów i nie pozwala na instalację kiedy są one uruchomione.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #7 4238879
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Kolego MAJSTER XXL, napisz z jakim programem masz ten problem?
  • REKLAMA
  • #8 4238933
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Teraz nie mam z tym problemu, bo nie instaluję triali, ale kiedyś próbowałem bodajże z Photoshopem CS2 i ponownie nie mogłem za żadne licho zainstalować triala.

Kiedyś czytałem o rejestrze książkę i wydaje mi się, że te wpisy o ograniczeniach triali są zawarte w szyfrowanej gałęzi rejestru w Sam bądź w Security w gałęzi HKEY_LOCAL_MACHINE-gdzie dostępu nie ma nawet administrator.

Moje pytania o działaniu triali są czysto natury technicznej.

Podsumowanie tematu

✨ Programy w wersji trial często zapisują informacje o wykorzystaniu okresu próbnego nie tylko w rejestrze systemowym, ale także w innych miejscach systemu Windows, takich jak ukryte lub szyfrowane gałęzie rejestru (np. w HKEY_LOCAL_MACHINESam lub Security), pliki na dysku, a czasem nawet w obszarach niedostępnych dla użytkownika. Niektóre aplikacje zabezpieczone są zaawansowanymi mechanizmami, które zbierają unikalne dane o komputerze i systemie, przesyłając je do zdalnej bazy danych w celu weryfikacji przy ponownej instalacji. W efekcie zwykłe usunięcie plików i wpisów rejestru, a także punkty przywracania systemu, mogą nie wystarczyć do całkowitego wyczyszczenia śladów triala. Monitorowanie instalacji i rejestru nie zawsze wykrywa wszystkie miejsca zapisu danych trialowych, a niektóre programy potrafią wykrywać działanie takich narzędzi i blokować instalację. Pełne formatowanie dysku jest skuteczne, ale często niepraktyczne. Przykładem programu, który stosuje takie zabezpieczenia, jest Adobe Photoshop CS2.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA