logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Generator sygnałów. Układ na elementach TTL. Wskazówki, materiały.

mafiaboy 10 Mar 2008 15:20 2634 12
ADVERTISEMENT
  • #1 4893379
    mafiaboy
    Level 10  
    Rate: 1
    Witam serdecznie doświadczonych Elektroników.
    Mam zaprojektować układ generatora sygnałów sinusoidalnych, trójkątnych, piłokształtnych i prostokątnych o zadanym przedziale częstotliwości. Układ ma być wykonany na elementach TTL. Zakres częstotliwości ma być płynnie regulowany od 1Hz do 1MHz. Kwestię zasilania już opracowałem, mam problem ze stworzeniem układu generatora. Przekopałem masę książek i publikacji w necie ale nic stosownego nie znalazłem. Po przeprowadzaniu symulacji, z układów dostępnych w internecie nie dostałem odpowiednich przebiegów. Bardzo proszę o pomoc w wykonaniu tego układu od podstaw. Dziękuje z góry, pozdrawiam

[Temat poprawiłem. Punkt 11.1 i 11.2 regulaminu. Mariusz Ch.]

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

...lub też proszę o jakieś wskazówki na ten temat, tudzież jakieś materiały, pozdrawiam.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 4893814
    krzyjak
    Level 29  
    Help: 110
    Rate: 137
    Jedyne co to przychodzi mi na myśl generator DDS ale z pomocą samych układów cyfrowych było by trudno to zrealizować i do tego jest potrzebny przetwornik C/A
  • #3 4894785
    Anonymous
    Level 1  
  • ADVERTISEMENT
  • #4 4895610
    mafiaboy
    Level 10  
    Mam wielką prośbę, czy mógłbyś mi w jakiś sposób udostępnić ten projekt??Miałbym się na czym wzorować. Dokładnie miałem ten sam problem, bo jeżeli chodzi o niższe pasma częstotliwości układ wydawał się nie stabilny i nie dawał 'idealnych przebiegów'. Dlatego zwątpiłem. Jeżeli chodzi o TTL to pewnie, że może mogą być do tego wzmacniacze. Myśle, że Twój projekt byłby mi bardzo 'pomocny'. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję z góry.
  • #5 4896671
    Anonymous
    Level 1  
  • #6 4897023
    mafiaboy
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedź. Tzn. jest to raczej pilne ale myślę, że wytrzymam. A istniałaby możliwość podesłania może w 'trakcie świąt'? - jeśli to nie problem, oczywiście. Jak nie, to poczekam. Naprawdę jestem wdzięczny, że zainteresowałeś się moją sprawą. Pozdrawiam
  • Helpful post
    #7 4898359
    Anonymous
    Level 1  
  • #8 4898959
    mafiaboy
    Level 10  
    Mój adres mailowy to h2kboy(_at_)interia.pl, Pozdrawiam:)
  • ADVERTISEMENT
  • #9 4899035
    me_super
    Level 29  
    Help: 1
    Rate: 44
    mafiaboy wrote:
    Dokładnie miałem ten sam problem, bo jeżeli chodzi o niższe pasma częstotliwości układ wydawał się nie stabilny i nie dawał 'idealnych przebiegów'.

Może do generacji niskich częstotliwości zastosuj dzielnik przez 10 lub 100.
  • ADVERTISEMENT
  • #10 4900014
    Anonymous
    Level 1  
  • #11 4900039
    twazny
    Level 26  
    Help: 91
    Rate: 56
    Witam wiele lat temu robiłem coś takiego na 74S124.
    http://www.elenota.pl/search.php?szuk=74S124&man=--wszyscy--&ile=50&start=0
    rzecz dotyczy oczywiście prostokątów,Ale schematy takich generatorów (prostokąt,trójkąt i sinus) były, np. chyba w Praktycznym Elektroniku.
    O TTL-u trzeba zapomnieć jeśli chodzi o kwestie zamiany prostokąta na inne kształty
  • Helpful post
    #12 4910425
    Anonymous
    Level 1  
  • #13 4918537
    mafiaboy
    Level 10  
    Dziękuje bardzo:DDD juz ogladam, pozdrawiam

Topic summary

✨ Dyskusja dotyczy projektu generatora sygnałów sinusoidalnych, trójkątnych, piłokształtnych i prostokątnych o regulowanym zakresie częstotliwości 1Hz–1MHz, wykonanego na elementach TTL. Wskazano, że realizacja generatora DDS wyłącznie na układach cyfrowych TTL jest trudna ze względu na konieczność zastosowania przetwornika C/A. Jeden z uczestników opisał własny projekt generatora funkcyjnego 0,1Hz–5MHz z wykorzystaniem układu SN75107, który sterował napięciem na kondensatorach ładowanych prądowo, umożliwiając generację trójkąta, prostokąta i sinusoidy, jednak z ograniczeniami w stabilności przy niskich częstotliwościach i jakości sygnału powyżej 1MHz. Projekt ten wymagał także wzmacniaczy operacyjnych. Dyskutowano o problemach z generacją przebiegu piłokształtnego oraz o ograniczeniach TTL w przekształcaniu sygnałów prostokątnych na inne kształty. Zaproponowano stosowanie dzielników częstotliwości dla niskich zakresów. Udostępniono dokumentację projektu w formie papierowej do zeskanowania i przesłania. Wspomniano również o układzie 74S124 jako przykładzie generatora prostokątnego, a schematy generatorów wielokształtnych można znaleźć w publikacjach takich jak "Praktyczny Elektronik".
ADVERTISEMENT